Gunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera pemuka – secara sah dan selamat

12
© NextPit

Anda boleh menukar telefon pintar Android lama anda kepada kamera pemuka dengan mudah. Mengapa kamu sanggup? Kerana kamera pemuka boleh menjimatkan banyak masalah, terutamanya apabila anda terlibat dalam bengkok fender. NextPit menunjukkan kepada anda cara anda boleh memberi nafas baru ke dalam telefon pintar lama anda dan menggunakan kamera, pecutan pecutan dan ruang storan yang mencukupi.

Penafian di muka: Memasang peranti pada cermin depan anda adalah haram di banyak wilayah – juga di kebanyakan negeri di AS. Jadi sila pastikan bahawa jawatan yang anda tuju pada akhirnya mematuhi undang-undang di rantau anda.

Ya, kamera pemuka di seluruh dunia memberikan kami banyak video menghiburkan di YouTube. Tetapi bukan sahaja ia berfungsi untuk hiburan – di negara tertentu seperti Amerika Syarikat, rakaman kamera pemuka juga boleh menjadi bukti dalam situasi yang rumit. Adalah disyorkan bahawa bukan sahaja video dirakam, tetapi juga data daripada penderia pecutan dan GPS. Malah telefon pintar Android yang lebih lama menanda semua kotak yang betul dalam perkara ini!

Keperluan: Inilah yang perlu dimiliki oleh telefon pintar lama anda

Berita baik: Telefon pintar lama anda tidak semestinya mampu untuk digunakan sebagai kamera pemuka. Sudah tentu ia mesti mempunyai kamera, dan dalam senario kes terbaik, kamera sudut ultra lebar yang akan memberikan anda pandangan yang lebih baik. Memandangkan kebanyakan daripada kita kebetulan mempunyai pengecas telefon pintar di dalam kereta kita, tidak kira sama ada bateri telefon bimbit anda berada di kaki terakhirnya.

  • Tidak tahu apa yang perlu dilakukan dengan telefon pintar lama anda? Berikut ialah 11 cara untuk menggunakan semula telefon bimbit anda yang berdebu

Perlu ada sekurang-kurangnya 1GB memori percuma yang tersedia. Anda tidak perlu lebih, kerana biasanya hanya minit terakhir disimpan – dan semua perkara lama yang tiada apa-apa berlaku akan dibuang. Untuk apl yang dibentangkan dalam artikel ini, saya memastikan bahawa ia juga berfungsi pada versi Android yang lebih lama dan juga pada iPhone yang lebih lama. Untuk artikel ini, saya memilih Motorola Moto G lama yang bermula sejak 2014.

Arahan: Cara menukar telefon pintar lama anda menjadi kamera pemuka

Langkah 1: Sediakan telefon pintar lama anda

Sekarang mari kita ikuti langkah demi langkah tentang cara mengubah telefon pintar lama anda menjadi kamera pemuka. Pertama sekali, anda harus menyambungkan telefon bimbit lama anda ke rangkaian Wi-Fi rumah. Akaun Google atau iOS juga berguna untuk memuat turun apl. Untuk percubaan saya, saya menggunakan aplikasi ini:

Apl “Droid Dashcam” adalah percuma dan hanya meminta anda derma untuk mengekalkan pembangun. Dengan lebih daripada 100,000 muat turun dan penilaian 4.3 bintang yang diterima baik daripada 1,471 ulasan (sehingga Jun 2021), ia merupakan salah satu apl kamera pemuka paling popular untuk Android.

Saya amat kagum dengan fungsi gelung, yang secara automatik menimpa rakaman terakhir setiap lima minit. Anda juga boleh menetapkan selang gelung berdasarkan keinginan anda. Jika anda mengaktifkan pengesanan kemalangan automatik yang bermula melalui pecutan pada telefon pintar anda, anda akan mendapat ciri kamera pemuka profesional pada telefon bimbit anda.

Tangkapan skrin 20210621 160755

Aplikasi “Droid Dashcam” adalah mudah dan mudah digunakan. / © NextPit

Aplikasi ini juga mempunyai ciri autostart berguna yang mula merakam apabila anda mengecas telefon pintar anda. Sekarang, ini mungkin kedengaran pelik pada mulanya tetapi berguna apabila anda mengecas telefon pintar lama anda melalui soket pemetik api. Sebaik sahaja anda memulakan penyalaan kereta anda, rakaman akan bermula.

Anda boleh menemui aplikasi serupa di Gedung Google Play dan juga di Apple App Store. Walau bagaimanapun, beri perhatian kepada yuran langganan bulanan dan syarat penggunaan di negara asal anda yang dinyatakan pada mulanya. Memandangkan kebanyakan apl berasal dari AS, beberapa apl ini merekodkan trafik jalan raya secara kekal. Ini mungkin tidak sah di negara lain.

Langkah 2: Memasang telefon pintar lama di dalam kereta

Untuk memasang telefon pintar dengan selamat di dalam kereta, terdapat sejumlah besar pemegang telefon pintar yang berbeza tersedia. Model dengan cawan sedutan boleh didapati kurang daripada 15 USD dalam talian. Walau bagaimanapun, pastikan pemegangnya mempunyai bahagian belakang yang terbuka supaya kamera tidak terhalang. Dan: Pastikan bahawa pemegang dan jawatan yang anda pilih adalah sah di rantau anda.

DSC04663

Penyesuai kuasa untuk soket pemantik rokok hampir menjadi keperluan jika anda ingin menggunakan telefon anda sebagai kamera pemuka / © NextPit

Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan pemegang untuk cermin pandang belakang. Ini mempunyai kelebihan untuk menetapkan telefon anda pada kedudukan lebih tinggi sedikit dan oleh itu, ia tidak terlalu menghalang pandangan anda semasa memandu. Juga secara amnya kedudukan kamera yang lebih tinggi meningkatkan keterlihatan jalan di hadapan pada rakaman.

Berikut ialah dua produk murah dan mudah yang mungkin sesuai untuk anda:

Petua lain jika anda ingin menggunakan telefon pintar lama anda sebagai kamera pemuka tanpa rasa tertekan: Beli penyesuai pengecas telefon untuk soket pemetik api rokok. Model dalam kereta saya didatangkan dengan kord yang boleh ditarik balik yang membolehkan anda meminimumkan kemungkinan “kekacauan” yang mungkin ditinggalkan oleh kabel panjang, kerana ia memastikan semuanya tetap tegang. Ini menghilangkan kord yang menjengkelkan yang melilit di konsol tengah. Ngomong-ngomong, terdapat juga model yang tersedia dalam talian yang disertakan dengan beberapa port USB, membolehkan anda mengecas telefon pintar utama anda secara serentak.

Penyelesaian pro sudah tentu menyambungkan pengecas ke fius di dalam kotak fius kereta anda secara terus. Biasanya, kotak fius ditemui di sekitar petak sarung tangan. Dengan cara itu kabel pengecasan boleh berjalan di sepanjang tepi tiang-a dan/atau papan pemuka kereta.

Langkah 3: Berjalan di latar belakang

Secara teorinya, anda juga boleh menggunakan telefon pintar lama anda sebagai pusat media baharu dalam kereta anda melalui sambungan USB atau Aux juga. Itu kerana banyak aplikasi dashcam, termasuk Droid Dashcam yang disebutkan di atas, juga membenarkan rakaman latar belakang. Ini bermakna apl anda terus merakam semasa anda menggunakan telefon anda untuk perkara lain, contohnya untuk navigasi atau memainkan muzik.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa di kebanyakan wilayah, mengendalikan telefon anda hanya dibenarkan apabila kereta dalam keadaan berhenti dan/atau enjin dimatikan. Tetapi walaupun tanpa mengetiknya, telefon pintar dalam bidang penglihatan anda sentiasa menjadi gangguan. Selain daripada nasihat keselamatan ini, saya percaya pada akal sehat anda semasa anda menggunakan semula telefon bimbit lama anda!

Kesimpulan dan keburukan

Telefon pintar boleh menjadi kamera pemuka yang sangat berkuasa dengan apl yang betul, malah ia juga cemerlang melalui beberapa ciri tambahan. Sebelum telefon bimbit anda berkulat di dalam laci, mengapa tidak mengambil peluang ini dan mencubanya sebagai kamera pemuka? Perlu diingat bahawa terdapat kelemahan untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai kamera pemuka walaupun.


Kamera pemuka kenderaan: Adakah ia satu kutukan atau rahmat?

Lihat hasil

Pertama sekali, hampir semua telefon pintar tidak mempunyai mod penglihatan malam, di mana banyak kamera pemuka sudah membawa ciri ini ke meja keluar dari kotak. Selain itu, hayat bateri telefon pintar yang sentiasa merakam akan menjadi agak pendek. Jadi, jika anda tidak mahu membiarkannya terpasang pada setiap masa, kamera pemuka telefon pintar lebih sesuai untuk perjalanan singkat.

Apakah pengalaman anda dengan kamera pemuka kenderaan setakat ini? Pernahkah anda mencuba idea ini menggunakan telefon pintar anda? Beritahu kami dalam ulasan!