Discord No Route Error – Pembetulan Terbaik untuk Mudah Alih & PC

22

Discord menawarkan platform yang menghiburkan di mana peminat permainan tegar boleh berinteraksi dengan mudah melalui suara dan teks. Walaupun perkhidmatan itu diketahui agak kukuh dan boleh dipercayai, pengguna mungkin menemui mesej ralat “Tiada Laluan” sekali-sekala.

Mesej ralat “Tiada Laluan” berlaku apabila masalah wujud dengan menyambung ke saluran suara. Dalam artikel ini, anda akan melihat pilihan petua penyelesaian masalah yang anda boleh cuba untuk mengosongkan ralat “Tiada Laluan”. Memandangkan terdapat banyak perkara yang berbeza untuk dicuba, lihat bahagian lain sepanjang artikel untuk mendapatkan idea penyelesaian masalah yang berbeza dan gunakan langkah sebagai panduan.

Apakah Maksud Tiada Laluan dalam Discord?

Ralat “Tiada Laluan” memberitahu anda bahawa anda tidak boleh menyertai saluran suara pada masa ini. Sebab untuk ini berbeza-beza, tetapi berikut ialah beberapa senario biasa di mana ralat “Tiada Laluan” mungkin berlaku:

 • ISP anda membuat perubahan pada alamat IP Dinamik anda.
 • Anda menggunakan penyelesaian VPN tanpa Protokol Datagram Pengguna (UDP).
 • Rangkaian anda tidak menyokong “Keutamaan Paket Tinggi Kualiti Perkhidmatan.”
 • Anda cuba menyambung ke pelayan yang dihoskan di benua lain.
 • Discord disekat oleh perlindungan antivirus atau tembok api pihak ketiga.

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Discord pada PC Windows 10

Untuk sambungan yang berjaya ke saluran suara Discord, cuba langkah penyelesaian masalah ini pada PC Windows 10 anda:

1. But semula Modem/Penghala dan PC Anda

Kadangkala but semula mudah sudah cukup untuk membersihkan sebarang masalah teknikal, jadi mari kita mulakan dengan itu.

Ralat “Tiada Laluan” biasanya dipaparkan apabila sambungan IPV6 telah diganggu oleh perubahan yang dibuat pada IP Dinamik anda. Walaupun anda mempunyai IP statik, but semula modem/penghala anda untuk menyegarkan tetapan rangkaian anda dan nyahlekat mana-mana sumber sistem yang mungkin tersekat. Sekarang cuba sambung ke saluran sekali lagi.

Jika anda masih melihat ralat, kali ini but semula PC anda, kemudian cuba sambungkan semula.

2. Dayakan UDP pada VPN Anda

Discord berfungsi dengan baik menggunakan VPN dengan Protokol Datagram Pengguna (UDP) didayakan. Oleh itu, jika anda telah menukar tetapan VPN anda baru-baru ini, cuba tukar tetapan tersebut kepada keadaan sebelumnya dan but semula PC anda sebelum cuba menyambung ke saluran itu semula. Tindakan ini akan mewujudkan semula sambungan anda dan, mudah-mudahan, membolehkan anda menyambung dengan jayanya.

3. Pastikan Discord Boleh Mendapatkan Melalui Tetapan Antivirus dan Firewall Anda

Untuk memastikan Discord dibenarkan membuat sambungan, berikut ialah cara membuat pengecualian untuk Discord pada tembok api Windows anda:

 1. Klik pada butang “Mula”.
 2. Dalam bar carian, taip “Panel Kawalan.”
 3. Klik menu lungsur “Lihat mengikut” dan pilih “Ikon kecil.”
 4. Pilih “Windows Defender Firewall.”
 5. Pilih “Tetapan lanjutan.”
 6. Pilih “Peraturan Masuk” dari bar sisi kiri, kemudian klik “Peraturan Baharu” di bar sisi kanan.
 7. Pilih “Port” untuk peraturan baharu, kemudian klik “Seterusnya.”
 8. Di bawah “Adakah peraturan ini dikenakan…” pilih “TCP.”
 9. Klik pada pilihan “Port tempatan khusus”.
 10. Taip “443” dalam medan teks, kemudian klik “Seterusnya.”
 11. Pilih pilihan “Benarkan sambungan”, kemudian klik “Seterusnya.”
 12. Pada “Di manakah peraturan itu digunakan?” pilih ketiga-tiga pilihan: “Domain,” “Swasta,” dan “Awam,” kemudian tekan “Seterusnya.”
 13. Masukkan nama dalam medan “Nama”, seperti “Discord”, dan perihalan jika anda mahu, kemudian klik “Selesai.”

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Discord pada Mac

Cuba langkah ini melalui macOS anda untuk mengosongkan masalah sambungan ke saluran suara dalam Discord:

1. But semula Modem/Penghala dan Komputer Anda

Mesej ralat “Tiada Laluan” adalah punca biasa apabila ISP menukar alamat IP. Jika anda mempunyai IP Dinamik atau Statik, but semula modem atau penghala anda akan menyegarkan tetapan rangkaian anda. Cuba ini, kemudian lihat jika ralat masih berlaku. Jika ya, but semula komputer anda dan cuba lagi.

2. Perbaharui Alamat IP Anda

Memandangkan alamat IP yang diberikan kepada komputer anda mungkin telah berubah, jika sistem anda dikonfigurasikan untuk menggunakan “DHCP”, memperbaharui IP anda secara manual boleh membantu. Begini cara melakukan ini pada Mac anda:

 1. Klik pada ikon “Apple” (Menu).
 2. Pilih “Keutamaan Sistem,” kemudian “Rangkaian.”
 3. Pilih perkhidmatan rangkaian daripada senarai di sebelah kiri yang memerlukan IP mereka diperbaharui.
 4. Pilih “Lanjutan,” “TCP/IP,” kemudian “Perbaharui Pajakan DHCP.”
 5. But semula Mac anda untuk mengemas kini perubahan, kemudian cuba lagi.

3. Dayakan UDP pada VPN Anda

Discord berfungsi lebih baik melalui VPN yang menggunakan Protokol Datagram Pengguna (UDP) pada sambungan. Pastikan pilihan ini dihidupkan dalam tetapan VPN anda. Jika anda telah menukar apa-apa baru-baru ini, cuba kembalikan untuk melihat sama ada itu membantu. Tindakan ini akan mewujudkan semula sambungan anda. Sebelum cuba menyambung ke saluran suara sekali lagi, but semula Mac anda.

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Discord pada iPhone

Untuk menyingkirkan mesej ralat “Tiada Laluan” dalam Discord pada iPhone anda, cuba langkah penyelesaian masalah berikut:

1. Mulakan semula Apl dan iPhone Anda

Cuba tutup Discord dan kemudian mulakan semula telefon anda. Melakukan ini cenderung untuk membersihkan sebarang konflik dan gangguan teknikal. Setelah telefon anda dimulakan semula, log masuk ke Discord dan cuba sambung ke saluran suara sekali lagi.

2. Lumpuhkan Kualiti Perkhidmatan

Kualiti Perkhidmatan (QoS) dalam apl iOS Discord mengurangkan ketinggalan dan memastikan prestasi tinggi dengan mengutamakan paket data semasa dalam transit. Discord dan apl serupa menggunakan “Paket Keutamaan Tinggi”, yang boleh menyebabkan masalah. Mesej ralat “Tiada Laluan” adalah hasil daripada isu tersebut. Walau bagaimanapun, pada masa ini tiada cara untuk melumpuhkan QOS—ia hilang daripada tetapan. Jika anda menemui cara untuk menghidupkan/mematikan QOS, beritahu kami dalam ulasan.

3. Kemas kini Wilayah Pelayan Suara Anda

Satu lagi punca ralat “Tiada Laluan” mungkin apabila saluran suara yang anda cuba sambungkan dihoskan di benua lain, atau terdapat gangguan di rantau itu. Semakin jauh pelayan, semakin banyak isu ping dan lag yang anda akan hadapi. Oleh itu, anda perlu memilih pelayan yang lebih dekat secara geografi dengan meminta pentadbir pelayan membuat perubahan.

Jika anda seorang pentadbir, begini caranya:

 1. Log masuk ke apl “Discord”.
 2. Ketik pada pelayan atau tiga titik di sebelahnya.
 3. Daripada menu yang terbuka, ketik “Tetapan.”
 4. Dalam tetingkap “Tetapan pelayan”, ketik saluran dalam panel kiri jika ia belum dipilih.
 5. Anda akan dibentangkan dengan pelbagai maklumat tentang pelayan. Di sebelah penggantian wilayah pelayan, ketik butang “Tukar”.
 6. Pada skrin rantau pelayan, pilih kawasan yang paling hampir dengan anda.
 7. Mulakan semula apl Discord, kemudian cuba sambung ke saluran suara sekali lagi.

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Discord pada Peranti Android

Untuk membetulkan mesej ralat “Tiada Laluan” Discord, cuba petua berikut pada peranti Android anda:

1. Mulakan semula Apl dan Peranti Android Anda

Tutup apl Discord, kemudian mulakan semula peranti anda. Ini kadangkala boleh melakukan silap mata dalam menyelesaikan gangguan teknikal asas. Setelah telefon anda dimulakan semula, log masuk ke Discord dan cuba sambung ke saluran suara sekali lagi.

2. Lumpuhkan Kualiti Perkhidmatan

Kualiti Perkhidmatan (QoS) mengurangkan ketinggalan dan memastikan prestasi tinggi dengan mengutamakan paket data semasa transit. Discord dan apl serupa menggunakan “Paket Keutamaan Tinggi”, tetapi ciri itu boleh menyebabkan masalah. Mesej ralat “Tiada Laluan” boleh menjadi salah satu daripadanya. Walau bagaimanapun, pada masa ini tiada cara untuk melumpuhkan QOS dalam apl Android. Pilihan itu hilang. Jika anda tahu cara, beritahu kami.

3. Kemas kini Wilayah Pelayan Suara Anda

Ralat “Tiada Laluan” juga mungkin disebabkan oleh anda cuba menyambung ke saluran yang dihoskan di benua lain atau terdapat masalah untuk wilayah tersebut. Untuk mengelakkan isu ping dan lag, anda perlu memilih pelayan yang lebih dekat secara geografi dengan meminta pentadbir pelayan menukar kawasan suara pelayan.

Jika anda seorang pentadbir, berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Log masuk ke apl “Discord”.
 2. Ketik pelayan atau ketik tiga titik di sebelahnya.
 3. Dalam menu timbul, ketik “Tetapan.”
 4. Daripada tetingkap “Tetapan pelayan”, ketik saluran dalam panel kiri jika ia belum dipilih.
 5. Skrin ini akan memaparkan maklumat tentang saluran. Di sebelah penggantian wilayah pelayan, ketik butang “Tukar”.
 6. Pilih kawasan yang paling dekat dengan anda.
 7. Mulakan semula apl Discord, kemudian cuba sambung semula ke saluran sekali lagi.

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Perselisihan Semasa Menggunakan VPN

Discord berfungsi dengan baik apabila VPN anda telah mendayakan “Protokol Datagram Pengguna” untuk sambungan. Jika anda telah menukar tetapan VPN anda baru-baru ini, cuba kembali ke tetapan sebelumnya, but semula peranti anda dan cuba menyambung semula ke saluran suara sekali lagi.

Cara Membetulkan Tiada Laluan dalam Perselisihan Semasa Menggunakan Hotspot Mudah Alih

Tempat liputan mudah alih menggunakan alamat IP yang berbeza daripada yang diberikan kepada peranti anda semasa menyambungkan anda ke Internet. Discord tidak berfungsi dengan baik dengan menukar alamat IP melainkan perubahan yang dibuat kini sepadan dengan peranti penyambung.

Kami cadangkan anda cuba menyambung ke saluran suara sekali lagi menggunakan sambungan Wi-Fi biasa supaya Discord dapat melihat alamat IP sebenar anda.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, hubungi ahli pasukan sokongan teknikal Discord menggunakan “Bantuan?” pilihan sembang di sudut kanan mereka halaman sokongan.

Laluan Kini Jelas

Mesej ralat “Tiada Laluan” ditunjukkan apabila terdapat masalah dengan sambungan anda ke saluran suara. Beberapa sebab yang paling biasa termasuk alamat IP Dinamik – Discord memerlukan alamat IP yang menghadap ke Internet dan yang diberikan kepada peranti anda adalah sama. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menyambung ke saluran suara yang dihoskan di benua lain atau mendapatkan pentadbir pelayan untuk membenarkan anda menyertai pelayan yang lebih dekat dengan tempat anda berada. Atau kadangkala, but semula mudah modem/penghala dan peranti anda sudah cukup untuk menyelesaikannya.