Cuba petua dan kiat ini untuk menjadi tuan Google Assistant

9

© NextPit

Lebih setengah bilion orang di seluruh dunia kini menggunakan Google Assistant untuk membantu mengoptimumkan kehidupan harian mereka. Belum seorang pun daripada mereka? Petua dan kiat ini akan membantu anda menguasai pembantu digital supaya anda boleh memanfaatkan sepenuhnya pembantu AI anda.

Pada Pameran Elektronik Pengguna 2020 di Las Vegas, Google mengumumkan beberapa ciri baharu untuk Assistant. Anda boleh mengetahui apa itu dan cara menggunakannya di sini.

Bermula dengan Google Assistant

Sediakan Google Assistant buat kali pertama

Jika anda tidak pernah menggunakan Google Assistant sebelum ini, jangan risau – walaupun keupayaannya yang rumit, ia mudah disediakan. Jika telefon anda menjalankan sebarang versi Android daripada Marshmallow dan ke atas, kemudian tekan lama butang rumah untuk membuka Google Assistant (atau sebut “OK Google” jika pengaktifan suara anda sudah dihidupkan). Jika anda belum mempunyai Google Assistant, kemas kini akan datang kepada anda tidak lama lagi.

 • Mulakan Google Assistant dengan menekan lama butang Laman Utama.
 • Pada skrin “Temui Google Assistant anda”, ketik Teruskan.
 • Beri kebenaran untuk mengakses maklumat yang diperlukan untuk berfungsi dengan mengetik Ya, saya sertai.
 • Ajarnya untuk mengecam suara anda dengan mengetik Bermula.
pembantu google bermula

Selamat datang ke Google Assistant. Beri kebenaran dan ajar suara anda. / © NextPit

Menyesuaikan Google Assistant

Pilih akaun Google yang betul: Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pastikan anda telah memilih akaun Google utama anda jika anda mempunyai lebih daripada satu. Mulakan Google Assistant, ketik ikon menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan untuk membuka menu dan ketik Akaun, kemudian pilih yang anda mahu gunakan.

Mengakses tetapan anda: Mulakan Google Assistant, ketik ikon menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan untuk membuka menu dan ketik tetapan. Kemudian, anda akan melihat senarai yang termasuk tetapan untuk kawalan Rumah, Berita, Hari Saya dan senarai Beli-belah.

Untuk menyediakan sumber berita pilihan anda: Pergi ke Tetapan, ketik Berita, kemudian ketik Sesuaikan. Pilih semua sumber berita yang anda mahu, kemudian ketik anak panah belakang. Anda kemudian akan melihat senarai sumber berita pilihan anda, yang boleh anda seret ke sekeliling untuk menyusun semula berdasarkan keutamaan. Untuk mendengar berita tersuai anda kemudian, cuma sebut “Dengar berita”.

Untuk menyediakan ringkasan Hari Saya anda: Pergi ke menu Tetapan dan ketik Hari Saya. Pilih perkara yang anda mahu menjadi sebahagian daripada gambaran keseluruhan harian anda. Pilihan anda termasuk cuaca, perjalanan ulang-alik ke tempat kerja, mesyuarat seterusnya, peringatan dan berita. Apabila anda mahu Google memberitahu anda perkara dalam agenda anda pada hari itu, maka cuma sebut “Beritahu saya tentang hari saya.”

tetapan pembantu google

Dalam Tetapan, anda boleh menetapkan pilihan Berita dan Hari Saya. / © NextPit

Petua Google Assistant yang akan anda gunakan dalam kehidupan seharian

Asas-asas

Mendapatkan Google Assistant melakukan sesuatu untuk anda adalah mudah. Daripada menghafal sekumpulan arahan robotik, anda boleh bercakap dengannya dalam cara perbualan. Rasanya sangat semula jadi, dan anda jarang sekali perlu berhenti dan tertanya-tanya sama ada anda mengutarakan sesuatu dengan cara yang betul. Anda mungkin perasan daripada bahagian di atas bahawa frasa yang anda katakan untuk meminta Google Assistant memainkan berita atau membaca ringkasan hari anda sama seperti sesuatu yang anda akan katakan kepada manusia. Berikut ialah contoh: jika anda mahu Google Assistant mengeluarkan apl YouTube untuk anda, cuma sebut “Buka YouTube”. Ia semudah itu. Berikut ialah beberapa perkara asas yang boleh anda lakukan dengan Google Assistant untuk memulakan anda:

Petua hanya untuk kemudahan:

 • Tanya Google Assistant soalan untuk mencari jawapan bebas tangan
 • Suruh memainkan lagu oleh artis tertentu
 • Tanya tentang cuaca semasa

Trik untuk tidak pernah menjatuhkan bola dalam kehidupan harian anda:

 • Gunakan Google Assistant untuk menyemak kalendar anda untuk hari ini
 • Tell adalah untuk menetapkan penggera, peringatan dan pemasa

Trik untuk kekal dalam gelung:

 • Google Assistant boleh membuat panggilan kepada kenalan
 • Membaca dan membalas mesej

Gunakan Smart Unlock: Jika anda menggunakan peranti Pixel, anda boleh menyediakan Assistant untuk membuka kunci telefon anda apabila telefon mendengar “OK ​​Google”. Jangan risau, ia hanya akan dibuka jika ia mengecam suara anda. Pergi ke tetapan dan pilih ‘laraskan tetapan untuk peranti Pixel ini’. Dari situ anda akan menemui ‘pengesanan OK Google’, di mana anda boleh menghidupkan ‘Suara Dipercayai’ dan memberi kebenaran kepada Assistant untuk membuka kunci telefon anda apabila ia mendengar anda memintanya.

 • Bagaimana untuk membuka kunci telefon pintar apabila anda terlupa coraknya

Membaca dan membalas mesej: Ini adalah ciri baharu yang hebat. Jika anda menghantar mesej teks apabila anda menghantar mesej dan bukannya Messenger atau WhatsApp, anda akan mendapati helah ini amat berguna. Beritahu Pembantu Google untuk “Tunjukkan mesej saya” dan anda akan melihat sebarang teks yang belum dibaca. Tanya “Adakah saya mempunyai sebarang mesej?” dan ia akan menunjukkan kedua-dua mesej dibaca dan belum dibaca kepada anda. Apabila ia muncul, hanya ketik Balas untuk dibawa ke apl SMS anda untuk membalas.

Ingat tempat anda meletakkan kereta anda: Mulai musim panas 2019, anda kini boleh menggunakan Google Assistant untuk mengingati tempat anda meletakkan kereta anda. AI digital menggunakan sejarah lokasi anda di Peta Google dan boleh menentukan tempat anda berhenti memandu dan meneruskan berjalan kaki. Anda boleh menandakan tempat anda meletak kenderaan secara manual pada Peta Google sebelum ini, tetapi kini dengan Assistant, ia dilakukan secara automatik.

Penolong tempat letak kereta

Google Assistant akan mengingati secara automatik di mana kereta anda berada. / © Android Polis

Petua dan petua yang lebih maju

Sebaik sahaja anda telah menguasai mendapatkan Google Assistant untuk melakukan beberapa tugas yang lebih asas, anda benar-benar boleh menggunakannya untuk anda 24/7. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Dapatkan berita tersuai dan keputusan sukan sebaik sahaja anda bangun
 • Minta Google menavigasi laluan ke tempat kerja pada waktu pagi
 • Cari kedai kopi berdekatan untuk mesyuarat perniagaan
 • Dapatkan maklumat status penerbangan dan maklumat perjalanan masa nyata yang lain
 • Lakukan terjemahan ke dan dari bahasa Inggeris pada bila-bila masa
 • Baling atau syiling atau dapatkan nombor rawak pada bila-bila masa
 • Minta Google membacakan anda cerita sebelum tidur

Minta Google Assistant membaca mana-mana halaman web: Pada CES 2020, Google mengumumkan bahawa Assistant mendapat teknologi pertuturan canggih yang membolehkan pembacaan semula jadi kandungan bentuk panjang. Tidak seperti pembaca skrin tradisional, teknologi Google dibina pada set data suara baharu dalam usaha untuk menyampaikan suara yang lebih ekspresif dan lebih semula jadi, yang dikatakan Mountain View lebih mudah untuk didengar untuk tempoh masa yang lebih lama. Untuk menggunakan ciri ini, hanya sebut “Hey Google, baca” atau “Hey Google, baca halaman ini” apabila anda melihat artikel. Ia berfungsi dalam 42 bahasa berbeza, termasuk Hindi, Jerman dan Sepanyol.

Panggilan Telefon: Kembali pada Mei 2018, Google mengumumkan bahawa Assistant akan belajar cara membuat panggilan telefon untuk anda. semasa ucaptama di I/O syarikat, Google menunjukkan cara Assistant akan menempah janji temu rambut anda tidak lama lagi. Walaupun ciri ini belum tersedia secara meluas, Google telah memulakan ujian awam. Perhatikan ruang ini.

google io 2018 51
Suatu hari nanti, pembantu saya akan menelefon awak. / © Petikan skrin: AndroidPIT

Konteks Skrin: Ini adalah satu yang benar-benar berguna. Konteks Skrin mengeluarkan maklumat yang berkaitan apabila anda menekan butang Utama berdasarkan perkara yang anda baca pada skrin anda. Contohnya, ia akan mengeluarkan kad yang menunjukkan butiran tentang restoran yang dicadangkan rakan anda melalui mesej teks.

Mainkan muzik: Anda boleh meminta Assistant memainkan muzik untuk anda hanya dengan memintanya. Ini berfungsi dengan baik jika anda mempunyai Speaker Rumah. Cuma sebut: “OK Google, mainkan jazz”. Anda juga boleh memintanya memainkan sesuatu yang khusus daripada akaun Spotify anda, seperti: “OK Google, mainkan Arctic Monkeys di Spotify”. Anda juga boleh melakukan perkara yang sama dengan Netflix.

 • Cara menyediakan Google Home (Mini) dan petua berguna yang lain

Senarai barangan runcit: Penyepaduan Google Keep membolehkan anda menambahkan sesuatu pada senarai beli-belah anda dengan mudah. Anda juga boleh menambah berbilang item pada satu masa – cuma sebut, “OK Google, tambahkan jus, telur dan susu pada senarai beli-belah saya.”

senarai beli-belah pembantu google 2019

Google Assistant boleh digunakan untuk membuat senarai beli-belah pantas. / © NextPit

Ambil swafoto: Jika menghidupkan apl kamera anda dan menekan pilihan untuk membalikkan ke kamera menghadap hadapan kelihatan seperti tugas, mengapa tidak minta Assistant anda melakukannya untuk anda? Cuma sebut: “OK Google, ambil swafoto,” dan Assistant dengan segera membuka apl kamera dan mulakan kira detik 3 saat.

Ingat perkara: Sentiasa lupa di mana anda meninggalkan pasport anda atau sentiasa membiarkan pelurus rambut anda? Anda boleh meminta Google Assistant untuk mengingati perkara yang anda syaki anda mungkin terlupa kemudian. Libatkan diri dengan AI dan beritahu ia untuk mengingati sesuatu. Anda boleh mengeluarkan senarai semua yang anda minta untuk diingati kemudian atau bertanya soalan khusus tentang perkara yang mungkin anda terlupa.

Semak tetapan privasi anda: Google berminat untuk meningkatkan privasi Assistant dan baru-baru ini telah menambah ciri baharu untuk membantu anda mengurus perkara yang didengari dan disimpan oleh AInya. Anda boleh bertanya soalan seperti: “Bagaimanakah anda merahsiakan maklumat saya?” untuk mendapatkan jawapan kepada soalan privasi dan keselamatan yang paling biasa. Anda juga kini boleh menyebut “Ok Google, itu bukan untuk anda,” untuk memadamkan aktiviti terbaharu daripada Akaun Google anda. Bertanya “Ok Google, adakah anda menyimpan data audio saya?” juga akan memberikan maklumat tentang kawalan privasi semasa anda dan membawa anda ke skrin tetapan untuk menukar pilihan anda.

Kawal rumah pintar anda dengan Google Assistant

Google Assistant menjangkau jauh melebihi telefon pintar dan kehidupan digital anda – ia juga boleh mengawal persekitaran fizikal di rumah pintar anda. Jika anda mempunyai termostat pintar, anda boleh menyuruhnya menetapkan suhu kepada 73 darjah. Jika anda mempunyai lampu pintar, maka anda boleh menyemak sama ada ia dihidupkan, mematikannya dari jauh atau menghidupkannya di bilik tertentu di rumah anda. Memandangkan lebih banyak teknologi rumah pintar memasuki rumah anda, anda akan lebih bergantung pada Google Assistant sebagai hab kawalan.

Gunakan Google Lens dalam Assistant

Lens adalah besar apabila ia jatuh pada tahun 2017, tetapi ia sebahagian besarnya eksklusif untuk telefon Pixel sehingga baru-baru ini. Pembantu kamera mendakwa membantu anda memanfaatkan sepenuhnya perkara yang anda boleh lihat (dengan menghalakan kamera anda ke arahnya) dan ia boleh digunakan dalam apl Google Assistant. Anda akan melihat ikon Lens di penjuru kanan sebelah bawah. Ketik dan halakan kamera anda pada sesuatu dan Assistant akan memberikan anda maklumat tambahan serta membuat cadangan berdasarkan perkara yang boleh dilihatnya. Contohnya, menunjukkan kepada Assistant poster pertunjukan mungkin menghasilkan lagu yang dicadangkan daripada artis itu atau tempat anda boleh membeli tiket untuk rancangan akan datang. cukup sejuk.

kanta pembantu google

Google Lens dan Google Assistant berfungsi dengan baik. / © NextPit

Berseronoklah dengan Google Assistant

Beritahu Pembantu Google bahawa anda bosan dan terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan untuk membuatkan anda dan rakan anda terhibur. Cuma minta “Perkara yang boleh anda lakukan” dan ia akan memberikan anda senarai aktiviti yang menyeronokkan untuk dipilih. Ia boleh mendeklamasikan puisi, memainkan video lucu, beatbox untuk anda atau mengajar anda sesuatu secara rawak. Yang terbaik ialah permainan, seperti trivia atau teka nombor.

 • 6 ciri baharu Google Assistant yang perlu anda ketahui

Pernahkah anda mencuba Google Assistant? Apakah cara kegemaran anda untuk menggunakannya?