Kertas dinding Skrin Kunci iPhone hilang dalam iOS 16? 7 Pembetulan

13
iPhone-kertas dinding-hilang-Cara-Membetulkannya

iOS 16 telah membawa penyesuaian ke peringkat seterusnya, terutamanya dengan merombak Skrin Kunci. Tetapi ramai pengguna melaporkan kertas dinding iPhone mereka ditukar secara automatik kepada tirai latar hitam. Jika anda juga menghadapi masalah tersebut, jangan risau! Saya akan berkongsi penyelesaian mudah untuk membetulkan isu kehilangan kertas dinding skrin kunci iPhone.

Mengapa kertas dinding iPhone saya menjadi hitam?

Ramai pengguna telah dilaporkan bahawa kertas dinding iPhone bertukar hitam atau hilang apabila mereka membuka kuncinya. Ia mungkin ditunjukkan sejurus selepas dimulakan semula dan berubah secara automatik selepas menggunakan iPhone anda untuk beberapa lama. Terdapat beberapa sebab mengapa kertas dinding skrin kunci iPhone anda mungkin hilang:

 1. Kemas kini perisian: Kadangkala, pepijat yang datang dengan kemas kini perisian boleh menyebabkan kertas dinding iPhone anda menjadi gelap.

 2. Perubahan tetapan: Menukar tetapan kertas dinding secara tidak sengaja boleh menyebabkan kertas dinding skrin kunci hilang.

 3. Apl pihak ketiga: Kertas dinding pihak ketiga atau apl widget yang dipasang pada iPhone anda boleh menyebabkan masalah dengan kertas dinding anda.

 4. Ruang storan: Jika ruang storan iPhone anda kehabisan, ia mungkin menjejaskan kertas dinding skrin kunci iPhone anda.

 5. Kerosakan imej: Fail imej yang digunakan sebagai kertas dinding skrin kunci anda mungkin telah rosak, menyebabkan ia hilang.

 6. Penghijrahan kertas dinding yang salah: iOS 16 menggunakan kod berpasangan untuk kertas dinding. Oleh itu, anda mesti memasangkan kertas dinding skrin utama tersuai anda dengan skrin kunci. Jika anda memperibadikan hanya satu kertas dinding dan memindahkan kertas dinding lama anda kepada pasangan baharu, ia mungkin tidak melaraskan dengan betul. Akibat kegagalan kod berpasangan untuk berhijrah, kertas dinding menjadi hitam.

7 Cara untuk membetulkan kertas dinding Skrin Kunci iPhone isu hilang dalam iOS 16

Jika anda menghadapi isu tersebut, anda boleh menggunakan kaedah penyelesaian masalah ini satu demi satu.

1. Mulakan semula iPhone anda

Jika iPhone anda mempunyai sebarang pepijat atau gangguan perisian kecil, mulakan semula mudah boleh membetulkannya. Ia mengalih keluar cache, jadi kertas dinding boleh diindeks dan dipaparkan dengan betul.

Tekan & Tahan Butang Sisi Kelantangan Rendah pada iPhone 11

Tetapi jika isunya lebih kompleks, kertas dinding anda akan hilang semula apabila ia tidur. Jadi, anda mungkin perlu mencuba pembaikan lain yang dinyatakan di bawah.

2. Kemas kini iOS

Apple mengeluarkan kemas kini perisian yang kerap untuk memastikan iPhone stabil dan bebas pepijat. Jadi, sentiasa pasang kemas kini iOS baharu sebaik sahaja ia tersedia. Anda boleh menghidupkan togol pemasangan automatik dan muat turun untuk kemas kini pantas.

Ketik pada Kemas Kini Perisian pada iPhone

3. Tetapkan kertas dinding baharu

Kadangkala, masalahnya mungkin dengan imej itu sendiri. Cuba tetapkan kertas dinding yang berbeza untuk melihat sama ada masalah berterusan. Anda juga boleh memulihkan kertas dinding kepada tetapan lalainya.

 1. Ketik dan tahan Skrin Kunci anda.
 2. Pilih tanda tambah.
 3. Sekarang pilih kertas dinding baharu daripada perpustakaan atau galeri foto anda.
 4. Ketik Tambah dan sahkan dengan memilih Tetapkan sebagai Pasangan Kertas Dinding.
 5. Semak sama ada masalah masih berterusan.

4. Susun semula penyesuaian kertas dinding anda

Jika anda menukar pasangan kertas dinding Skrin Utama dan Skrin Kunci anda yang sedia ada atau menambah terlalu banyak widget, semuanya mungkin bertembung dan mencipta gangguan. Akibatnya, anda mungkin melihat kertas dinding Skrin Kunci iPhone anda hilang. Jadi, alih keluar semua widget dan sesuaikan Skrin Kunci anda dari awal. Juga, nyahpasang kertas dinding dan aplikasi widget yang tidak diperlukan.

5. Tetapkan semula iPhone anda

Melakukan tetapan semula kilang pada iPhone anda akan memadamkan semua tetapan, termasuk kertas dinding, papan kekunci dan tetapan rangkaian. iPhone anda akan kembali kepada tetapan lalainya. Jadi, anda boleh kembali ke kertas dinding asal anda.

Pergi ke Tetapan, Umum, Pemindahan Tetapkan Semula iPhone, Tetapkan Semula

6. Matikan paparan Sentiasa hidup

Tidak dinafikan, paparan Sentiasa hidup pada iPhone 14 Pro baharu adalah menarik. Tetapi ini boleh menyebabkan kertas dinding iPhone anda bertukar secara automatik kepada tirai latar hitam. Jadi, cuba matikan paparan Sentiasa hidup dan semak sama ada masalah selesai.

Matikan paparan Sentiasa Hidup pada iPhone 14 pro

7. Tetapkan semula pasangan Mod Fokus anda

Mod fokus membolehkan anda menapis ciri dan mengakses apl terpilih sahaja. Ia juga dikaitkan dengan kertas dinding Skrin Utama dan Skrin Kunci yang disesuaikan mengikut penapis Fokus anda. Jadi, kertas dinding anda akan ditukar setiap kali anda menghidupkan mod Fokus. Anda mungkin mendapat skrin hitam jika anda tidak menetapkan kertas dinding untuk penapis.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Jika kertas dinding iPhone anda telah hilang, anda tidak perlu panik. Mengikuti kaedah mudah ini boleh menyelesaikan masalah dalam masa yang singkat. Saya cadangkan menggunakan foto tempatan dan bukannya imej iCloud supaya iPhone anda boleh mengakses dan mendapatkan kertas dinding dengan mudah. Jika masalah berterusan, sebaiknya bawa iPhone anda ke Apple Store atau anda boleh menghubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Terokai lagiā€¦

 • Ketik untuk Bangun tidak berfungsi pada iPhone? 7 Cara untuk memperbaikinya!
 • 10 Cara untuk membetulkan isu terbakar dalam skrin iPhone
 • Paparan Sentiasa Hidup tidak berfungsi pada iPhone 14 Pro? 10 Cara untuk memperbaikinya!