Jenama Android utama mendaftar untuk Satelit Snapdragon, kecuali satu

9
© Qualcomm

Qualcomm mengambil bahagian di MWC 2023 untuk mengumumkan jenama pertama membangunkan telefon termasuk sambungan Snapdragon Satellitenya. Berita baiknya ialah ciri itu tidak akan eksklusif untuk peranti perdana, kerana semua jenama Android utama mengisytiharkan sokongan untuk ekosistem, kecuali satu.Satelit Snapdragon diumumkan awal tahun ini, dan menawarkan pilihan kepada pengeluar Android untuk memiliki rangkaian bukan daratan (NTN) serupa dengan ciri kecemasan yang tersedia pada iPhone sejak 2022. Semasa pengumuman di CES 2023, Qualcomm tidak menamakan jenama dan hanya menyebut ia menjangkakan telefon akan tiba dengan ciri itu pada separuh kedua 2023.

Semasa MWC, syarikat Amerika itu akhirnya mendedahkan rakan kongsinya dan senarai itu mempunyai satu peninggalan utama: Samsung. Jenama Korea tidak dijangka akan menggunakan ciri tersebut pada semester ini, seperti yang didedahkan pada NextPit, tetapi memandangkan pemproses tersuai “Untuk Galaxy” pada julat Galaxy S23, seseorang mungkin tertanya-tanya sama ada Samsung akan mendapat ciri eksklusif pada keluaran Snapdragon masa hadapan.

Tetapi tidak, nama yang diumumkan Qualcomm termasuk (dalam susunan abjad): Honor, Motorola, Nothing, Oppo, Vivo, dan Xiaomi. Senarai itu sepatutnya biasa kepada mereka yang mengikuti pelancaran Snapdragon kerana mereka—kecuali untuk pendatang baharu Nothing—sentiasa dipaparkan pada slaid untuk jenama rakan kongsi semasa pembentangan Snapdragon. Slaid yang sama itu biasanya mengecualikan Samsung, jadi tiada apa yang menghalang jenama Korea Selatan daripada menawarkan ciri tersebut…

Satelit Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon Satellite menggunakan buruj satelit sedia ada Iridium. / © Qualcomm

Qualcomm pantas mengulangi bahawa Satelit Snapdragonnya adalah yang pertama yang mampu berkomunikasi dua hala. Ciri ini, bagaimanapun, memerlukan aplikasi yang dipesan lebih dahulu dan tidak menggantikan SMS menggunakan nombor kad SIM.

Baharu untuk MWC 2023 ialah pengumuman bahawa Snapdragon Satellite tidak akan eksklusif untuk pemproses perdana, dengan Qualcomm mengumumkan bahawa ia akan tersedia daripada peranti mewah sehingga ke peringkat terendah telefon peringkat permulaan—dan peranti lain—dilengkapi dengan Snapdragon 5G SoC:

Satelit Snapdragon akan tersedia di semua sistem Modem-RF 5G yang akan datang dan peringkat Platform Mudah Alih Snapdragon (dari 8 hingga 4 peringkat) apabila ekosistem semakin matang.

Peperangan satelit

Qualcomm bukan satu-satunya jenama semikonduktor yang membawa berita sambungan satelit ke MWC. Memandangkan saingan Taiwan, MediaTek mempunyai pengumuman sendiri dengan kerjasama Bullit—pembuat telefon CAT—untuk menawarkan ciri pada telefon CAT S75, untuk dijual di Amerika sebagai Motorola Defy 2.

Kedua-dua rangkaian dijangka tersedia pada semester kedua, tetapi tidak mengumumkan maklumat mengenai harga atau rancangan.

Bagaimana dengan awak? Apakah pendapat anda tentang pergaduhan Qualcomm dan MediaTek terhadap gelombang udara angkasa? Adakah anda fikir ciri itu tidak akan direalisasikan sepenuhnya sehingga disepadukan dengan betul dalam Android, atau adakah anda percaya ia hanya bertujuan sebagai alat kecemasan, jadi menggunakan apl khusus adalah ok?