DaVinci Resolve untuk iPad: Panduan terperinci untuk menggunakan ciri utama

13

DaVinci Resolve ialah perisian pembetulan warna, pasca pengeluaran audio dan perisian penyuntingan video berkualiti tinggi yang telah digunakan selama bertahun-tahun oleh pengguna Mac, Windows dan Linux. Nah, DaVinci Resolve kini tersedia untuk pengguna iPad juga. Terokai panduan lengkap DaVinci Resolve kami untuk mengetahui iPad yang menyokong apl dan ciri utamanya.

iPad mana yang akan menyokong aplikasi DaVinci Resolve?

Perisian penyuntingan video daripada Blackmagic Design ini akan serasi dengan iPad yang dilengkapi dengan A12 bionik atau lebih baharu dan menjalankan iPadOS 16 atau lebih baharu.

iPad yang tidak mempunyai cip M1 atau M2 mempunyai fungsi terhad dan terhad kepada kualiti HD kerana RAM yang rendah. Malah, App Store mengesyorkan menggunakannya pada iPad Pro M1 atau model yang lebih baharu.

Anda boleh memuat turun DaVinci Resolve untuk iPad daripada App Store.

Format fail yang disokong oleh DaVinci Resolve pada iPad

  • H.264
  • H.265
  • ProRes
  • Fail media RAW Blackmagic

Klip juga boleh diimport daripada storan dalaman iPad Pro, cakera media USB-C, pustaka Foto atau iCloud yang disambungkan secara luaran.

Ciri utama DaVinci Resolve yang boleh anda gunakan pada iPad

Ciri utama perisian termasuk pemprosesan AI canggih yang dikuasakan oleh Enjin Neural, serta alat seperti topeng ajaib untuk menjejaki ciri dan objek dalam adegan. Maklumat lanjut boleh didapati di bawah.

1. Keupayaan Apple Pencil

Apple Pencil ialah alat yang tidak dapat dinafikan mujarab yang meningkatkan permainan iPad untuk artis grafik, editor video dan doodle. Bahagian yang terbaik ialah alat berkuasa berfungsi dengan baik dengan DaVinci Resolve pada iPad.

Semasa bekerja dengan perisian, Apple Pencil juga boleh membenarkan anda mengubah suai bahagian tertentu bahan anda dan menggabungkan klip. Selain itu, pergerakan dail dan perkara lain yang kerap berubah juga telah digilap.

2. Suntingan video

Edit video dalam DaVinci Resolve pada iPad

Apl iPad bagi perisian DaVinci Resolve membolehkan anda mengedit filem dalam pelbagai format fail, termasuk H.264, H.265 dan lain-lain yang serasi dengan YouTube. Tambahan pula, ia juga memberikan anda sokongan perkhidmatan awan untuk memudahkan pengeditan merentas pelbagai peranti, menjimatkan banyak masa anda.

3. Penggredan warna

Penggredan Warna dalam DaVinci Resolve pada iPad

Warna dalam video anda adalah penting dan apl pengeditan video membolehkan anda memilih daripada pelbagai alatan. Contohnya, terdapat berbilang tombol warna untuk mengubah suai pelbagai komponen video anda. Anda juga boleh mengubah suai warna, suhu, ketepuan, warna dan kecerahan video anda, atau anda boleh menggunakan alat Color Boost untuk mengubah suai ketepuan di kawasan tertentu video anda.

4. Lihat skop

Apabila mengedit video, mata kita tidak selalu melihat perkara yang sama seperti orang lain. Menggunakan alatan untuk membantu anda mencari campuran yang sesuai dalam filem anda ialah idea yang bagus.

Panel Skop Pandangan ialah satu ciri sedemikian dalam versi iPad yang membolehkan anda memilih cara anda ingin mengubah warna dalam filem anda. Menggunakan alat ini, anda boleh membuat perubahan yang lebih tepat dan kerap.

5. Melaraskan klip video

Melaraskan Klip Video dalam DaVinci Resolve pada iPad

DaVinci Resolve untuk iPad membolehkan anda mengimport dan mengedit video daripada mana-mana sumber, termasuk iCloud, storan iPad, apl Foto dan cakera USB anda. Perisian ini juga membolehkan anda menambah jadual carian (LUT) pada video anda dan mendapatkan gambaran keseluruhan jujukan anda.

Dengan mana-mana perisian penyuntingan video, anda sudah pasti mahu menukar klip dan dengan aplikasi ini, anda boleh menambah dan memadam kandungan yang anda ingin ubah suai atau hapuskan. Tambahan pula, alat pengubahsuaian yang disediakan menjadikan operasi agak mudah.

Apabila menggunakan apl iPad, sebagai contoh, anda boleh menggunakan alat Tone Curve untuk mengubah suai kecerahan, bayang-bayang dan tetapan lain untuk mendapatkan kesan yang diingini.

Adakah apl iPad DaVinci Resolve serupa dengan versi Macnya?

Setiap kali iPad baharu dikeluarkan, jurang antara iPad dan Mac akan ditutup sedikit lagi. Dan apabila iPad berkuasa M2 dikeluarkan, jurang itu ditutup dengan banyak. Tambahan pula, aksesori seperti papan kekunci ajaib, kaki iPad, tetikus dan sebagainya membantu dalam memberikan penampilan dan rasa seperti Mac.

Seperti yang kita sedia maklum, alatan yang tersedia untuk iPad tidak mempunyai kaliber yang sama seperti yang boleh diakses pada Mac. Tetapi, dengan ketibaan DaVinci Resolve untuk iPad, kami menjangkakan segala-galanya akan berubah.

Yang mengejutkan semua orang, tidak banyak perbezaan antara apl iPad DaVinci Resolve semasa dan versi Mac program itu. Walaupun terdapat beberapa tweak UI, pengalaman keseluruhan adalah sama dengan Mac.

Editor video dalaman kami mencadangkan anda tidak perlu panik jika anda tidak mengenal pasti beberapa aspek pada mulanya; mereka dikebumikan. Tambahan pula, jika anda bukan pengguna iPad yang kerap, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang dibawa oleh apl iPad.

Berapakah kos DaVinci Resolve untuk iPad?

Versi iPad DaVinci Resolve adalah percuma untuk dimuat turun daripada App Store. Versi percuma mempunyai fungsi terhad, walaupun. Jadi, pembelian dalam apl sebanyak $94.99 diperlukan untuk mendapatkan DaVinci Resolve Studio dan menambahkan beberapa keupayaan tambahan pada editor video yang berkuasa.

Soalan Lazim

S. Apakah alternatif terbaik untuk DaVinci Resolve?

Jika anda mendapati DaVinci Resolve terlalu sukar, berikut ialah senarai perisian penyuntingan video alternatif terbaik untuk Mac anda.

S. Adakah Mac sebenarnya lebih baik untuk menyunting video?

Ya, MacBook adalah antara mesin terbaik untuk penyuntingan video. Motivasi utama ialah bahagian khusus cip untuk pengekodan atau penyahkodan video, serta pemproses M1 dan M2 yang serba baharu.

Adakah profesional menggunakan DaVinci Resolve?

Sesungguhnya, perisian DaVinci Resolve digunakan oleh profesional. Sebab utama untuk ini adalah kepantasan dan kecekapannya. Selain itu, ia membolehkan anda menumpukan pada ciptaan anda dan bukannya pasca pemprosesan. Jadi, adakah anda akan menggunakan DaVinci Resolve pada iPad anda? Beritahu saya dalam ulasan.

Baca lebih lanjut:

  • Perisian dan apl editor video YouTube terbaik
  • Wondershare Filmora 12: Editor video merentas platform berkuasa AI untuk pencipta
  • Perisian penyuntingan video terbaik untuk Mac