Ini Penghujung Talian Untuk Beberapa Apl Apple Pada iPhone dan iPad Lama

29
© NextPit

Hari yang menentukan akhirnya akan tiba pada iPhone dan iPad yang berjalan pada versi iOS dan iPadOS yang lebih lama dengan Apple menghentikan sokongan untuk perkhidmatan terpilih pada peranti tersebut mulai bulan depan, berdasarkan khabar angin daripada pembocor yang boleh dipercayai. Peranti yang terjejas akan merangkumi iPhone dan iPad serta perkakasan berjenama Apple lain yang kekal terperangkap pada versi bertarikh sistem pengendalian syarikat masing-masing.

Laporan itu datang daripada penipu StellaFudge yang berjaya mendapatkan beberapa dokumen dalaman yang sepatutnya dihantar kepada penasihat produk. Apa yang terjejas? Akses kepada perkhidmatan bersepadu seperti App Store dan Peta tidak lagi tersedia untuk model iPhone dan iPad yang dijalankan pada iOS 11 hingga 11.2.6 (iPadOS 11). Satu-satunya pengecualian ialah iCloud, walaupun masih tidak jelas sama ada aplikasi yang terikat dengannya juga akan berhenti berfungsi.

  • Semua yang anda perlu tahu tentang iOS 17

Tiada lagi perkhidmatan untuk model Apple Watch dan MacBook terpilih

Begitu juga, jam tangan pintar bertarikh Apple, komputer riba MacBook dan kotak teratas TV rumah pintar yang terus berjalan pada OS dari 2017 dan tidak menerima sebarang kemas kini kepada versi yang lebih baharu turut terjejas. Ia menambah bahawa peranti ini boleh menerima pemberitahuan untuk memasang kemas kini perisian tegar terkini untuk terus menggunakan aplikasi Apple terpilih.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 / © NextPit

Ia masih tidak diketahui mengapa Apple akan menghentikan iPhone lama dan perkakasan lain daripada mengakses aplikasi yang disebutkan. Selain daripada jawapan logik tentang keusangan yang dirancang, sebahagian daripadanya berkemungkinan disebabkan oleh produk ini tidak lagi menyokong rangka kerja dan ciri sistem terkini (atau tidak dapat berbuat demikian), yang menimbulkan ancaman keselamatan kepada pengguna. Nampaknya, hanya sebahagian kecil pengguna akan terjejas.

Apple mungkin menggugurkan sokongan iOS 17 untuk iPhone X dan iPhone 8

Sejajar dengan ini, terdapat khabar angin Apple menggugurkan iPhone 8, iPhone 8 Plus, dan iPhone X daripada kemas kini iOS 17, selain iPadOS 17 tidak tiba pada iPad Pro duo asal dan iPad generasi ke-5. Firma Cupertino masih belum mengesahkan perkara ini, walaupun kami mungkin mengetahui lebih lanjut di WWDC23 yang akan berlaku pada Jun ini.

Adakah anda sentiasa mengemas kini kepada sistem pengendalian Apple terkini? Versi iOS manakah yang digunakan oleh iPhone anda? Kami ingin mendengar jawapan anda dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
StellaFudge