Kereta vintaj paling hebat mendapat pemindahan elektrik

7

© Aston Martin

Memiliki kereta klasik sentiasa menjadi masalah memberi dan menerima. Sudah tentu, anda mendapat rupa ikonik, estetik yang mudah sejuk dan runut bunyi vintaj enjin, tetapi kelemahannya juga diketahui ramai. Pembaikan dan penyelenggaraan yang mahal tanpa henti, kerosakan dan tidak boleh dipercayai. Hari ini, keadaan berubah.

Mengapa anda ingin menukar kereta klasik kepada elektrik?

Sesiapa sahaja yang meminati kereta vintaj atau peralatan vintaj secara amnya akan tahu bahawa keadaan asal adalah segala-galanya dalam perniagaan ini apabila ia berkaitan dengan nilai. Pengumpul kereta klasik mahukan kenderaan sehampir mungkin dengan keadaan asalnya, itulah yang mendapat harga tertinggi. Mengapa kemudian, anda mungkin bertanya, adakah pemilik kereta klasik mahu menukarnya kepada reka bentuk pemanduan semua elektrik?

Isu kebolehpercayaan adalah satu sebab. Memiliki Aston Martin DB5 yang bermula setiap masa, mengendalikan seperti kereta moden dan tidak pernah rosak bunyi seperti mimpi, tetapi pelbagai bengkel telah dapat menala kereta klasik dengan sistem elektrik yang boleh dipercayai dan penggantungan moden selama bertahun-tahun. Jadi tidak, ini bukan semua tentang kebolehpercayaan.

  • Lotus mengeluarkan video penggoda untuk hypercar elektrik sepenuhnya berkelajuan 200 mph

Salah satu sebab utama kami melihat trend ini mula berkembang ialah pengharaman akan datang terhadap bahan api fosil. Di UK, semua kereta perlu menjadi sifar pelepasan menjelang 2040, dan kerajaan berada di bawah tekanan untuk membawanya ke hadapan ke 2032. Di Perancis, ia adalah kisah yang sama. Di Norway, di mana lebih daripada 50% kereta baharu sudah menggunakan semua elektrik, enjin pembakaran dalaman akan hilang menjelang 2025. Ini adalah isu besar bagi peminat kereta klasik. Apa gunanya mempunyai roadster vintaj keadaan pudina itu jika tidak sah untuk membawanya keluar untuk memandu?

Sebab ketiga ialah alam sekitar. Memandangkan kesedaran tentang pemanasan global dan perubahan iklim terus berkembang, begitu juga keinginan untuk mengamalkan gaya hidup yang lebih hijau – terutamanya bagi mereka yang menjadi perhatian umum. Terdapat crossover yang kemas di sini dengan pasaran tipikal untuk kereta klasik (yang kaya dan terkenal) dan mereka yang ingin membuat pilihan gaya hidup yang lebih mesra alam.

Jaguar 1960-an E-jenis Zero

Pengeluar kereta British itu telah mengesahkan bahawa ia sedang mengusahakan versi elektrik semua kereta klasiknya dari tahun 60-an. Jaguar memperkenalkan konsepnya untuk projek itu pada September 2017, apabila ia menukar Roadster E-jenis Jaguar Siri 1.5 Siri 1968. Kereta ikonik itu dipasang dengan bateri 40kWj dan rangkaian kuasa elektrik 220kW. Ia mempunyai berat 46kg kurang daripada E-jenis asal dan Jaguar berkata ia boleh mencapai jarak sehingga 270km. Mereka memanggilnya Jaguar E-type Zero. Oh, dan ia kelihatan sangat cantik.

jaguar e jenis ev

Jaguar E-jenis Zero. / © Jaguar

Sejak itu, Jaguar telah mengesahkan ia membawa projek penukaran kepada pengeluaran. Ideanya ialah pemilik E-jenis sedia ada akan dapat menukar kereta klasik mereka kepada versi semua elektrik. Anda juga boleh membeli E-jenis elektrik baharu. Tim Hannig, Pengarah Klasik Jaguar Land Rover, percaya projek itu akan membuktikan masa depan kenikmatan pemilikan kereta klasik.

E-jenis asal telah dijual antara 1961 dan 1975 dan didorong oleh orang kaya dan terkenal dari Frank Sinatra dan Roy Orbison kepada George Best dan George Harrison. Jaguar mengambil ‘ungkapan minat’ untuk model dan penukaran E-jenis semua elektriknya dan merancang untuk membuat penghantaran pertamanya pada 2020. Jaguar menganggarkan bahawa E-jenis yang dipulihkan sepenuhnya akan menelan kos sekitar £300,000 ($380,000) dan kemudian yang lain £60,000 ($75,000) untuk penukaran kepada elektrik.

Aston Martin 1970 DB6 MkII Volante

Dalam cara yang sama dengan Jaguar, satu lagi pengeluar kereta British sedang menuju ke jalan penukaran. Aston Martin telah membangunkan kit penukaran elektrik untuk membawa teknologi powertrain kepada beberapa kereta klasiknya pada masa lalu. Yang pertama dalam barisan untuk menggunakan elektrik ialah DB6 MkII Volante asli 1970, yang Aston Martin panggil konsep Heritage EV.

Aston Martin menggunakan teknologi EV yang dibangunkannya sebagai sebahagian daripada projek Rapide Enya. Kumpulan automotif Britain sedang bekerjasama dengan bahagian teknologi pasukan Formula 1 Williams mengenai perkara ini, dan terdapat perbincangan mengenai jarak sehingga 200 batu (320km).

aston martin ev

Versi semua elektrik bagi DB6 MkII Volante. / © Aston Martin

Konsep DB6 MkII Volante Heritage EV 1970 menampilkan “kaset EV”, yang terletak pada pemasangan enjin dan kotak gear asal, dan disertakan dalam sel serba lengkapnya sendiri. Tali pusat daripada unit kuasa kemudian menyalurkan sistem elektrik kereta. Pengurusan kuasa dikendalikan melalui skrin khusus, yang dipasang pada bahagian dalam kereta. Penukaran itu dijangka tersedia bersama Rapide E pada suku terakhir 2019.

Apa yang menarik ialah kedua-dua Jaguar dan Aston Martin mengatakan bahawa penukaran mereka kepada pacuan elektrik boleh diterbalikkan sepenuhnya.

Syarikat penukaran pihak ketiga menangani semua ini

Selain daripada pengeluar utama sendiri, syarikat automotif pihak ketiga sedang berusaha untuk menukar kenderaan kesayangan kepada elektrik. Pakar penukaran ini juga cenderung kepada model yang lebih ikonik.

Kami telah melihat projek keghairahan di angkasa sebelum ini, seperti kotak gear manual elektrik sepenuhnya 1978 Ferrari 308 dibina oleh Eric Hutchinson. Kereta itu mempunyai pakej motor tiga kali ganda HPEVS Custom Electric AC-51 “V-8” dan mempunyai jarak kira-kira 150 batu (240km).

  • Bagaimana 5G akan mengubah cara anda memandu

Retro-EV

Retro-EV ialah ciptaan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Michael M. Richardson. Syarikat itu bermula di Estonia tetapi telah berkembang menjadi Finland. Ideanya adalah untuk membina dan memacu karya seni automotif yang memberi inspirasi dan mampan. Syarikat itu menggabungkan elemen terbaik klasik sebenar dengan elemen terbaik kenderaan elektrik moden. Setakat ini, Retro-EV telah membina Triumph
E-GT6, dan MG Roaster dan juga Rolls Royce Corniche, semuanya menggunakan elektrik.

Helaian Spesifikasi Siri EV Retro Triumph e GT6 Edisi Terhad v1s SEP 2018 3

Triumph E-GT6 daripada Retro-EV. / © Retro-EV

Tidak seperti apa yang Jaguar dan Aston Martin lakukan, ini adalah transformasi keseluruhan EV. Kereta itu hampir dibina semula sepenuhnya untuk menampung rangkaian kuasa elektrik. Pada asasnya, anda tidak akan mengembalikannya kepada keadaan asal jika anda ingin menjualnya kepada pengumpul atau pemurni kaya. Tetapi manusia hidup adakah mereka kelihatan cantik.

Mereka juga tidak mahal harganya. E-GT6, sebagai contoh, datang pada harga 79,450 euro (kira-kira $90,000). Untuk itu, anda akan mendapat kuasa 110 kW dan jarak sehingga 125km, bergantung pada keadaan dan cara anda memandu, sudah tentu. MG adalah lebih mahal sedikit, bermula dari 150,000 euro (kira-kira $170,000) manakala Roller akan menelan kos hampir satu perempat juta euro (kira-kira $280,000).

Lembaran Spesifikasi Siri EV Retro MGA e Roadster Edisi Terhad v2 Sep 2018 1 1

MG E-Roadster. / © Retro-EV

Penukar pihak ketiga yang lain

Kemudian terdapat syarikat seperti Zelectrics, yang menukarkan rangkaian kereta klasik untuk dipesan. Ia seolah-olah menjadi satu usaha untuk Volkswagen lama, setelah mencapai beberapa keputusan yang mengagumkan dengan VW Beetle dan VW Camper Van. Ia juga telah melakukan beberapa Porsche klasik.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah R&D di Zelectrics, David Benardo, memulakan semuanya dengan konsep yang ringkas – untuk membawakan “reka bentuk Jerman yang manis dan melontarkan rangkaian kuasa elektrik berprestasi tinggi”. Syarikat itu bukan sahaja sesuai dengan rangkaian kuasa elektrik 100%, tetapi ia juga menaik taraf suspensi, lampu, brek dan banyak lagi.

Anda tidak perlu memiliki Beetle klasik untuk menjadi sebahagian daripada ini. Zelectrics akan menemui anda model yang sesuai (yang kemudiannya anda perlu beli) sebelum menukarnya kepada elektrik. Syarikat itu berpangkalan di San Diego, California, tetapi juga syarikat di Eropah melakukan perkara yang sama.

  • Bateri untuk penunggang motosikal: motosikal elektrik yang menangkap semangat penunggang basikal

Kemudian terdapat Electrifi, sebuah syarikat permulaan yang minggu ini mengumumkan rancangan untuk mencipta lebih daripada 150 pekerjaan baharu sebagai sebahagian daripada pelaburan €50 juta di Ireland. Electrifi menukarkan kereta klasik kepada kereta elektrik sepenuhnya menggunakan alat ganti Tesla. Buat masa ini, syarikat itu menumpukan pada kereta mewah dari Ferrari, Lamborghini dan Aston Martin. Ia tidak murah, jelas, tetapi terdapat juga rancangan untuk EV peringkat permulaan bermula hanya €30,000. Bos Electrifi, Norman Crowley, berkata syarikat pemula itu menyasarkan untuk memperkenalkan keretanya sendiri yang direka dan dibuat di Ireland mulai 2020. Electrifi juga mempunyai syarikat saudara bernama Electric Classic Cars (ECC) yang dengan senang hati akan menjual alat ganti yang anda perlukan. tukar kereta sendiri kepada elektrik.

Nampaknya terdapat trend sebenar yang berkembang di sini untuk penukaran kereta klasik. Sudah tentu, ini adalah pasaran khusus dan lebih kepada peminat/penghobi, tetapi ia memberi petanda baik untuk masa depan kenderaan elektrik. Jika pemilik kereta enjin pembakaran dalaman yang paling tradisional menggunakan elektrik, siapa yang perlu menukar?

  • Bagaimana untuk menunjukkan kata laluan Wi-Fi pada Android