Kemas Kini Apple iOS 16.5 RC Dikeluarkan – Apa yang Baharu?

15
© NextPit

Apple melancarkan Calon Keluaran iOS 16.5 kepada penguji dan pembangun hari ini. Ketersediaan perisian tegar RC diterjemahkan kepada kemungkinan besar Apple mengeluarkan versi iOS 16.5 awam dan terakhir kepada model iPhone atau iPad yang serasi melalui iPadOS 16.5 seawal minggu depan. Inilah perkara baharu dalam kemas kini ini.

Sama seperti iOS 16.4 yang dikeluarkan lebih sebulan yang lalu, iOS 16.5 berhasrat untuk menyampaikan pengoptimuman dan pembetulan pepijat kepada iPhone. Selain itu, terdapat juga perubahan kecil hingga sederhana dan ciri baharu yang disertakan dalam kemas kini perisian ini.

Laggy Spotlight dan CarPlay pada iOS diperbaiki

Dalam iOS 16.4, terdapat laporan pengguna yang menghadapi ciri Spotlight tidak responsif, malah sehingga papan kekunci tidak muncul apabila mengetik bar carian. Apple menangani isu itu melalui iOS 16.5. Perkara yang sama berlaku untuk Masa Skrin di mana keadaan tertentu menyaksikan data dan tetapan gagal disegerakkan dengan peranti Apple lain yang disambungkan. Boleh dikatakan, pengeluar iPhone telah menyelesaikan masalah ini.

Satu lagi isu penting yang telah diperbetulkan ialah operasi yang lambat atau kandungan yang tidak akan dipaparkan pada apl PodCast untuk paparan Apple CarPlay pada masa-masa tertentu. Jelas sekali, Apple telah berusaha untuk menambah baik operasi perkhidmatan sambil juga memperkenalkan pembaikan yang diperlukan.

iOS 16 CarPlay

iOS 16.5 membetulkan apl PodCast pada CarPlay. / © Apple; Petikan skrin: NextPit

Apakah ciri baharu dalam iOS 16

Ciri utama iOS 16.5 termasuk pengaktifan bebas tangan rakaman skrin melalui Siri. Tidak seperti sebelum ini, anda hanya boleh mula merakam dengan terlebih dahulu mengaktifkan ciri dari tetapan dan pergi ke Pusat Kawalan secara manual. Dalam binaan terbaharu ini, pengguna kini boleh memanggil pembantu suara untuk memulakan dan menamatkan rakaman skrin tanpa bermain-main dengan iPhone atau iPad.

Tambahan pula, Apple telah mendayakan pemasangan kemas kini perisian apabila bateri iPhone anda jatuh di bawah 50 peratus. Ia juga tidak perlu mengecas peranti anda semasa proses muat turun dan pemasangan selagi hayat bateri kekal melebihi 20 peratus.

  • Jangan ketinggalan ini: Panduan tentang cara menukar suara Siri pada peranti Apple anda.

Ditag bersama kemas kini iOS 16 ini ialah koleksi kertas dinding Sambutan Pride statik dan animasi untuk menyerlahkan dan menyokong komuniti LGBTQ+. Kertas dinding ini boleh disesuaikan dan akan berfungsi dengan Skrin Kunci iPhone. Terdapat juga muka jam berdasarkan kertas dinding yang sama yang dimaksudkan untuk Apple Watch.

Sudah tersedia dalam versi beta awal iOS 16.5, apl Apple News rasmi akan menerima bahagian Sukan khusus. Selain daripada menerima kemas kini langsung dan markah untuk sukan yang berbeza, membuka dan menonton permainan semasa boleh dihantar secara automatik ke Apple TV atau peranti TV 4K yang disambungkan.

Apple iPhone yang manakah boleh mengemas kini kepada iOS 16.5?

Versi iOS 16.5 terakhir adalah serasi dengan iPhone yang dijalankan pada iOS 16, yang bermaksud bahawa ia tersedia pada iPhone 14 (semakan) dan iPhone 14 Pro (semakan) sehingga ke iPhone 8 dan iPhone X. Anda boleh menyemak iOS kami 16 penjejak kemas kini untuk melihat semua model serasi yang akan menerima kemas kini ini.

Adakah anda menjangkakan memasang iOS 16.5 dengan segera apabila ia tersedia? Ciri manakah yang paling anda perhatikan? Beritahu kami dalam ulasan.