Kajian SXFI kreatif: Pembesar suara membenci helah ini

14

© NextPit

Mengapa fon kepala sebenarnya berbunyi seperti fon kepala dan tidak “terbuka” seperti pembesar suara? Dan mengapa anda perlu mengimbas kepala anda menggunakan aplikasi SXFI untuk menukar senario itu? NextPit menyemak tentang SXFI dan mendedahkan cara helah matematik mampu mengubah fon kepala menjadi pembesar suara dari segi akustik.

Jika anda ingin melihat pandangan menyeluruh tentang produk SXFI Creative dan cara SXFI itu sendiri berfungsi, kami menggalakkan anda menonton video kami mengenai subjek tersebut. Dalam artikel tentang SXFI Kreatif ini, anda akan menemui aspek teknikal yang dijelaskan dengan lebih terperinci.

Psikoakustik: Bagaimanakah persepsi spatial berfungsi?

Sebelum kita menyelami topik SXFI, pertama sekali kita perlu melihat cara pendengaran berfungsi pada mulanya, dan fon kepala khususnya. Ringkasnya, fon kepala terdiri daripada dua pembesar suara: satu untuk telinga kiri dan satu untuk telinga kanan. Telinga anda ialah dua mikrofon yang menangkap bunyi dan mengangkut isyarat sedemikian ke otak kita, atau adakah ia?

Pada hakikatnya, keadaan adalah lebih kompleks. Ini kerana dengan hanya dua mikrofon ringkas di dalam bilik, pendengaran spatial hanya boleh dilakukan pada tahap yang terhad. Otak kita boleh membandingkan masa larian gelombang audio misalnya. Bayangkan telinga anda menerima isyarat audio secara serentak—adalah mustahil untuk membezakan sama ada sumber bunyi terletak betul-betul di hadapan, di belakang atau di atas anda. Set semua sumber audio yang mungkin ialah satah menegak yang berjalan tepat melalui tengah kepala anda.

Kopfhörer mit Creative-SXFI-Button

SXFI Kreatif dikatakan membuat fon kepala hilang ke udara – sekurang-kurangnya dari segi impak bunyi. / © NextPit

Walaupun dengan perbezaan kelewatan dan perbezaan tahap tertentu disebabkan oleh kesan pengasingan kepala antara dua isyarat audio, set semua kemungkinan kedudukan sumber bunyi akan menjadi kon berongga. Lebih besar perbezaannya, lebih jelas ia. Walau bagaimanapun, seperti yang kita semua tahu: kita bukan sahaja boleh mendengar arah bunyi tetapi kadang-kadang juga jarak sumber bunyi. Mengapa begitu?

Otak anda mengetahui dengan tepat rupa kepala dan telinga anda—bukan pada tahap visual, tetapi pada tahap akustik. Ini kerana semua gelombang bunyi yang masuk dibiaskan dalam perjalanan ke saluran pendengaran di tengkorak dan terutamanya di telinga, membentuk pantulan dan resonans. Daripada cara interaksi sedemikian, otak anda kini boleh membuat kesimpulan dengan tepat.

Apakah Fungsi Pemindahan Berkaitan Kepala?

Semua kesan yang diterangkan ini yang berlaku antara sumber bunyi dan saluran pendengaran boleh dipetakan secara matematik—menggunakan apa yang dipanggil Fungsi Pemindahan Berkaitan Kepala, atau ringkasnya HRTF. Hampir setiap kali anda memakai sepasang fon kepala, “fungsi pemindahan berkaitan kepala” ini menjembatani kesan akustik yang hilang supaya bunyi berbunyi sebenar mungkin. Jadi mengapa fon kepala masih berbunyi seperti itu?

Baik fon kepala mahupun peranti main balik anda tidak mengetahui rupa kepala anda, termasuk telinga anda. Oleh itu, mereka bergantung pada HRTF standard untuk kepala purata dengan telinga biasa. Semakin luar biasa anatomi anda, semakin teruk HRTF standard ini sesuai dengan anda—dan semakin teruk kualiti bunyinya. Sesetengah pengeluar fon kepala menawarkan pilihan untuk menyatakan jantina anda dalam apl mereka untuk sekurang-kurangnya menawarkan kesesuaian yang lebih baik di sini.

SXFI-App von Kreatif

Jika anda mengimbas kepala anda dengan apl SXFI, Creative menjana HRTF peribadi anda. / © NextPit

Tetapi Kreatif boleh melakukannya dengan cara yang jauh lebih tepat: Helah SXFI terletak pada anda mencipta HRTF individu yang paling tepat berdasarkan anatomi anda. Anda mengimbas kepala dan telinga anda, dan apl telefon pintar Creative akan menggunakan imej untuk mengira Fungsi Pemindahan Berkaitan Kepala peribadi anda. Anda kini boleh menggunakan HRTF ini dengan pelbagai peranti Kreatif dan fon kepala yang disambungkan.

Perkakasan serasi SXFI—dan ujian

Creative menawarkan empat produk yang serasi dengan SXFI pada masa ini. NextPit berpeluang menguji SXFI menggunakan dua bar bunyi yang berbeza—bersamaan dengan Teater SXFI Creative fon kepala. Selain itu, kedua-dua Sound Blaster X4 dan Sound Blaster GC7 USB DAC juga menyokong teknologi SXFI, begitu juga dengan penguat fon kepala Creative XFI AMP untuk telefon pintar Android. Lebih banyak produk dengan keserasian SXFI dijangka akan menyusul tidak lama lagi.

Bar Bunyi Pembawa SXFI Kreatif

Bar bunyi Pembawa SXFI Kreatif menawarkan bunyi Dolby Atmos—dan menyokong SXFI jika anda ingin bersenang-senang dengan jiran anda. / © NextPit

Dalam ulasan kami, kami mula-mula mencuba Pembawa SXFI Kreatif. Bar bunyi Dolby Atmos yang besar mengeluarkan bunyi bising dengan subwufer tebalnya—dan sewajarnya, jiran gembira apabila pengguna beralih kepada fon kepala pada lewat malam. Untuk menggunakan SXFI, anda boleh, sebagai contoh, memasangkan fon kepala Bluetooth standard dengan bar bunyi. Fon kepala ujian kami Teater SXFI Kreatif datang dengan dongle USB mereka sendiri, yang melaluinya bar bunyi dan fon kepala mewujudkan sambungan 2.4 GHz mereka sendiri, terutamanya tanpa kependaman.

Dalam perbandingan langsung antara bar bunyi dan fon kepala, keberanian secara semula jadi kurang. Tetapi bunyi lebih terbuka dengan SXFI yang diaktifkan berbanding tanpanya. Filem sebenarnya mencipta kesan yang lebih luas, yang tidak biasa kita dengar daripada fon kepala—dan ia juga sesuatu yang lain daripada pelbagai penyamaan dan pemproses bunyi yang hanya menambah kesan reverb pada bunyi.

Perbezaannya paling ketara apabila SXFI dimatikan—bunyi itu kelihatan hampir steril.

Pemabuk Bunyi Kreatif Katana V2

Dengan kesan RGB dan format yang lebih padat, Sound Blaster Katana V2 menyasarkan pemain. / © NextPit

Seterusnya ialah Sound Blaster Katana V2. Bar bunyi juga dilengkapi dengan subwufer tetapi ia jelas menyasarkan pemain dengan faktor bentuk yang lebih kecil dan pencahayaan RGB. Sehubungan itu, terdapat juga “Mod Pertempuran SXFI”, yang sepatutnya mengoptimumkan penyetempatan musuh dalam permainan.

Apabila bermain permainan, perbezaan antara “SXFI dimatikan” dan “SXFI dihidupkan” adalah sama ketara ketara, dan seperti Pembawa, perbezaannya paling ketara terutamanya apabila dimatikan. Ia benar-benar kelihatan seperti anda tiba-tiba mempunyai pasir di telinga anda, dan stadium bola sepak yang baru sahaja hidup beberapa ketika dahulu kini kedengaran seperti diperbuat daripada kadbod.

Perbezaan antara SXFI “biasa” dan mod Pertempuran, sebaliknya, adalah lebih halus. Rasanya “Mod Pertempuran SXFI” agak kurang bombastik dan dengan itu membolehkan tumpuan yang lebih baik pada permainan dalam penembak.

Teater SXFI Kreatif

Fon kepala Teater SXFI Creative sangat selesa sehingga anda boleh melupakannya di kepala anda—yang sesuai dengan pengalaman audio. / © NextPit

By the way, teknologi asas ini bukan sahaja terdapat di Creative. Dalam pada itu, Apple juga melompat ke atas kereta muzik dan memperkenalkan mod yang dikenali sebagai “Audio 3D Peribadi” pada musim gugur ini. Mod ini membolehkan anda mengimbas kepala anda termasuk telinga anda dengan iPhone anda untuk menjana HRTF tersuai untuk AirPods yang serasi.

Kesimpulannya, teknologi sebegini membuatkan kita mahu lebih. Mengenai audio, kami masih jauh dari penghujung baris—dan saya pasti kami akan mendengar dan membaca lebih lanjut tentang HRTF diperibadikan dan audio pengiraan pada bulan dan tahun akan datang.


Artikel ini adalah sebahagian daripada kerjasama antara Creative dan NextPit. Kerjasama ini tidak mempunyai kaitan dengan pendapat editorial NextPit.