Google Glass 2 untuk menggunakan gelang pintar sebagai pengawal yang memalukan Apple XR

41

© NextPit

Selepas mengusiknya kembali pada I/O 2022, Google tidak dapat memberikan kemas kini tambahan tentang AR Glass generasi seterusnya. Walaupun masih tidak pasti bila kita dapat melihat cermin mata pintar yang akan datang dilancarkan, laporan baru menunjukkan bahawa gergasi pencarian itu meningkatkannya dengan menggunakan gelang tangan dan cincin sebagai pengawal.

Cermin mata pintar konvensional yang diperkenalkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini didatangkan dengan kawalan sentuh terbina dalam selain daripada beberapa nama seperti cermin mata North Focals yang dihantar dengan gelang wayarles dipanggil Loop sebagai input. Tetapi akhirnya, syarikat di belakangnya telah diambil alih oleh Google, tidak meninggalkan pengganti kepada cermin mata asal.

  • Apple kini mempunyai tarikh pelancaran untuk set kepala XR pertamanya berdasarkan OS xReality

Google Glass 2 dengan pengawal gelang pintar

Menurut sumber di 9to5Google, Google kini sedang mempertimbangkan untuk menggunakan pengawal berasaskan pergelangan tangan seperti gelang. Ia menambah bahawa ia juga boleh mengetuk bentuk yang lebih kecil seperti cincin pintar atau versi konsep Loop yang dinaik taraf untuk menggantikan perkakasan berasaskan kayu bedik yang terdapat dalam set kepala AR/VR semasa.

Penggunaan alat boleh pakai ini akan meningkatkan penggunaan cermin mata Google kerana pengguna tidak perlu bergantung pada kawalan berasaskan sentuhan sahaja. Tambahan pula, ia juga boleh menyelesaikan masalah teknikal yang lain, terutamanya bagi mereka yang terjejas atau dalam perusahaan yang memerlukan sokongan berbilang pengawal. Kemungkinannya tidak terhad, tetapi tidak jelas apakah teknologi yang akan digabungkan di sini.

Cincin pintar Apple sebagai pengawal untuk set kepala Reality AR VR

Konsep gelang Apple yang digunakan dalam mengawal set kepala berasaskan Realiti / © Patently Apple

iRings Apple untuk membenarkan gerak isyarat 3D

Apple juga dikhabarkan akan mengusahakan cincin pintar yang dilengkapi dengan sensor canggih sebagai alternatif kepada pengawal sambil membolehkan gerak isyarat udara 3D pada set kepala XR berdasarkan paten. Tetapi kemungkinan cincin ini akan menggunakan sensor biometrik untuk menjejaki data kesihatan pengguna yang serupa dengan jam tangan pintar. Malangnya, semua ini masih dalam pembangunan dan mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk tiba sebagai produk sebenar.

Dengan lebih banyak jenama melabur dalam AR/VR, adakah anda percaya bahawa ia adalah perkara besar seterusnya selepas telefon pintar? Ciri cermin mata Google AR manakah yang paling anda nantikan untuk mencuba? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: 9to5Google