Gunakan telefon pintar anda sebagai talian tetap: Cara ia berfungsi tanpa DECT

5
panggilan telefon pintar talian tetap nextpit
© nextpit

Bolehkah anda menggunakan telefon pintar anda sebagai telefon talian tetap? Ini adalah soalan yang sah kerana semakin sedikit orang yang masih mempunyai telefon DECT di rumah, tetapi ‘memiliki’ satu atau lebih nombor telefon melalui pembekal Internet mereka. Kami akan menunjukkan kepada anda cara anda boleh menyediakan telefon pintar anda sebagai telefon talian tetap.

  • Cara menggunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera keselamatan
  • Gunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera pemuka – secara sah dan selamat

Mengapa sesiapa mahu berbuat demikian, anda bertanya? Sebab yang paling jelas ialah menggunakan nombor talian tetap anda pada telefon pintar anda. Lagipun, anda sudah mempunyai pelan panggilan kadar rata untuk talian tetap anda, tetapi bukan untuk telefon pintar anda. Dengan cara ini, anda boleh bersembang selama berjam-jam di rumah tanpa rasa bersalah atau mengumpul bil telefon yang tidak siuman pada akhir bulan.

Tetapi ada kemungkinan lain dalam melakukannya. Anda memerlukan nombor telefon untuk perkhidmatan seperti Telegram atau WhatsApp tetapi enggan menggunakan nombor telefon bimbit anda, jadi apakah pilihan lain yang anda ada? Anda juga boleh ‘mengorbankan’ nombor talian tetap anda yang ‘mungkin yatim piatu’ dalam kes ini, kerana pendaftaran biasanya berfungsi walaupun tanpa memerlukan SMS kerana ia membaca kod.

Menggunakan telefon pintar anda sebagai telefon talian tetap: Keperluan

Mungkin halangan terbesar dalam keseluruhan usaha menggunakan “telefon pintar sebagai telefon talian tetap” anda ialah penghala. Anda memerlukan penghala DSL yang menyokong VoIP dan juga aplikasi yang sesuai untuk platform Android atau iPhone. Seperti yang anda lihat dalam jadual berikut, malangnya pemilihan adalah sangat kecil:

Telefon pintar sebagai telefon talian tetap: Apl yang disokong

Pengeluar Status Apl Android apl iPhone
AVM (FritzBox) Tersedia Fritz!AppFon Fritz!AppFon
TP-Link Tersedia tpPhone ipPhone

Arahan: Sediakan telefon pintar anda sebagai telefon talian tetap

Nota: Telefon mudah alih semasa tidak menyokong DECT, jadi anda tidak boleh mendaftarkannya sebagai telefon DECT pada penghala anda seperti telefon tanpa wayar biasa dan mulakan. Sebaliknya, anda perlu bergantung pada pengilang penghala anda untuk menyediakan apl yang sepadan. Kita akan bercakap tentang alternatif kemudian.

Jika anda mempunyai penghala daripada AVM atau TP-Link, persediaan adalah proses yang mudah. Pertama, anda perlu memuat turun aplikasi yang sepadan untuk telefon pintar anda seperti yang disediakan dalam pautan di atas. Dalam kes kami, kami akan menunjukkan menggunakan aplikasi Fritz!AppFon.

nextpit handy als festnetztelefon anleitung 01

Muat turun aplikasi, pilih FritzBox dalam WLAN, berikan kebenaran – dan anda boleh pergi / © NextPit

Menyediakan apl mengambil masa kurang daripada lima minit untuk menyelesaikan proses tersebut. Selepas memuat turun, anda hanya perlu mengikut arahan seperti yang ditunjukkan pada paparan. Satu-satunya halangan ialah Fritz!AppFon akan meminta anda untuk nama pengguna dan kata laluan semasa proses persediaan, di mana biasanya anda hanya mempunyai satu kata laluan untuk log masuk ke penghala.

Penyelesaiannya mudah: Anda hanya perlu mencipta pengguna dalam antara muka web FritzBox di bawah Pengguna Sistem dan FritzBox .

nextpit handy als festnetztelefon anleitung pc

Sebaik sahaja anda telah mencipta akaun pengguna dan memberikan kebenaran yang sesuai untuk panggilan, anda sudah bersedia untuk pergi / © NextPit

Selepas itu, segala-galanya adalah jelas. Anda akan mempunyai pendail dalam apl dan boleh memasukkan nombor telefon dan mula membuat panggilan. Jika anda mempunyai kebenaran yang sesuai didayakan, anda juga boleh mengakses buku telefon biasa anda di sini.

nextpit handy als festnetztelefon anleitung 02

Bercakap dengan diri saya sendiri: Saya boleh memanggil diri saya dari talian tetap saya (kiri) pada mudah alih saya (tengah), berbuat demikian daripada satu peranti. Masa depan adalah sekarang! / © NextPit

Bergantung pada penghala dan apl yang anda gunakan, terdapat beberapa tetapan yang perlu diambil perhatian. Hari ini, sebagai contoh, saya mendapati bahawa pelan Internet saya termasuk tiga nombor talian tetap, yang boleh saya putar antaranya. Selain itu, Fritz!AppFon menawarkan mesin penjawab dan ciri panggilan tanpa nama.

nextpit handy als festnetztelefon anleitung 03

Bergantung pada perkakasan dan apl, anda mempunyai pilihan yang berbeza (kiri, tengah). Perkara yang bagus untuk iOS: Panggilan yang dibuat melalui talian tetap juga akan dipaparkan dalam sejarah panggilan di bawah “Terbaharu” (kanan) / © NextPit

Alternatif: Telefon pintar melalui SIP sebagai telefon talian tetap

Terdapat kaedah alternatif dan jauh lebih kompleks untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai telefon talian tetap. Anda juga boleh ‘mengangkut’ talian tetap ke telefon pintar anda melalui SIP. Usaha yang diperlukan adalah lebih besar, tetapi anda boleh menggunakan nombor talian tetap anda semasa anda dalam perjalanan dan, secara teorinya, walaupun anda berada di luar negara. Adakah anda berminat dengan topik ini? Jika ya, kami menantikan maklum balas anda dalam ulasan!