Google Pixels Mungkin Mendapat Kertas Dinding Langsung Terpisah untuk Kunci dan Skrin Utama pada Android 14

32
© NextPit

Sesetengah jenama Android seperti Xiaomi atau Samsung sudah membenarkan pengguna menggunakan kertas dinding langsung yang berasingan pada kunci dan skrin utama. Google, bagaimanapun, tidak dapat mengeluarkan ciri yang sama pada telefon pintar Pixelnya. Laporan baharu membayangkan ini akhirnya boleh didayakan pada Android 14.

Jika anda memiliki peranti Xiaomi atau peranti yang dijalankan pada MIUI, anda boleh menyesuaikan kunci dan skrin utama anda dengan kertas dinding animasi atau langsung bebas. Ini boleh dilakukan menggunakan aplikasi kertas dinding lalai. Xiaomi malah melancarkan “Kertas Dinding Super” eksklusif dengan MIUI 12. Tetapi untuk peranti Pixel, termasuk Pixel 7 Pro terbaharu, ia nampaknya terhad dengan hanya memilih skrin utama sahaja atau kedua-dua kunci dan skrin utama.

  • Jangan terlepas: Xiaomi MIUI 14 First Impressions

Pada Android 13 QPR2 (Keluaran Platform Suku Tahun) yang dikeluarkan minggu lepas, pembangun Mishaal Rahman dapat menemui rentetan kod tentang tetapan baharu untuk membolehkan pengguna memilih kertas dinding langsung yang berbeza untuk setiap skrin peranti. Secara berasingan, pembangun berjaya mengaktifkan UI ciri melalui Android 14 DP2 (Pratonton Pembangun).

Android 14 Tetapkan Kertas Dinding Langsung Berasingan pada Kunci dan Skrin Utama

Android 14 Tetapkan Kertas Dinding Langsung Berasingan pada Kunci dan Skrin Utama / © XDA / Mishaal Rahman

Nampaknya, nampaknya bahagian ini belum berfungsi sepenuhnya kerana memilih mana-mana pilihan yang dibentangkan masih akan menghasilkan kertas dinding langsung terakhir yang sama untuk digunakan pada kedua-dua skrin. Ini tidak menghairankan kerana Google nampaknya sedang menguji ciri tersebut atau mungkin menyediakan keluaran penuh dengan OS Android 14 yang akan datang.

Sumber itu juga menganggap penyesuaian kertas dinding langsung bebas mungkin merupakan ciri terbina dalam yang dimaksudkan untuk Tablet Pixel akan datang yang akan dipasangkan dengan dok pembesar suara pintar. Jika diletakkan pada dok, tablet atau pad buatan Google akan dapat memainkan animasi termasuk kertas dinding dan widget langsung. Namun begitu, kami hanya boleh membuat spekulasi sehingga tablet Android 14 atau Pixel tidak rasmi.

Kami ingin tahu sama ada anda juga kertas dinding langsung pada telefon anda? Adakah ia disertakan dengan pilihan kertas dinding langsung bebas juga? Kongsi dengan kami pendapat anda di bahagian komen.

Sumber:
Pembangun XDA