Kod laluan iPhone adalah kecacatan keselamatan yang besar pada iOS

13
© NextPit

Walaupun bagaimana keselamatan pada iOS telah berkembang dan bertambah baik selama ini, pencuri masih menemui cara untuk memintas langkah baharu ini yang diperkenalkan oleh Apple. Laporan baharu mendedahkan bahawa pengguna iPhone menjadi sasaran berharga kerana betapa mudahnya untuk mendedahkan data sensitif seperti akses bank dalam talian hanya dengan mengetahui kod laluan.

Laporan terbaru oleh WSJ menunjukkan bahawa pencuri beralih kepada cara bijak bukan sahaja untuk mencuri iPhone tetapi juga data yang disimpan dalam peranti. Contohnya, kes baharu di Brazil menunjukkan kumpulan jenayah memperoleh kod laluan daripada pengguna hanya dengan menakut-nakutkan atau menyerang mereka. Terdapat juga contoh di mana mereka merakam mangsa menaip kata laluannya sebelum mencuri iPhone.

  • Kajian Apple iPhone 13: Sekiranya anda membelinya pada tahun 2023?

Bagaimana kod laluan iPhone boleh membahayakan anda

Sebaik sahaja pencuri mempunyai perkakasan yang diperlukan dan kod laluan yang betul, terdapat beberapa cara mereka menafikan langkah keselamatan seperti Touch atau Face ID sebelum menetapkan semula kata laluan Apple ID daripada tetapan. Anda juga boleh menukar kunci pemulihan atau melumpuhkan ciri penjejakan Cari Saya Apple pada iCloud.

Tetapi yang paling teruk boleh berlaku kerana mereka juga akan mendapat akses kepada Rantai Kunci iCloud di mana kata laluan akaun bank, apl dan e-mel disimpan. Akibatnya, mereka boleh memindahkan sebarang baki daripada Apple Cash anda atau menggunakan Apple Pay dalam transaksi juga.

Langkah perlindungan asas yang boleh anda ambil

Apple telah mengakui isu itu melalui kenyataan baru-baru ini yang dikeluarkan dan merujuk kepada kejadian ini sebagai kejadian yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, gergasi Cupertino tidak memberikan sebarang langkah untuk mengatasinya atau sama ada mereka mempunyai rancangan untuk menambah penambahbaikan dalam kemas kini perisian yang akan datang atau pada iOS 17.

Sebaliknya, Stern WSJ mencadangkan beberapa cara asas untuk melindungi diri anda dan iPhone anda, seperti menggunakan ID Wajah atau pengesahan ID Sentuh apabila berada di khalayak ramai. Lebih penting lagi, adalah disyorkan untuk menggunakan apl pengurus kata laluan yang berasingan dan mempunyai nota berkunci dengan kod laluan yang berbeza daripada skrin kunci anda.

Bagaimanakah anda mengurus data sensitif pada telefon anda? Adakah anda menggunakan pengurus kata laluan pihak ketiga? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
WSJ