Kamera Snapchat tidak berfungsi pada iPhone? 10 Cara untuk memperbaikinya!

19

Tujuan utama menggunakan Snapchat adalah untuk mengklik imej dan video yang cantik. Jadi, jika kamera berhenti berfungsi, apl itu menjadi tidak bernilai. Terdapat sebab mengapa kamera Snapchat anda tidak berfungsi atau menunjukkan skrin hitam. Oleh itu, saya akan berkongsi 10 penyelesaian mudah untuk membetulkan isu kamera Snapchat tidak berfungsi pada iPhone.

1. Kemas kini apl Snapchat

Snapchat sentiasa mengemas kini aplnya dengan penambahbaikan, pembetulan pepijat dan ciri baharu. Jadi, anda mungkin menghadapi masalah prestasi jika versi apl anda sudah lapuk. Semak App Store jika anda telah menghentikan peningkatan apl automatik pada iPhone anda, dan kemudian pasang versi terkini.

Anda boleh membaca panduan kami jika anda menghadapi masalah semasa mengemas kini apl.

2. Nyahpasang dan pasang semula apl

Menyahpasang apl akan membantu mengalih keluar semua fail teras yang mungkin rosak. Selepas memasang semula apl, anda mesti log masuk dan menyemak sama ada isu itu telah diselesaikan atau tidak.

Selepas menyahpasang berjaya, cari Snapchat di App Store. Kemudian ketik ikon muat turun untuk memasang semula.

Pasang semula aplikasi Snapchat pada iPhone

3. Kosongkan apl latar belakang dan lancarkan semula Snapchat

Kadangkala anda mungkin membuka terlalu banyak apl dan terlupa mengosongkan apl latar belakang. Walaupun keupayaan pengurusan RAM iPhone hebat, masih banyak aplikasi latar belakang yang berjalan bersama mungkin bertindih. Jadi, memaksa apl berhenti akan menyelesaikan gangguan perisian kecil.

 1. Buka Penukar Apl dengan meleret dari bawah ke atas pada skrin atau ketik dua kali butang Laman Utama.

  Leret Ke Atas dari Skrin Utama untuk Membuka Penukar Apl pada iPhone 11

 2. Sekarang seret ke atas tetingkap aplikasi untuk mengalih keluar semua aplikasi yang dibuka baru-baru ini bersama-sama dengan Snapchat.

  Tutup Apl pada iPhone 11

 3. Kemudian buka semula apl Snapchat untuk menyemak sama ada masalah telah diselesaikan.

4. Semak sama ada pelayan Snapchat tidak berfungsi

Ia mungkin berlaku bahawa anda tidak bersendirian dalam menghadapi masalah kamera Snapchat tidak berfungsi. Jika pelayan Snapchat mempunyai masa henti, anda tidak boleh mengakses fungsinya. Jadi, semak kemas kini pada Akaun media sosial Snapchat untuk melihat sama ada Snapchat menghadapi masalah yang meluas.

5. Pastikan anda mempunyai sambungan internet yang baik

Jika sambungan Internet anda bermasalah, ia mungkin menyebabkan kamera Snapchat anda tidak berfungsi. Snapchat memerlukan sambungan internet yang betul untuk dijalankan. Jadi semak internet pada iPhone anda. Anda boleh membuka tapak web di Safari dan melihat sama ada ia dimuatkan. Jika tapak web tidak dimuatkan, anda perlu membetulkan rangkaian selular atau sambungan Wi-Fi anda.

Snapchat mencadangkan bertukar antara Wi-Fi dan data mudah alih pada telefon pintar anda untuk melakukannya. Jika ia membantu, rangkaian yang anda sambungkan mungkin menjadi punca masalah. Hubungi pembekal perkhidmatan mudah alih anda atau pembekal perkhidmatan internet untuk mendapatkan bantuan. Juga, matikan Mod Kuasa Rendah dan Mod Data Rendah pada iPhone anda.

6. Semak kebenaran kamera pada Snapchat

Apabila anda mula-mula memasang Snapchat, anda perlu memberinya kebenaran untuk mengakses kamera telefon anda. Jika tidak sesuai, anda mungkin menghadapi masalah, seperti kamera swafoto Snapchat atau kamera panggilan video tidak berfungsi dan memaparkan skrin hitam. Oleh itu, sekali lagi, semak kebenaran apl.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda, kemudian tatal ke bawah dan ketik Snapchat.
 2. Kemudian togol pada kebenaran Mikrofon dan Kamera.

  Semak kebenaran kamera pada Snapchat

 3. Kini anda perlu menghentikan paksa Snapchat dan melancarkannya semula untuk memeriksa sama ada anda boleh mengambil gambar.

7. Mulakan semula iPhone anda

Ia mungkin berlaku bahawa iOS anda menghadapi gangguan kecil, jadi modul kamera tidak berfungsi. Untuk menyelesaikannya, hanya mulakan semula iPhone anda. Jika anda tidak tahu cara melakukannya, ketahui cara memulakan semula iPhone atau iPad (Semua model).

8. Kosongkan cache dan data Lens Snapchat

Apl kamera Snapchat menyimpan versi cache semua kanta anda yang dimuat turun. Jadi, lain kali, anda tidak perlu memuat turunnya. Anda mungkin mendapat skrin kosong jika apl Snapchat tidak dapat memuatkan kanta yang disimpan ini. Oleh itu, saya cadangkan mengalih keluar data Lens semasa pada Snapchat anda.

 1. Buka apl Snapchat dan ketik simbol profil di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Sekarang buka Tetapan dengan mengetik simbol gear di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Navigasi ke bawah dan pilih Lens.

  Ketik pada tetapan dan Lensa dalam Snapchat

 4. Ketik Kosongkan Data Lensa Tempatan dan sahkan pilihan anda dengan memilih Kosongkan.

  Kosongkan Data Lensa Tempatan dalam Snapchat

Keluar dari apl dan lancarkan semula untuk melihat sama ada masalah kamera telah dibetulkan. Jika ia tidak berfungsi, anda mungkin perlu memadamkan semua data cache. Selain data lensa, Snapchat menyimpan kenangan, pelekat, cerita dan maklumat lain. Fail cache ini kadangkala mungkin mengalami ralat dan tidak dimuatkan dengan betul, yang membawa kepada kerosakan apl.

 1. Begitu juga, pergi ke halaman Tetapan Snapchat.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Kosongkan Cache. Akhir sekali, ketik Kosongkan. Ia akan memulakan semula apl baharu.

9. Kemas kini iOS

iOS yang sudah lapuk boleh menjejaskan pengalaman pengguna anda, jadi mengemas kini iPhone anda menyelesaikan kebanyakan masalah. Perisian akan dipertingkatkan dan akan berfungsi dengan lebih baik dengan aplikasi lain yang dipasang. Jika anda masih belum memasang iOS 16, ketahui cara mengemas kini iPhone anda kepada iOS 16. Saya cadangkan menghidupkan ciri Kemas kini automatik, supaya anda tidak terlepas sebarang kemas kini baharu.

10. Hubungi sokongan Snapchat

Jika tiada kaedah yang dinyatakan di atas berfungsi untuk anda, langkah terakhir ialah menghubungi Snapchat untuk melaporkan masalah anda.

 1. Pergi ke halaman Tetapan Snapchat.
 2. Sekarang tatal ke bawah untuk mencari Data Saya dan ketik padanya.
 3. Selepas itu, pilih Komuniti dan ketik Sokongan.

  Ketik pada Data Saya, Komuniti dan Sokongan dalam Snapchat

 4. Ia akan membuka halaman sokongan Snapchat. Pilih Hubungi kami dan lakukan seperti yang digesa.

  Ketik pada Hubungi Kami untuk berhubung dengan Sokongan Snapchat

 5. Akhir sekali, masukkan Nama Pengguna dan alamat e-mel anda, dan huraikan masalah anda.

Pasukan Snapchat akan menghubungi anda untuk menyelesaikan masalah anda. Ia juga mungkin berlaku kamera iPhone anda menghadapi masalah. Dalam kes itu, hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan bagi peranti Apple anda.

Begitulah, Snapchatters!

Kamera adalah penting dalam Snapchat. Jadi, jika ia berhenti berfungsi, gunakan petua ini untuk menyelesaikan isu tersebut. Baca lebih banyak panduan penyelesaian masalah pada Snapchat untuk menyelesaikan semua masalah.

Terokai lagiā€¦

 • Snapchat terus ranap pada iPhone? 6 Pembetulan mudah
 • Bagaimana untuk memulihkan akaun Snapchat pada iPhone dan Android
 • Bagaimana untuk mendapatkan semula Snapchat Streak anda (Hanya dalam 4 langkah mudah)