iPhone 14 Pro (Pro Max) boleh mendapatkan satu lagi peningkatan kamera utama

7

© NextPit

Khabar angin tambahan mengenai iPhone 14 masih datang walaupun kami hanya seminggu lagi untuk acara pelancaran Apple. Laporan terbaru kini membayangkan iPhone 14 Pro (Pro Max) menerima satu lagi peningkatan eksklusif dalam jabatan kamera, yang akan meluaskan lagi spesifikasi pembezaan antaranya dan model iPhone 14 bukan pro.

TL;DR

  • iPhone 14 Pro (Pro Max) Apple didakwa akan menerima sensor kamera ultra lebar yang dipertingkatkan.
  • Sensor baharu yang dikhabarkan akan menawarkan saiz piksel yang lebih besar.
  • Apple juga boleh menawarkan modul yang lebih padat dan motor panggilan suara pada iPhone 14 Pro.

Kamera ultra lebar yang lebih baik untuk iPhone 14 Pro

Pembocor prolifik dan boleh dipercayai Ming-Chi Kuo mendakwa bahawa model iPhone 14 Pro boleh datang dengan kamera ultra lebar yang lebih baik. Sensor baharu itu disebut-sebut mempunyai saiz piksel yang lebih besar iaitu 1.4µm berbanding 1.0µm pada iPhone 13 Pro. Walaupun ia tidak selalu diterjemahkan kepada output keseluruhan yang lebih baik, saiz piksel yang lebih besar biasanya menangkap lebih banyak cahaya atau kurang hingar dan mempunyai julat dinamik yang lebih luas berbanding dengan penderia dengan piksel yang lebih kecil.

  • Jangan ketinggalan ini: Telefon pintar boleh lipat terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Tidak jelas sama ada saiz piksel yang lebih besar akan disertakan dengan kiraan megapiksel yang meningkat atau pelarasan dalam apertur. Sebagai perbandingan, iPhone 13 Pro menggunakan snapper ultra-lebar 12MP dengan apertur f/1.8 manakala iPhone 13 vanila dilengkapi dengan apertur yang lebih kecil pada f/2.4 (semakin besar angka itu diterjemahkan kepada bukaan yang lebih kecil).

Teknologi pixel binning dan kelajuan pengecasan yang lebih pantas untuk iPhone 14

Apple masih mempertimbangkan Sony sebagai pembekalnya untuk sensor itu. Selain itu, dikatakan bahawa sensor CMOS baharu akan dipasangkan dengan motor gegelung suara baharu dan modul kamera yang lebih padat. Komponen terakhir dikatakan dibekalkan oleh LG, menurut Kuo.

Selain itu, kedua-dua varian itu juga dijangka mendapat manfaat daripada sensor lebar utama 48MP baharu bersama-sama teknologi binning 4-demi-1 piksel yang ditemui pada telefon kamera lain seperti daripada Xiaomi 12T Pro yang bocor dan baru-baru ini melancarkan Motorola X30 Pro. Belum ada maklumat lagi jika kamera telefoto pada kedua-dua model Pro akan menerima penambahbaikan.

Bagi model iPhone 14 standard, pasangan itu masih boleh memanfaatkan peningkatan yang besar. Apple sebelum ini dilaporkan menggunakan sensor utama yang lebih berkebolehan daripada iPhone 13 Pro kepada iPhone 14 dan 14 Max yang akan datang. Nasib baik, keseluruhan barisan dikhabarkan akan menampilkan pengecasan berwayar pantas 30W, iaitu beberapa watt lebih tinggi daripada kelajuan 20W semasa pada iPhone 13.