Kemas kini Android 13 dengan wajah baharu kini tersedia untuk telefon Pixel

7

© NextPit

Google akhirnya mengeluarkan kemas kini Android 13 selepas beberapa bulan mengumumkan versi utama sistem pengendaliannya pada bulan Mei. Seperti biasa, kemas kini akan tersedia dahulu untuk peranti Pixel Google dan kemudiannya akan sampai kepada pengeluar lain seperti Samsung, OnePlus, Xiaomi dan Oppo.

TL;DR

  • Google mengeluarkan Android 13 kepada peranti Pixel.
  • Kemas kini utama membawa beberapa pengoptimuman kepada reka bentuk Material You.
  • Ia akan dikeluarkan pada pengeluar lain seperti Samsung dan Xiaomi akhir tahun ini.

Walaupun OS Android 12 tiba pada Oktober tahun lalu, gergasi carian itu mengambil beberapa langkah ke hadapan kerana akhirnya mengeluarkan Android 13 dua bulan lebih awal. Salah satu sorotan bagi lelaran Android utama tahun ini ialah reka bentuk Material You yang mula diperkenalkan pada Mei 2021. Hanya kali ini Google menerima sepenuhnya tema baharu dalam sistem pengendaliannya.

  • Jangan terlepas: Semua yang anda perlu tahu tentang Android 13

Apakah yang baharu pada Android 13?

Di samping pemain media yang dikemas kini dan pemberitahuan diperkemas, pengguna kini boleh menetapkan bahasa tertentu kepada aplikasi individu di atas bahasa sistem utama. Selain itu, ciri keselamatan turut dipertingkatkan pada versi Android ini di mana kini hanya boleh berkongsi foto dan video terpilih dengan apl lain. Selain itu, data sensitif seperti alamat e-mel dan butiran akaun yang disalin akan dialih keluar secara automatik daripada sejarah papan keratan.

  • Baca juga: Ulasan Pixel 6a — Pixel yang sempurna?

Dari segi fungsi, audio spatial dengan penjejakan kepala kini asli kepada Android 13. Ia memerlukan fon kepala yang serasi sebelum pengguna boleh memanfaatkan ciri yang bijak melaraskan kedudukan bunyi yang menghasilkan output yang lebih mengasyikkan. Selain daripada fon kepala Samsung Galaxy Buds Pro 2, fon telinga ANC wayarles Google Pixels Buds Pro juga disokong dengan audio spatial.

Google Android 13 pada reka bentuk Bahan Anda

Android 13 membawakan reka bentuk Bahan Anda / © Google

Pengalaman tablet yang lebih baik

Sebaliknya, kemas kini ini juga membolehkan pengalaman yang lebih baik pada peranti besar. Multitasking telah dirombak pada tablet dengan bar tugas baharu yang menawarkan akses lebih mudah kepada apl dan mod skrin pisah. Akhir sekali, pengecaman sentuhan tidak sengaja dipertingkatkan kerana perisian kini boleh mendaftarkan pen stilus dan tapak tangan secara berasingan.

Pelancaran Android 13 Google telah bermula untuk telefon pintar Pixel terpilih. Lebih penting lagi, pengguna Pixel 6 (Pro) dan 6a yang mengemas kini tidak akan dapat menurunkan taraf kembali kepada Android 12. Android 13 dijangka tiba di OEM utama akhir tahun ini. Sementara itu, anda boleh menyemak di sini jika telefon atau tablet Samsung Galaxy anda layak untuk naik taraf.

Beritahu kami di bahagian komen tentang ciri Android 13 yang paling anda nanti-nantikan.

Sumber:
Google