Dibuat di Amerika Syarikat: Apple merancang untuk membeli cip iPhone dari halaman belakang rumahnya sendiri

15

© NextPit

TSMC ialah pembekal cip eksklusif untuk Apple. Mereka diketahui menghasilkan cip yang digunakan dalam Mac dan iPhone di Asia. Laporan baru mencadangkan bahawa pembuat iPhone ingin mempelbagaikan sebahagian daripadanya dengan mendapatkan silikon masa depan dari kilang baharu di Amerika Syarikat. Langkah itu boleh menyebabkan Apple menerima insentif daripada kerajaan.

Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, Ketua Pegawai Eksekutif Apple sendiri telah mendedahkan rancangan syarikat untuk membeli beberapa cipnya dari AS. Beliau secara khusus menyebut bahawa ini akan datang dari kilang di Arizona dan akan berlaku dalam masa 2 tahun.

Rakan kongsi TSMC Apple sedang membina dua kilang di Arizona

Ia tidak disahkan secara langsung jika loji yang dirujuknya adalah sama dengan yang sedang dibina TSMC di Phoenix. Secara kebetulan, pengeluar Taiwan itu dijadualkan untuk menghasilkan cip yang dibina pada proses 4 nm di kemudahan baharunya pada 2024. Bagaimanapun, ia akan bermula dengan volum yang rendah.

Semakan iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro mempunyai kuasa yang lebih daripada mencukupi dengan Apple A16 Bionic – kestabilan yang mengagumkan. / © NextPit

Terdapat juga kilang kedua yang dirancang yang akan memenuhi keperluan fabrikasi 3nm. Dan kemungkinan besar calon yang akan mendapat manfaat daripada teknologi ini ialah iPhone 15 (Pro) melalui cipset A17 Bionic. Pada masa yang sama, Tim Cook meramalkan bahawa ia boleh menyalin strategi penyumberan cip yang sama untuk wilayah seperti Eropah.

Adakah ini bermakna kita akan mendapat iPhone yang lebih murah?

Inisiatif terbaharu Apple bermakna ia tidak akan menghapuskan sepenuhnya pergantungannya pada Asia sebagai hab utama untuk chipset. Mereka mungkin cuba mempelbagaikan dan mengurangkan kesan ketidaktentuan geopolitik. Selain itu, kerajaan AS telah mengumumkan bahawa ia akan memberikan pelepasan cukai dan insentif kepada syarikat yang mengeluarkan cip tempatan.

Tidak jelas sama ada ini akan memberi manfaat kepada pengguna juga seperti mengurangkan kos komponen. Apakah pendapat anda tentang ini? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Bloomberg