Google akan menguji ciri cermin mata AR generasi seterusnya di khalayak ramai

12

© Google

Selepas pada mulanya menggodanya semasa acara I/O 2022 pada bulan Mei, Google telah mengumumkan bahawa ia akan mula menguji prototaip cermin mata ARnya bulan depan. Syarikat itu merancang untuk membawa sepasang cermin mata itu kepada orang ramai dengan memilih beberapa penguji luar selain daripada pekerjanya. Jadi jika anda tinggal di sekitar Mountain View, kemungkinan besar anda akan terserempak dengan orang yang bercermin mata yang kelihatan pelik.

TL;DR

  • Google untuk menguji fungsi tersendiri cermin mata AR generasi akan datangnya di khalayak ramai.
  • Ciri-ciri yang dinyatakan untuk diuji termasuk terjemahan dan navigasi.
  • Syarikat itu mengumumkan mereka akan memilih beberapa penguji dari luar syarikat.

Terjemahan AR Google dan fungsi navigasi untuk diuji

Walaupun unit ujian ini akan mempunyai fungsi terhad, ujian awam ini masih membenarkan Google menilai keupayaan cermin mata dalam senario dunia sebenar. Menurut syarikat itu, prototaip itu termasuk penderia asas termasuk mikrofon dan kamera serta paparan lensa bersepadunya. Ciri rakaman untuk imej dan video dilumpuhkan, tetapi bukan kamera itu sendiri—data imej yang dirakam masih akan digunakan semasa terjemahan langsung, transkripsi dan navigasi.

  • Juga menarik: Set kepala realiti campuran pertama Apple akan menggunakan cipset M2 yang berkuasa

Google berkata bahawa mereka menggunakan beberapa langkah keselamatan dan privasi termasuk pilihan untuk penonton yang sedar untuk mengeluarkan data imej mereka daripada semua log. Selain itu, maklumat sensitif lain juga akan dipadamkan selepas fasa ujian. Baki data imej yang digunakan untuk tujuan penyelidikan akan disimpan dalam pelayan selamat sebelum mengalih keluarnya secara kekal selepas 30 hari.

Hanya pada bulan Mei, Google berkongsi video cermin mata prototaipnya yang menunjukkan fungsi terjemahan masa nyata. Cermin mata itu dapat mengambil audio dan menyalinnya secara automatik melalui teks visual tambahan yang boleh dilihat oleh pemakainya. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa ciri ini juga akan tersedia untuk prototaip akan datang yang akan digunakan syarikat pada Ogos ini apabila ia memulakan peringkat pengalamannya.

Cermin mata AR generasi seterusnya Google dijangka berorientasikan pengguna tidak seperti versi baharu Google Glassnya yang direka untuk kegunaan perusahaan sahaja. Kemungkinan lebih banyak ciri dan spesifikasi cermin mata AR baharu Google akan muncul dalam beberapa bulan akan datang.

Adakah anda percaya cermin mata AR berguna dalam apa jua cara? Biar kami mendengar jawapan anda di bawah.

Sumber:
Google