Data mudah alih tidak berfungsi pada telefon pintar Android anda? Inilah yang perlu dilakukan

12

© NextPit

Semasa detik-detik dalam kehidupan seharian di mana kita berada tanpa Wi-Fi, dan di mana kita memerlukan akses kepada Internet pada semua kos untuk hanya menggunakan apl kegemaran kita, adalah penting bahawa data mudah alih (atau data selular) berfungsi dengan baik. Jika tidak, ia adalah tragedi! Berikut ialah sekumpulan petua, daripada yang paling jelas kepada yang paling teknikal, untuk cuba menyelesaikan masalah.

Pintasan:

Langkah pertama ialah sentiasa memulakan semula telefon pintar anda

Ia mungkin kelihatan bodoh untuk mengingatkan anda tentang peraturan asas ini, tetapi kebanyakan masalah yang dihadapi pada telefon pintar boleh diselesaikan dengan cara ini. Oleh itu, adalah penting untuk menentukan bahawa refleks pertama yang perlu ada apabila pepijat berlaku, walau apa pun ia, kerana ia bukan sahaja melibatkan masalah yang berkaitan dengan data mudah alih, adalah untuk mematikan telefon pintar anda dan menghidupkan semula.

Mungkinkah masalahnya ialah Google?

Masalahnya mungkin berkaitan dengan aplikasi Google. Ikuti langkah di bawah untuk melihat sama ada semuanya kembali normal.

  1. Kosongkan cache aplikasi perkhidmatan Google Play. Pergi ke: Tetapan > Aplikasi atau Pengurus Aplikasi > Perkhidmatan Google Play > Kosongkan Cache > OK.

  2. Nyahpasang dan pasang semula kemas kini daripada Gedung Google Play. Pergi ke: Tetapan > Aplikasi atau Pengurus Aplikasi > Aplikasi Gedung Google Play > Nyahpasang Kemas Kini > OK.
  3. Semak kemas kini perisian sistem yang mungkin tersedia.
  4. Pergi ke “Tetapan” dan cari bahagian “Akaun”. Padamkan Akaun Google anda, kemudian tambahkannya semula.
Google Play Store memadam cache

Masalahnya mungkin berkaitan dengan perkhidmatan Google Play. / © NextPit

Pertimbangkan untuk menetapkan semula APN

APN membentuk semua maklumat sambungan yang berkaitan dengan rangkaian tertentu, menurut pengendali. Tidak semua telefon menawarkan laluan yang sama untuk mengakses tetapan APN, tetapi ia biasanya ditemui dalam bahagian “Data Mudah Alih”, “Kawalan Wayarles” atau “Wayarles & Rangkaian”. Pergi ke mana-mana varian menu yang anda temui dan cari nama titik akses. Kemudian tekan ikon menu dan pilih “Pulihkan Tetapan Lalai”.

Benarkan penggunaan data mudah alih untuk semua apl

Kebanyakan telefon membenarkan pengguna melumpuhkan penggunaan data untuk aplikasi tertentu. Jika, atas sebab tertentu, aplikasi berada pada “Wi-Fi sahaja”, anda perlu pergi ke “Penggunaan Data” dalam aplikasi “Tetapan” dan mencari aplikasi dengan akses data terhad. Terpulang kepada anda untuk membuat tetapan untuk membolehkan data digunakan untuk aplikasi ini.

Tetapkan semula tetapan rangkaian

Jika selepas menyemak empat pilihan pertama masalah berterusan, ia mungkin berkaitan dengan rangkaian. Menetapkan semula tetapan rangkaian kepada tetapan lalai kilang mungkin merupakan jawapan kepada masalah ini. Pergi ke “Tetapan” anda dan pergi ke bahagian “Sandaran dan Tetapkan Semula”. Pilih “Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian” dan ikut arahan.

Pulihkan tetapan kilang

Jika masalah masih tidak diselesaikan, kami menasihati anda untuk memilih penyelesaian yang lebih radikal dengan menetapkan semula tetapan kilang. Ini akan memadamkan semua data daripada telefon anda dan mengembalikan semua tetapan kepada tetapan lalai kilang. Telefon anda akan baik seperti baharu. Dari segi perisian, ia akan kelihatan sama seperti hari pertama anda menghidupkannya.

Ini menyelesaikan hampir setiap masalah perisian yang mungkin anda hadapi. Oleh itu, ia adalah penyelesaian terbaik, tetapi ia harus digunakan sebagai pilihan terakhir kerana pemadaman semua data. Menetapkan semula kepada tetapan kilang adalah khusus untuk setiap telefon (atau hampir), tetapi anda boleh mendapatkan panduan kami tidak bagaimana untuk melakukannya di pautan di bawah.

  • Bagaimana untuk menetapkan semula kilang telefon Android anda

samsung a9 tetapan semula kilang

Jika masalah masih tidak diselesaikan, kami menasihati anda untuk menetapkan semula ke tetapan kilang. / © NextPit

Meminta bantuan di kedai

Jika semua langkah di atas gagal, kami menasihatkan anda untuk mendapatkan bantuan profesional dengan menghubungi pengeluar telefon anda, pengendali anda atau mungkin Google. Anda sentiasa boleh pergi ke kedai pembawa tempatan anda untuk meminta nasihat daripada profesional.

Petua dan petua lain

Jika anda mengetahui sebarang petua lain untuk menyelesaikan teka-teki masalah data mudah alih, sila kongsikannya dalam ulasan!