Google sedang meningkatkan Pulau Dinamik iPhone 14 Pro dengan ciri Peta pedas

15
© NextPit

Walaupun saiz yang sukar digunakan, Pulau Dinamik Apple ternyata menjadi reka bentuk yang berguna pada iPhone 14 Pro (Max). Lebih banyak apl kini menggunakan potongan termasuk versi Google yang akan datang bagi Peta yang dirancang untuk memperkenalkan sokongan untuk paparan yang boleh dilihat di Pulau Dinamik dan skrin kunci.

Google mengumumkan pelbagai ciri baharu seperti imersif dan carian melalui paparan langsung menggunakan AR dalam Petanya. Di samping itu, Google menambah baik navigasi melalui arah yang boleh dilihat. Ini akan membolehkan kandungan peta dipaparkan dan boleh diakses terus pada skrin kunci. Tetapi dalam kes Apple, ia diperluaskan ke Pulau Dinamik iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max (ulasan).

Gergasi carian mengatakan bahawa arah yang boleh dilihat akan memudahkan semua jenis pengguna Peta seperti mereka yang berbasikal dan berjalan kaki di mana anda tidak perlu membuka kunci telefon atau membuka apl. Sama seperti kandungan apl utama, pengguna akan dapat melihat ETA (anggaran masa ketibaan) dan butiran belokan demi belokan terus pada skrin kunci.

Paparan AR Peta Google dan Arah Boleh Pandang

Peta Google menambah paparan AR dan arah yang boleh dilihat / © Google; Edit oleh NextPit

Sementara itu, Pulau Dinamik iPhone 14 Pro boleh menunjukkan status asas di bahagian atas. Sebagai alternatif, pengguna boleh mengembangkan ini kepada paparan yang berbeza dengan lebih banyak data yang dibentangkan dengan menekan lama kawasan tersebut. Google menambah bahawa ciri itu akan dilancarkan ke Android dan iPhone dalam beberapa bulan akan datang dan sekurang-kurangnya memerlukan iOS 16.1.

Google sedang menaik taraf Peta secara besar-besaran

Selain paparan yang boleh dilihat, Google telah mula menghantar paparan yang mengasyikkan, yang hampir menayangkan paparan realistik 360 darjah semasa anda meneroka sesuatu tempat. Menurut syarikat itu, ia menggunakan teknik AI lanjutan yang dipanggil NeRF, atau medan sinaran saraf untuk mencantumkan berbilion-bilion imej daripada web dan Street View dan mengubahnya menjadi model 3D sesuatu tempat.

  • Jangan ketinggalan: Cara untuk mempunyai paparan sentiasa hidup yang benar pada iPhone 14 Pro

Pada masa yang sama, Google mengumumkan bahawa Carian melalui Live View akan datang ke Barcelona, ​​Dublin dan Madrid dalam beberapa minggu akan datang. Ciri ini juga menggunakan kecerdasan buatan dan realiti tambahan untuk memberikan minat dan mata pada pandangan realiti ditambah. Ia dikeluarkan pertama kali di London, Paris, Tokyo, San Francisco, New York, dan Los Angeles.

Akhir sekali, EV atau kenderaan elektrik yang disertakan dengan Google terbina dalam boleh memanfaatkan ciri Peta baharu seperti cadangan berhenti mengecas dan peringatan bateri rendah. Ia juga akan menyerlahkan stesen pengecasan pantas atau tempat dengan pengecasan EV.

Antara fungsi Peta baharu yang manakah paling anda sukai? Kami ingin mendengar pendapat anda.

Sumber:
Google