iPadOS 16.4 Membawakan Sokongan Kecondongan dan Azimuth ke Apple Pencil Hover

34
© NextPit

Bersama-sama dengan keluaran iOS 16.4 untuk iPhone, Apple juga melancarkan iPadOS 16.4. untuk tabletnya Walaupun kedua-dua kemas kini berkongsi kebanyakan ciri dan perubahan, peningkatan ketara kepada Pensil hover yang dikenali sebagai kecondongan dan azimut telah diperkenalkan untuk model iPad Pro yang disokong. Begini cara ia berfungsi dan iPad yang anda boleh gunakan Apple Pencil kecondongan dan azimut.

Log perubahan untuk iOS 16.4 dan iPadOS 16.4 kebanyakannya sama. Antaranya ialah emoji Unicode baharu, VoiceOver pada peta dan cuaca, pembetulan pada termostat sedia Matter di Laman Utama, dan pemberitahuan apl web yang semuanya akan datang ke tablet Apple juga. Perubahan ketara yang didedikasikan untuk iPad, khusus untuk iPad Pro terbaharu, ialah kecondongan dan azimut apabila menggunakan Apple Pencil Hover.

  • Jangan ketinggalan ini: Cara menetapkan penderia suhu dan kelembapan pada pembesar suara Apple HomePod.

Kecondongan dan azimut Apple Pencil Hover: iPad Pro dan Pencil yang mana serasi

Apple Pencil Hover telah diperkenalkan dengan iPad Pro 11-inci generasi ke-4 2022 dan iPad Pro 12.9-inci generasi ke-6 (ulasan). Ciri ini membolehkan anda pratonton tanda anda apabila menggunakan Pensil Apple sehingga 12mm (0.47 inci) di atas permukaan paparan. Tambahan pula, ia serasi dengan Pensil Apple generasi ke-2.

Apple Pencil Hover dengan tanda pratonton

Apple Pencil Hover menunjukkan tanda pratonton. Fungsi kecondongan dan azimut akan menambah pratonton dinamik. / © Apple

Dengan sokongan kecondongan dan azimut, pratonton dengan Apple Pencil Hover kini dipertingkatkan. Sebagai contoh, jika pensel anda berada pada sudut, pratonton kini akan memberikan sasaran markah yang lebih luas. Melaraskannya ke sudut yang lebih tinggi mengurangkan pratonton garisan sehingga saiz titik apabila Pensil Apple berada pada kedudukan 90 darjah atau berserenjang dengan paparan. Lebih penting lagi, Pencil Hover boleh berfungsi seiring dengan gerak isyarat cubit semasa melaraskan saiz tanda pratonton.

Pada masa ini, Apple Pencil Hover berfungsi dengan apl Notes dan apl pengeditan foto pihak ketiga yang dipilih. Selain daripada pratonton tanda, tuding juga boleh digunakan apabila berinteraksi dengan alatan dan kawalan apl ini, seperti memilih warna dalam Procreate.

Keserasian Apple Pencil Hover bagi model dan apl iPad Pro

Apple Pencil Hover apabila digunakan dalam apl pihak ketiga yang dikenali sebagai Procreate. / © Apple

Cara memasang kemas kini iPadOS 16.4 dan menerima ciri Pencil Hover

iPadOS 16.4 serasi dengan model iPad dan iPad Pro yang dijalankan pada iPadOS 16 yang dikeluarkan pada penghujung tahun lepas. Untuk menyemak dan memasang perisian secara manual, pergi ke tab Umum dalam tetapan dan pilih Kemas Kini Perisian. Sebagai alternatif, anda boleh dimaklumkan apabila kemas kini tersedia.

Apakah pendapat anda tentang ciri kecondongan dan azimut Apple Pencil Hover? Adakah anda akan mengemas kini kepada iPadOS 16.4? Kongsi dengan kami dalam komen.