Jam tangan pintar Apple masa depan mungkin menampilkan penderia tekanan darah kembung

8

© NextPit

Apple akhirnya mungkin dapat memecahkan telur tentang cara untuk membolehkan pemantauan tekanan darah pada jam tangan pintarnya. Paten berkaitan terkini yang difailkan oleh Apple telah ditemui oleh Patently Apple. Ia memperincikan penderia tekanan darah boleh dipasang yang mungkin suatu hari nanti akan berakhir pada Siri Tontonan akan datang.

TL;DR

  • Paten baharu Apple membayangkan peranti tekanan darah yang dilampirkan pada Apple Watch.
  • Peranti akan menggunakan mekanisme kembung dan pam udara.
  • Tidak jelas sama ada ciri itu akan berakhir pada jam tangan pintar Apple sebenar.

Awal tahun ini, Bloomberg dilaporkan bahawa Apple telah memindahkan rancangannya untuk menambah pemantauan tekanan darah pada jam tangannya sehingga 2024 selepas ia menghadapi beberapa isu semasa ujian. Nasib baik, jurutera Apple nampaknya mempunyai penyelesaian di tangan mereka.

Pemantauan tekanan darah pada Apple Watch

Berdasarkan pemfailan paten, syarikat Cupertino mungkin menggunakan peranti berasingan untuk mengukur tahap tekanan darah. Lakaran menunjukkan peranti padat yang dipasang dan diapit di antara tali dan belakang pergelangan tangan. Ia terdiri daripada komponen bertindan termasuk sensor berisi cecair yang akan membantu menentukan perubahan dalam tekanan serta mekanisme penderiaan.

Siri Apple Watch dengan pemantauan tekanan darah

Paten terbaharu Apple yang menunjukkan peranti pemantauan tekanan darah boleh dilampirkan / © Patently Apple

Paten itu juga menyebut lapisan kembung dan pam udara yang digunakan dalam memampatkan arteri pengguna sebelum akhirnya mengempis supaya timbunan penderia dapat membaca perubahan pada tahap tekanan darah. Fungsi ini setanding dengan alat tekanan darah klasik yang memampatkan lengan atas dan seterusnya meruntuhkan saluran darah di dalamnya menggunakan tali cuff. Walau bagaimanapun, penyelesaian Apple jauh lebih rumit kerana ia melibatkan bahagian mekanikal dan elektronik yang kecil.

Selain itu, data yang dikumpul oleh peranti itu kemudiannya akan dihantar dan ditafsirkan oleh Apple Watch. Sebaliknya, Apple boleh melaksanakan peranti pengesan tekanan darah kendiri dan padat tanpa bergantung pada jam tangan pintar tetapi dengan menghantar data ke iPhone.

  • Jangan ketinggalan: Kajian Ultrahuman M1—penjejakan paras glukosa darah boleh pakai

Paten yang dikemukakan tidak bermakna bahawa teknologi itu akan berakhir pada jam tangan Apple sebenar. Tetapi memandangkan Apple baru-baru ini memfokuskan pada meningkatkan keupayaan pengesanan kesihatan pada jam tangan pintarnya, kami tidak menolak kemungkinan melihat ciri bersepadu yang berkaitan dengan tekanan darah atau pemantauan glukosa darah dalam dua hingga tiga generasi akan datang.

Dengan Apple dijadualkan mengumumkan Watch Series 8 pada bulan Oktober, ciri baharu jam tangan pintar yang manakah yang paling anda nantikan?