Inilah Sebab Anda Tidak Boleh Mengedit Teks dalam Figma

22

Sebagai alat reka bentuk kolaboratif, Figma membolehkan anda menjemput berbilang orang untuk mengerjakan projek. Walaupun ini berguna dalam mempercepatkan kerja anda dan meningkatkan kerjasama, ia juga boleh membawa kepada isu. Hak akses yang bercanggah dan perubahan yang tidak disengajakan boleh menyebabkan anda tidak dapat mengedit teks dalam projek Figma anda.

Artikel ini merangkumi dua sebab paling biasa anda mungkin tidak dapat mengedit teks dalam Figma. Ia juga menawarkan beberapa penyelesaian yang mungkin memulihkan fungsi penyuntingan.

Editor Lain Mengalihkan Fail

Kerjasama yang dipertingkatkan adalah cemerlang sehingga editor lain pada projek membuat perubahan yang menyekat akses anda. Dalam sesetengah kes, ketidakupayaan anda untuk mengedit teks mungkin disebabkan oleh editor lain yang memindahkan fail Figma ke draf mereka atau pasukan atau projek lain. Walaupun anda masih mempunyai akses kepada versi baca sahaja fail, anda tidak lagi boleh mengeditnya. Terdapat dua cara untuk menyelesaikan masalah ini.

Kaedah No. 1 – Duplikat Fail

Penduaan fail yang anda boleh akses tetapi tidak boleh edit membolehkan anda memulihkan keistimewaan pengeditan anda. Walau bagaimanapun, ia bukan penyelesaian yang sempurna. Fail pendua kehilangan data sejarah versinya, jadi anda tidak mempunyai rekod orang yang membuat perubahan atau bila.

Untuk menduplikasi fail, anda perlu membuat satu pasukan dan projek terlebih dahulu supaya fail itu berfungsi menggunakan langkah-langkah ini.

 1. Buka penyemak imbas fail dan navigasi ke butang “Buat pasukan baharu” di bar sisi kiri.
 2. Klik butang dan namakan pasukan anda.
 3. Pilih “Buat pasukan.”
 4. Jemput mana-mana rakan usaha sama yang anda mahu menjadi ahli pasukan dengan memasukkan alamat e-mel mereka. Sebagai alternatif, pilih “Langkau untuk sekarang.”
 5. Pilih rancangan untuk pasukan antara pilihan Permulaan, Profesional dan Pendidikan.
 6. Klik halaman pasukan dan klik butang “Projek Baharu” dalam bar menu.

Sediakan projek baharu untuk pasukan anda dan anda bersedia untuk menduplikasi fail yang anda tidak boleh edit pada masa ini.

 1. Masukkan penyemak imbas fail dan cari fail yang anda tidak boleh edit.
 2. Klik kanan dan pilih “Pendua” untuk menjana salinan fail.
 3. Seret fail dalam projek pasukan anda untuk memindahkannya.

Anda kini sepatutnya mempunyai pemilikan lengkap dan keupayaan mengedit fail pendua.

Kaedah No. 2 – Pindahkan Fail Kembali ke Pasukan Anda

Editor lain mungkin telah memindahkan fail secara tidak sengaja kepada pasukan mereka, sekali gus mengehadkan keupayaan menyunting anda. Kaedah ini mengandaikan anda boleh menghubungi editor dan mereka bersedia untuk memindahkan fail kembali kepada pasukan anda. Pemindahan memulihkan fail dan mengekalkan data pengeditan sebelumnya yang anda hilang jika anda menduplikasi.

 1. Klik tempat kosong pada kanvas untuk menyahpilih mana-mana lapisan yang dipilih.
 2. Pilih nama fail projek dalam bar alat.
 3. Klik “Alih ke projek.”
 4. Taipkan nama pasukan projek anda ke dalam bar carian dan pilih “Projek pasukan” di bawah nama pasukan.
 5. Klik “Alih” untuk menyelesaikan pemindahan.

Fail Menggunakan Fon yang Anda Tiada

Figma menyediakan pengguna dengan katalog Fon Web Google untuk projek mereka. Fon ini adalah standard kepada Figma, bermakna semua pengguna boleh mengakses dan menggunakannya. Walau bagaimanapun, Figma juga membenarkan pengguna membeli dan menggunakan fon lain, selain menggunakan fon yang telah mereka simpan secara setempat pada komputer mereka.

Fungsi storan setempat juga boleh menyebabkan anda tidak dapat mengedit teks.

Jika Figma tidak dapat mengakses fon yang anda ada dalam storan setempat yang juga telah digunakan dalam dokumen yang anda edit, anda tidak akan dapat menukar teks. Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan agak cepat dalam kedua-dua apl desktop Figma dan versi platform berasaskan penyemak imbas.

Apl Desktop Figma

The Apl Desktop Figma tersedia untuk PC Windows dan peranti yang menjalankan macOS. Setelah anda memasangnya, ikuti langkah ini untuk mengakses fon tempatan anda dalam pemilih fon platform.

 1. Pilih sama ada lapisan teks anda atau sebahagian daripada teks dalam lapisan.
 2. Navigasi ke sifat teks dalam bar sisi kanan.
 3. Klik anak panah lungsur di sebelah kanan fon dalam bar sisi ini.
 4. Pilih keluarga fon yang anda inginkan.

Figma Berasaskan Pelayar

Mengakses fon tempatan dalam versi berasaskan pelayar Figma memerlukan anda memasang perkhidmatan fon platform secara manual.

 1. Menuju ke Halaman muat turun Figma.
 2. Tatal ke bahagian “Pemasang fon” dan pilih pemasang untuk sistem pengendalian anda.
 3. Buka fail muat turun.
 4. Klik “Pasang.”

Boleh laku akan menjalankan dan memasang perkhidmatan fon Figma pada desktop anda. But semula Figma, dan anda sepatutnya boleh mengakses fon tempatan anda. Ini membolehkan anda mengedit teks dalam dokumen Figma anda sekali lagi, dengan mengandaikan ia menggunakan fon yang telah anda simpan secara setempat.

Dapatkan Semula Keupayaan Mengedit Teks Anda

Kehilangan keupayaan untuk mengedit teks dalam Figma adalah pengalaman yang mengecewakan yang boleh menyebabkan kelewatan dalam penyiapan projek. Selalunya, isu ini timbul kerana konflik fon atau percampuran dalam pemilikan dokumen. Penyelesaian dalam artikel ini membantu anda menyelesaikan kedua-dua masalah tersebut supaya anda boleh mula bekerja tanpa sekatan dalam Figma lagi.

Sekarang, kami ingin mendengar tentang pengalaman Figma anda. Adakah anda fikir Figma boleh memberi amaran kepada editor dokumen jika berlaku sesuatu yang menghalang mereka daripada menukar dokumen mereka? Bagaimanakah kehilangan keupayaan untuk mengedit teks menjejaskan jadual kerja anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.