Kamera mikroskop Oppo Find X3 Pro: Bagaimana ia berfungsi?

17
© NextPit

Salah satu sorotan Oppo Find X3 Pro ialah kamera mikroskop yang mendakwa menggambarkan butiran sehingga 60x pembesaran. Persoalannya ialah: Bagaimanakah ia boleh dilakukan dan seberapa baik kualiti imej? Nah, sudah tiba masanya untuk mengetahui! Pertimbangkan ini sebagai buku asas kecil sebelum kami menyiarkan ulasan terperinci Oppo Find X3 Pro.

Saya mesti mengakui, saya kagum apabila saya mula-mula mencuba kamera mikroskop dalam Oppo Find X3 Pro. Kamera makro ialah sesuatu yang biasa kita gunakan pada telefon pintar sekarang, tetapi apabila bercakap mengenai kamera mikroskop, ia adalah wilayah yang belum dipetakan. Jika anda mempunyai lebih daripada sekadar minat dalam fotografi (seperti saya), anda mungkin berminat dengan soalan berikut:

  1. Bagaimanakah anda mengklik foto mikroskop pada Cari X3 Pro?
  2. Mikro lwn Makro – Bagaimanakah kamera mikroskop berfungsi?
  3. Adakah ia gimik?

Jika anda tidak berminat dengan mana-mana soalan tetapi telah mendarat di halaman ini, anda boleh melihat gambar-gambar dalam galeri di bawah dan beritahu kami pendapat anda tentang mereka di bahagian komen.

Mengklik gambar mikroskop dengan Find X3 Pro: Bagaimanakah ia berfungsi?

Mengklik foto mikroskop pada Find X3 Pro adalah tugas yang mudah. Ia hanyalah satu lagi ‘mod’ yang boleh anda akses dari dalam tetapan kamera dan apa yang anda perlu lakukan ialah berkeliling mencari subjek untuk mengklik foto. Soalan yang lebih penting di sini ialah sama ada keseluruhan pengalaman mengambil gambar adalah berbeza daripada, katakan, mengklik foto makro. Ternyata, terdapat sedikit perbezaan.

Sebagai contoh, kamera mikroskop bergantung pada kanta tanpa autofokus dan tidak menampilkan fokus manual sama ada. Atas sebab yang sama, gerak isyarat ketikan biasa untuk memfokus tidak berfungsi dalam mod ini. Sebaliknya, anda perlu memastikan bahawa anda berada pada jarak fokus yang betul untuk mendapat imej yang tajam.

Oppo Find X3 Pro Mikro 4

Kamera mikroskop ialah kanta besar di sebelah kiri modul Quad-Cam / © NextPit

Kini anda mempunyai sejenis jungkat-jungkit yang anda bukan sahaja boleh melaraskan sedikit jarak, tetapi juga memastikan telefon pintar berada di atas tanah yang stabil.

Oppo Find X3 Pro Mikro 1

Adalah lebih baik untuk meletakkan telefon bimbit pada sudut serong di atas objek / © NextPit

Sekarang tukar jarak kamera supaya jaraknya kira-kira 1 hingga 3 milimeter dari kanta. Jika gambar tidak menjadi fokus, anda boleh cuba menukar sedikit sudut telefon pintar. Jika anda mengambil gambar objek kecil pada sudut, anda akan melihat kecerunan ketajaman walaupun tanpa jarak yang sempurna.

Oppo Find X3 Pro Mikro 3

Angkat sedikit telefon di sebelah kiri untuk melaraskan jarak / © NextPit

Ketik butang pengatup dan voila! Foto itu ditangkap. Sudah tentu, perkara yang paling penting ialah memastikan keputusan akhir tidak kabur. Anda mungkin bertuah lebih sedikit menggunakan penggoncang kelantangan atau secara alternatif, anda juga boleh mengaktifkan tangkapan dengan mengetik pada paparan dalam tetapan. Kamera mikroskop tidak mempunyai pemasa kendiri.

Oppo Find X3 Pro Mikro 2

Dengan sedikit latihan, merakam gambar mikroskop adalah mudah / © NextPit

Apabila mengambil gambar mikroskop, anda juga boleh bertukar daripada pembesaran 30x kepada pembesaran 60x. Adakah kamera mempunyai lebih daripada satu jarak fokus? Mari kita lihat dengan lebih dekat cara teknologi dalam berfungsi.

Mikro lwn Makro – Bagaimanakah kamera mikroskop berfungsi?

Oppo cukup berbangga dengan fakta bahawa kamera mikroskop menawarkan pembesaran 30x, menggunakan apertur f/3.0, dan menggunakan sensor 3 megapiksel. Pembesaran 60x yang disebutkan sebelum ini mula dimainkan melalui zum digital, yang saya tidak akan mengesyorkan anda gunakan dengan imej 3 megapiksel.

  • Semua yang anda perlu tahu tentang siri Find X3 baharu

Mikroskop klasik terdiri daripada sumber cahaya, pemeluwap untuk memfokuskan cahaya, slaid, dan objektif dan kanta mata. Jika anda masih ingat pelajaran biologi anda, cahaya memancar melalui objek itu dibesarkan oleh beberapa kanta dan diputarkan supaya ia tidak terbalik apabila anda melihat melaluinya. Untuk memfokus, anda boleh menukar jarak kanta daripada objek. Sudah tentu, sistem sedemikian tidak wujud dalam Find X3 Pro.

IMG20210316110639

Find X3 Pro juga berkebolehan mengambil fotografi makro, tetapi butirannya kurang jelas / © NextPit

Walaupun Oppo tidak mendedahkan terlalu banyak butiran mengenai kamera mikroskop, imej akhbar mendedahkan bahawa sistem itu terdiri daripada empat kanta. Dengan berbuat demikian, Oppo kini telah memilih panjang fokus untuk memberikan skala imej bersamaan dengan pembesaran 30x. Sumber cahaya diperoleh daripada cincin LED kecil yang dipasang di sekeliling kamera mikroskop. Di samping itu, amat disyorkan anda menggunakan kamera dalam persekitaran yang agak terang.

Walaupun mikrofotografi adalah mengenai pembesaran objek, makrofotografi lebih kepada subjek pengimejan mengikut skala. Skala 1:1 atau 1:2 adalah ideal, tetapi sementara itu, kanta dengan skala 1:4 juga dijual sebagai kanta makro. Sebaik-baiknya, bagaimanapun, subjek harus muncul pada penderia dalam saiz yang sama seperti dalam kehidupan sebenar. Walau bagaimanapun, keperluan sedemikian dari dunia fotografi klasik tidak lagi begitu relevan dalam telefon pintar. Sebagai peraturan, kamera makro ialah kanta di bahagian belakang telefon bimbit yang mempunyai jarak pemfokusan terdekat yang lebih pendek – iaitu objek pada jarak yang dekat masih boleh dipaparkan secara tajam.

Kamera mikroskop dalam Find X3 Pro: Hanya gimik?

Satu lagi penyimpangan pantas: pada hujung minggu, saya bercakap dengan kakak saya tentang kamera mikroskop Find X3 Pro. Dia adalah pelajar PhD dalam bidang biologi dan oleh itu tahu banyak tentang mikroskop dan kemungkinan digital mikroskop moden. Dia menganggap Find X3 Pro kurang sesuai untuk kegunaan profesional. Pembesaran 30x tidak mencukupi kerana mikroskop untuk kanak-kanak pun menawarkan tahap pembesaran sehingga 150x. Pilihan pada Find X3 Pro juga tidak cukup luas untuk menjadikannya alternatif saintifik yang berdaya maju.


Kamera mikro dalam Find X3 Pro – gimik atau berguna?

Lihat hasil

Walaupun sudah tentu praktikal untuk mendapatkan gambar mikroskop yang ditangkap terus pada memori telefon bimbit untuk kerja lapangan, sebagai contoh, ini boleh direalisasikan dengan cara yang lebih kos efektif melalui pelbagai kanta telefon bimbit yang boleh dipasang.
Makmal biasanya dilengkapi secukupnya dengan kamera mikroskop bersepadu dan berkualiti tinggi untuk mendapatkan data saintifik yang boleh dipercayai. Alternatif yang lebih murah dan kurang profesional, contohnya untuk kegunaan dalam amali makmal untuk pelajar, ialah “lekap telefon bimbit” boleh cetak 3D, yang membolehkan pelajar merakam foto terus melalui mikroskop menggunakan apa-apa selain telefon pintar mereka.

Apakah pendapat anda tentang kualiti imej yang dihasilkan oleh Find X3 dengan kamera mikroskopnya? Bolehkah anda memikirkan sebarang senario lain di mana kamera mikroskop berguna atau adakah ia hanya gimik?