Kereta berkuasa hidrogen terbaik yang boleh anda beli hari ini

44

© Hyundai

Secara beransur-ansur kereta hidrogen tiba dalam realiti dan menjadi pilihan sebenar apabila membeli kenderaan baharu. Kita perlu berfikir tentang perlahan-lahan meninggalkan kenderaan diesel dan petrol lama di belakang kita dan memilih alternatif bebas pelepasan – jadi mengapa tidak kereta hidrogen? Kami akan menunjukkan kepada anda kereta berkuasa hidrogen terbaik yang tersedia hari ini.

Kereta hidrogen tidak menggunakan bahan api fosil dan beroperasi berdasarkan tindak balas antara hidrogen yang disimpan dalam tangki tekanan tinggi dan oksigen yang diserap dari udara di luar. Tindak balas ini menjana tenaga yang memberi makan kepada motor elektrik.

Masalah utama dengan enjin ini ialah terdapat bekalan kenderaan yang sangat terhad, kebanyakannya mahal, dan infrastruktur mengisi minyak yang hampir tidak dibangunkan. Masih terdapat seluruh kawasan tanpa stesen pengisian hidrogen tunggal.

Lompat ke:

Hyundai Nexo

Hyundai Nexo ialah pengganti Hyunday ix35 FCEV, yang merupakan yang pertama dikeluarkan secara bersiri, tetapi hanya terdapat di beberapa pasaran Eropah, serta AS. Sel bahan api Hyundai Nexo telah dibangunkan selama empat generasi, yang sepatutnya menghasilkan penyimpanan yang lebih baik, penggunaan bahan api yang lebih rendah dan prestasi yang lebih tinggi. Enjinnya mempunyai output 120 hp, didorong oleh bateri 40 kW. Tiga tangki hidrogen itu memuatkan 6.33 kilogram hidrogen dan menyediakan jarak sejauh 756 kilometer.

Kelemahan terbesarnya, seperti model lain, adalah harga: ia bermula pada $58,300 di AS. Hyundai Nexo juga disahkan akan dilancarkan di UK tidak lama lagi.

Ciri-ciri Hyundai Nexo

Julat 756 km
Kuasa 120 HP
Bateri yang boleh dicas semula 40 kW
Kelajuan tertinggi 179 km/j
0-100 km/j 9.2 saat
Jenis model SUV
harga daripada 58,300 USD

Toyota Mirai

Mirai (bermaksud “masa depan” dalam bahasa Jepun) ialah kenderaan sel bahan api hidrogen yang dibangunkan oleh Toyota. Salun empat tempat duduk ini mempunyai reka bentuk yang mengingatkan Toyota Prius, dan jarak 500 km. Ia mempunyai dua tangki hidrogen dengan jumlah kapasiti 5 kilogram. Bagi mereka yang meragui hayat perkhidmatan sel bahan api, jenama itu menawarkan jaminan lapan tahun atau sehingga 160,000 kilometer.

Toyota optimistik dengan jualan model ini. Menjelang 2020, 30,000 unit setahun diramalkan akan terjual. 2020 ialah tahun Sukan Olimpik Musim Panas di Tokyo, di mana negara itu mahu menunjukkan kepada dunia infrastruktur moden. Sejak 2018, Toyota Mirai telah tersedia pada harga bermula pada $58,500 di AS.

  • 5 ramalan untuk teknologi mobiliti pada 2019

Ciri-ciri Toyota Mirai

Julat 500 km
Kuasa 155 HP
Bateri yang boleh dicas semula 40 kW
Kelajuan tertinggi 175 km/j
0-100 km/j 9.6 saat
Jenis model kereta sedan
harga daripada 58,500 USD

Sel Bahan Api Honda Clarity

Keluarga Clarity Honda terdiri daripada tiga ahli, satu elektrik, hibrid plug-in dan satu lagi dengan enjin hidrogen sahaja. Pada mulanya hanya terdapat di California, Honda Clarity Fuel Cell dijangka tiba di Eropah pada musim bunga dan berharga sekitar 60,000 euro. Saloon itu mempunyai output 175 hp dan jarak 650 kilometer dan sistem pengisian cepat untuk gas hidrogen yang hanya mengambil masa antara tiga hingga lima minit untuk tangki penuh.

Ciri-ciri Honda Clarity

Julat 650 km
Kuasa 176 HP
Bateri yang boleh dicas semula
Kelajuan maksimum
0-100 km/j 9.2 saat
Jenis model kereta sedan
harga daripada 59,000 USD

Kereta hidrogen lain

Mercedes-Benz GLC F-Cell

SUV ini, SUV berkuasa hidrogen Mercedes-Benz yang pertama, hanya tersedia di Jerman dan secara eksklusif untuk disewa sekitar 800 euro sebulan. Buat masa ini, model ini hanya ditujukan untuk syarikat dan bukan untuk individu persendirian dan merupakan projek perintis oleh Mercedes. Ia mempunyai autonomi 478 kilometer, pengecasan deposit hidrogennya hanya mengambil masa tiga minit. GLC ialah hibrid plug-in hidrogen.

Riversimple Rasa

The Rasa ialah kereta hidrogen dua tempat duduk dengan reka bentuk futuristik dan jarak sehingga 300 km. Dibangunkan oleh syarikat Wales Riversimple, pengeluaran pada mulanya terhad kepada beberapa kenderaan sahaja. Walau bagaimanapun, pengeluar berharap dapat memulakan pengeluaran besar-besaran menjelang 2020.

Apakah pengeluar lain yang membina kereta berkuasa hidrogen?

Walaupun pada masa ini jenama Asia seperti Hyundai, Honda dan Toyota adalah yang semakin mendorong kenderaan jenis ini, banyak pengeluar lain dijangka melancarkan model mereka pada tahun-tahun akan datang. Ini sudah berlaku dengan Audi dan Kia, yang akan mempersembahkan kenderaan masing-masing pada tahun 2020. BMW, bagi pihaknya, masih belum bersedia, dan khabar angin mencadangkan bahawa peminat jenama itu perlu menunggu sehingga 2025.

Adakah kereta berkuasa hidrogen merupakan pilihan yang anda sedang pertimbangkan?