iOS 16.4 Tiba pada iPhone: Inilah Yang Baharu Dengan Kemas Kini Ini

28
© NextPit

Berikutan beberapa keluaran beta, Apple kini telah mengeluarkan versi definitif iOS 16.4 kepada umum. Kemas kini perisian ini membawa ciri baharu dan lebih kecil dengan beberapa telah diumumkan dengan iOS 16 tahun lepas. Berikut ialah segala-galanya yang baharu tentang kemas kini iOS 16.4 terkini.

Sama seperti iOS 16, versi 16.4 menyokong siri iPhone 8 dan model yang lebih baharu sehingga ke iPhone 14. Ketersediaan ciri berbeza-beza bergantung pada model. Selain daripada item tambahan, iOS 16.4 turut membawakan pembetulan pepijat dan tampung keselamatan terkini kepada iPhone yang serasi.

Perkara baharu dengan iOS 16.4: Emoji kepada 5G kendiri

Peningkatan yang paling ketara pada iOS 16.4 telah disebut dalam versi beta sebelumnya seperti pemberitahuan aplikasi web pada skrin utama dan set baharu 21 emoji. Bergantung pada pembawa, 5G kendiri akan tiba di AS dan beberapa negara lain sebagai tambahan kepada sokongan 5G untuk Turki.

emoji baharu iOS 16

Watak dan variasi emoji baharu dalam iOS 16.4. / © Apple, Edit oleh NextPit

Di bawah kebolehaksesan, VoiceOver akan datang ke Peta dalam apl Cuaca. Togol pengurangan kesan strob dan lampu suluh baharu juga tersedia semasa memilih pemain dan apl penstriman termasuk YouTube. Pilihan Pengasingan Suara juga tiba untuk panggilan suara selular yang sebelum ini terhad kepada panggilan Face Time.

Foto pendua boleh dikesan untuk album Kongsi iCloud dalam Foto. Apple juga sedang menyelesaikan isu di mana permintaan Minta Beli daripada akaun kanak-kanak tidak akan muncul pada iPhone atau iPad ibu bapa. Bagi pengguna iPhone 14 (ulasan) dan iPhone 14 Pro (ulasan), Apple sekali lagi akan mengoptimumkan Pengesanan Ranap untuk mengelakkan pencetus palsu selanjutnya yang disebabkan oleh sukan berkelajuan tinggi.

Kemas kini ini termasuk peningkatan dan pembetulan pepijat berikut:
● 21 emoji baharu termasuk haiwan, gerak isyarat tangan dan objek kini tersedia dalam papan kekunci emoji
● Pemberitahuan untuk apl web ditambahkan pada Skrin Utama
● Pengasingan Suara untuk panggilan selular mengutamakan suara anda dan menyekat bunyi ambien di sekeliling anda
● Album pendua dalam Foto mengembangkan sokongan untuk mengesan foto dan video pendua dalam Perpustakaan Foto Dikongsi iCloud
● Sokongan VoiceOver untuk peta dalam apl Cuaca
● Tetapan kebolehcapaian untuk meredupkan video secara automatik apabila pancaran cahaya atau kesan strob dikesan
● Membetulkan isu di mana permintaan Minta Beli daripada kanak-kanak mungkin gagal dipaparkan pada peranti ibu bapa
● Menangani isu di mana termostat serasi Jirim boleh menjadi tidak bertindak balas apabila dipasangkan dengan Apple Home
● Pengoptimuman Pengesanan Ranap pada model iPhone 14 dan iPhone 14 Pro

Perubahan yang tidak disebut dalam nota keluaran iOS 16.4: Apple Music kepada SOS Kecemasan melalui Satelit

Bagi item yang tidak diserlahkan dalam nota keluaran rasmi, terdapat perubahan kecil dan penting yang berlaku pada apl dan perkhidmatan lain, seperti Apple Music, Apple CarPlay dan apl Podcast. Pada masa yang sama, Apple juga mengeluarkan Apple Music Classical khusus mulai hari ini.

Dalam Buku, animasi lencong ditambahkan di atas kesan slaid apabila membelok halaman manakala Pintasan yang digunakan untuk automasi menerima beberapa tindakan baharu. Di bawah bahagian Wallet, widget penjejakan pesanan telah diperkenalkan.

Tiba di setengah dozen negara adalah SOS kecemasan melalui satelit. Pengguna di Belgium, Austria, Itali, Luxembourg, Portugal dan Belanda kini boleh bergantung pada ciri menyelamatkan nyawa yang pertama kali muncul pada iPhone 14. Anda boleh menguji SOS kecemasan melalui satelit dalam panduan kami.

Bagaimana untuk menyemak dan memasang kemas kini pada iPhone anda

Untuk menyemak secara manual sama ada kemas kini sudah tersedia untuk iPhone anda, hanya pergi ke Tetapan dan pilih Umum dan seterusnya pilih Kemas Kini Perisian untuk memasang iOS 16.4. Jika tidak, anda harus dimaklumkan pada hari apabila perisian tegar baharu sudah tersedia untuk peranti anda dan di negara anda.

Adakah anda mengemas kini kepada iOS 16.4 hari ini? Pada peranti manakah anda memasangnya? Beritahu kami dalam ulasan.