Kesemua telefon pintar Nexus menduduki tempat yang paling teruk kepada yang terbaik

35

© NextPit

HTC melakukannya. Samsung melakukannya. LG melakukannya, dan Motorola juga. Ya: mereka semua telah membuat telefon Nexus untuk Google, membantu membina siri ini daripada alat untuk pembangun untuk mesti mempunyai perdana yang semua orang inginkan. Memandangkan kami telah melihat Nexus 5X dan Nexus 6P juga – yang kami tidak masukkan dalam senarai ini sehingga kami mempunyai peluang untuk mengujinya dengan betul – kami fikir sudah tiba masanya kami bertanya soalan yang membara: Nexus yang manakah yang terbaik?

  • Kajian Nexus 5X [hands on]
  • Semakan Nexus 6P [hands on]

Kami tahu apa yang anda fikirkan. Sudah tentu Nexus terbaik adalah yang terbaharu? Itu benar, tetapi beberapa Nexus lebih penting daripada yang lain. Untuk menentukan senarai kami, kami telah menganalisis setiap telefon berdasarkan persaingan pada masa itu, nilai untuk wangnya dan berapa banyak faktor wow yang dimilikinya. Tidak ada yang rugi di sini – kami menyukai setiap Nexus setakat ini – tetapi yang manakah Nexus yang paling mengagumkan? Mari kita ketahui.

  • Sejarah siri telefon Google Nexus

6. Nexus S

Nexus S ialah telefon Nexus kedua, dan perkongsian pertama Google dengan Samsung. Ia bukan telefon yang buruk pada zamannya dan dalam banyak aspek ia menawarkan beberapa spesifikasi terbaik di sekelilingnya. Ia memperkenalkan kamera hadapan dan NFC, dan mempunyai skrin SuperAMOLED 4-inci, 480 x 800, bateri 1,500 mAh dan kamera utama 5 MP.

Terdapat hanya dua masalah kecil. Pertama, Samsung secara berkesan melakukan versi elektronik menconteng “Google” pada logo Samsung pada Galaxy S: telefon itu benar-benar kemas kini kecil peranti Samsung sendiri. Dan dua, ia mahal. Pada masa itu, menjual telefon dengan harga sekitar kos Moto G semasa bermakna ia menuju ke penghujung pasaran yang lebih mahal. Ia dijual dengan baik, walau bagaimanapun: Google tidak benar-benar melihat potensi komersial jenama Nexus, jadi S masih ditujukan terutamanya kepada pembangun. Perlukan satu lagi Nexus untuk siri ini mencari kemasyhuran yang lebih meluas.

perhubungan s
Nexus S. / © Google

5. Nexus 6

Dengan pelbagai cara, yang Nexus 6 ialah Nexus kembali kepada asas: walaupun pencapaian besar telefon terdahulu, Google memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk melupakan pasaran pengguna dan kembali fokus pada pembangun. Dari awal sudah jelas bahawa Nexus ini tidak direka untuk orang awam. Ia terlalu besar, dan walaupun harganya dibenarkan oleh spesifikasi, ia tidak sesuai untuk pengguna dalam pasaran yang sesak dan kompetitif. Akibatnya, daya tarikan arus perdana yang dibawa oleh LG ke julat telah hilang.

Ia bukan telefon yang buruk, tetapi ia cacat. Skrin besar itu mempunyai resolusi yang hebat, tetapi kecerahan dan warna putihnya tidak sebaik phablet saingan – terutamanya bukan Samsung. Pembesar suara stereo, bateri yang dipertingkatkan dan kamera yang lebih baik semuanya dialu-alukan, sudah tentu, tetapi spesifikasi yang dipertingkatkan tidak jauh lebih baik daripada model sebelumnya. Walaupun Nexus 6 adalah dan merupakan peranti yang sangat baik, ia tidak mendahului pek seperti telefon Nexus lain.

NEXUS NEXUS 6
Nexus 6. / © NextPit

4. Nexus One

Semua orang tahu bahawa Apple menyaman Samsung kerana meniru sedikit, tetapi pertempuran menentang Android sebenarnya bermula dengan HTC. Nexus One, kata Apple, melanggar 20 patennya. Apple jelas memandang serius Nexus One, seperti yang sepatutnya: ia adalah permulaan sesuatu yang besar.

Kembali pada tahun 2010, HTC adalah Kahuna besar bagi telefon Android. Ia telah membuat telefon Android komersial pertama, HTC Dream, dan Google menugaskannya untuk mencipta Nexus yang pertama. Ia akan menjadi kali pertama – dan setakat ini, kali terakhir – pengeluar Taiwan akan membuat telefon pintar Nexus.

Nexus One adalah sangat penting. Ia menetapkan gerai untuk Android, menunjukkan OS dalam bentuk yang paling tulen, walaupun peminat ironi akan menikmati hakikat bahawa ia telah dikritik kerana tidak menawarkan banyak barangan tambahan di atas OS. Hari ini kami mengkritik firma apabila mereka meletakkan apl mereka sendiri di atas stok Android.

Spesifikasi Nexus One mungkin kelihatan primitif sekarang, tetapi pada masa itu skrin 3.7 inci dianggap cukup mengagumkan untuk telefon, begitu juga dengan kamera 5 MP dan bateri 1,400 mAh.

htc nexus one
Nexus One. / © Google

3. Galaxy Nexus

Galaxy Nexus 2011 ialah telefon penting kerana beberapa sebab. Samsung mempunyai kunci sekali lagi, dan ia berada dalam kedudukan yang benar-benar kukuh: Galaxy S IInya telah mendapat sambutan hebat dan malah menjual iPhone Apple lebih tinggi. Nama Galaxy telah mula muncul di seluruh spektrum Android, bukan sahaja dalam telefon tetapi dalam tablet, dan terdapat juga versi baharu Android yang sangat menarik. Versi itu ialah Android 4.0, aka Ice Cream Sandwich, versi pertama Android untuk memenuhi keperluan tablet serta telefon pintar secara khusus. Semua planet sedang menjajarkan, dan Galaxy Nexus adalah hasilnya.

Galaxy Nexus merupakan satu langkah besar ke hadapan daripada Nexus S. Reka bentuk visual adalah peningkatan yang besar berbanding pendahulunya. Skrin adalah HD – HD! – dan mengukur 4.65 inci, dan RAM digandakan kepada 1 GB yang hebat. Itu, ditambah dengan Android 4.0, adalah kombinasi yang menang, dan Galaxy Nexus ialah telefon pintar yang hebat.

Ia juga merupakan kali terakhir Samsung membuat Nexus. Android mula dipandang serius oleh pembeli telefon pintar, dan pembeli tersebut gembira membayar harga yang lebih tinggi untuk telefon bimbit yang lebih tinggi. Samsung melihat ke mana arah pasaran dan melemparkan beratnya yang besar di belakang rangkaian Galaxynya sendiri, dengan hasil yang sangat menguntungkan.

Galaxy Nexus hadapan 021329307235
Galaxy Nexus. / © Google

2. Nexus 5

Inilah sebabnya semua orang begitu teruja dengan Nexus 5X: kali terakhir Google dan LG bekerjasama, mereka menghasilkan Nexus 5, yang meningkatkan bar untuk julat. Nexus 5 adalah berpatutan serta bercita-cita tinggi, berharga baik dan dinyatakan dengan baik.

Ia menjadi kayu pengukur yang digunakan untuk menilai Nexus lain, dan atas sebab-sebab yang baik: dengan hanya AS$349 Nexus 5 boleh mengendalikan hampir semua perkara yang anda lemparkan kepadanya. Dengan kamera 8 MP, skrin 4.95-inci yang hebat dan pemproses Snapdragon 800 yang berkuasa di dalamnya, apatah lagi Android KitKat stok, Android yang paling terkenal setakat ini, Nexus adalah – dan masih – peranti yang sangat mengagumkan.

Wira skrin 2 Nexus 5
Nexus 5. / © NextPit

1. Nexus 4

LG mengambil kendali Nexus untuk Nexus 4, dan hasilnya adalah luar biasa. Galaxy Note 2, Galaxy S III dan iPhone 5 telah menaikkan harga telefon pintar, dan kemudian LG membuat peranti hebat dengan reka bentuk serba baharu dan menjualnya pada harga kurang daripada €300. Rahang jatuh.

Ia masih akan menjadi telefon yang hebat jika kosnya lebih tinggi, tetapi harga itu menjadikannya Nexus yang paling diingini pernah dibuat. Kami masih menggunakan satu sebagai pemandu harian dan ia tidak pernah mengecewakan kami, dan ia berasa cukup pantas walaupun sekarang. Spesifikasi seperti kamera 8 MP, skrin 4.7 inci dan bateri 2,100 mAh juga kelihatan kontemporari.

Jadi mengapa ini Nexus terbaik pernah dibuat? Kami fikir ia berjaya mencapai keseimbangan sempurna antara, baik, segala-galanya. Ia adalah usaha keras untuk pembangun tetapi telefon yang diingini untuk pengguna telefon biasa. Ia besar tetapi tidak terlalu besar, berkuasa tetapi tidak keterlaluan, dan memegangnya sekarang satu-satunya perkara yang tarikh ia adalah hakikat bahawa ia sedikit lebih tebal daripada beberapa telefon. Berkuasa, mampu milik, wajar dan boleh dipercayai, ia adalah Android yang terbaik – dan itulah sebab kelipan pertama khabar angin Nexus baharu membuatkan kita semua teruja sekali lagi.

Nexus 4
Nexus 4. / © Google

Jadi itu cerita Nexus setakat ini, tetapi sudah tentu terdapat dua bab baru yang baru diumumkan oleh Google. Pada pendapat anda, di manakah Nexus 5X dan Nexus 6P harus ditampilkan dalam kedudukan ini? Kami akan mengemas kini senarai dengan pendapat kami apabila kami mempunyai peluang untuk menguji peranti dengan lebih teliti.

  • Nexus 5X lwn Nexus 6P
  • Android Marshmallow: perkara yang anda perlu tahu

Sementara itu, adakah anda bersetuju dengan senarai kami, atau adakah kami membuat kesilapan besar dengan meletakkan Nexus S terakhir? Beritahu kami dalam ulasan.