Hey Siri | Bagaimana untuk menukar suara pembantu maya Apple

24
© NextPit

Bunyinya asas, tetapi ramai orang tidak tahu bahawa mereka boleh menukar suara Siri. Sejak tahun lepas, Apple tidak lagi menawarkan tetapan lalai pembantu maya Apple untuk suara wanita atau lelaki, sebagai langkah untuk menjana kesedaran tentang berat sebelah dalam antara muka suara. Jadi hari ini saya akan menunjukkan kepada anda betapa pantasnya menukar suara Siri dan helah lain.

Minggu lepas, rakan sekerja saya Zois Bekios menyiarkan tutorial yang menunjukkan cara menukar suara Google Assistant, topik yang menimbulkan minat yang besar dalam kalangan komuniti NextPit. Hakikatnya ialah pembantu suara tersedia pada telefon pintar kami dengan satu klik arahan suara dan menjadi kehadiran yang semakin berkembang di rumah kami juga. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa terdapat banyak minat dalam topik ini.

  • Berkaitan: Perintah terbaik Siri yang perlu anda ketahui

Selain menunjukkan cara menukar suara Siri dalam tutorial ini, saya juga berkongsi petua untuk mendapatkan pembantu maya iPhone menyebut nama anda dengan betul.

Bagaimana untuk menukar suara Siri dalam beberapa langkah

Dengan pengumuman iOS 14.5, Siri memperoleh suara baharu dan, seperti yang dinyatakan di atas, tidak lagi lalai kepada suara wanita. Tidak lama lagi, apabila anda menyediakan peranti Apple baharu, anda akan dapat memilih suara wanita, lelaki, atau pun neutral jantina terus dari tetapan awal iPhone anda.

Perkara yang paling menarik tentang semua ini ialah sebaik sahaja anda membuat pilihan anda, Apple akan menukar suara Siri pada semua peranti yang disambungkan melalui Apple ID. Walau bagaimanapun, jika anda telah menggunakan telefon Apple untuk seketika, kemungkinan besar anda masih menggunakan suara wanita sebagai lalai. Walau bagaimanapun, sangat mudah untuk menukar ini, hanya ikuti laluan berikut:

  1. Buka apl Tetapan.
  2. Navigasi ke Siri & Carian.
  3. Pilih pilihan Siri Voice.
  4. Di sini anda boleh memilih Kepelbagaian suara, seperti Amerika atau India.
  5. Dalam bahagian Suara, anda boleh memilih daripada lima pilihan berbeza.
NextPit Siri menukar suara

Anda boleh menukar suara Siri dalam beberapa langkah / © NextPit

Dalam bahasa Inggeris, Apple menawarkan dua pilihan untuk suara lelaki dan perempuan, serta pilihan neutral jantina (Suara 5) untuk mereka yang menggunakan versi beta sistem pengendalian iOS 15. Walau bagaimanapun, saya harus mengatakan bahawa suara neutral jantina kedengaran di telinga saya seperti variasi suara wanita, walaupun Apple telah cuba mengimbangi suara lelaki dan wanita di sini. Sila kongsi pengalaman anda dengan suara neutral jantina dalam ulasan artikel ini, kerana saya ingin tahu pendapat anda tentang topik tersebut.

Juga, malangnya, bahasa seperti Perancis dan Jerman hanya mempunyai dua pilihan suara, satu lelaki dan satu perempuan setakat ini. Mudah-mudahan, Apple akan menawarkan lebih banyak variasi dengan pengumuman versi seterusnya iOS 15.4 atau iOS 16.

SeterusnyaPit Siri suara DE FR

Apple masih ketinggalan apabila ia melibatkan lebih banyak pilihan suara untuk Siri dalam bahasa Jerman dan dalam bahasa Perancis / © NextPit

Cara membuat Siri menyebut nama anda dengan betul

Satu lagi perkara yang agak relevan apabila bercakap dengan pembantu suara tentulah sebutan yang betul bagi nama kita sendiri, bukan? Tidak seperti rakan sekerja saya Zois Bekios (Greek), nama saya agak mudah untuk disebut. Walau bagaimanapun, jika pembantu maya Apple menghadapi masalah menyebut nama anda dengan betul, mudah untuk menukarnya:

  1. Buka apl Kenalan dan pilih profil anda.
  2. Ketik Edit, dan navigasi ke pilihan Tambah Medan untuk memasukkan item Sebutan Nama Pertama dan Nama Akhir Sebutan.
  3. Isikan medan dengan sebutan yang dikehendaki dan Simpan perubahan.
Sebutan suara Siri

Jadikan Siri menyebut nama anda dengan betul menggunakan aplikasi Kenalan / © NextPit

Di sana, kini Siri boleh menyebut nama anda mengikut kehendak anda. Di sini, anda juga boleh menetapkan sebutan nama yang berbeza juga, cuma ikuti tutorial di atas, dan bukannya memilih nama anda, pilih profil kenalan yang diingini.

Itu sahaja, kini anda tahu cara menukar suara Siri pada iPhone anda dan cara mengoptimumkan sebutan nama anda apabila menggunakan pembantu suara Apple. Adakah anda sudah tahu dua pilihan konfigurasi ini? Suara manakah yang anda gunakan dengan Siri?