Kosongkan cache apl atau kosongkan data apl: cara dan bila untuk menggunakan setiap satu

17
© NextPit

Sesiapa sahaja yang pernah menghadapi masalah apl atau perisian pada Android mungkin telah diberi nasihat “kosongkan cache aplikasi” atau “kosongkan data apl”. Kedua-dua penyelesaian ini sering dianggap sebagai penawar ajaib untuk Android, tetapi apakah perbezaan antara operasi yang kelihatan serupa ini? Nah, itulah yang kami cuba jelaskan dalam artikel ini.

 • Baca juga: Petua dan kiat terbaik untuk menguasai One UI Samsung

Apakah cache?

Sebelum kita masuk ke dalam cache aplikasi, mari kita cuba memahami apa itu ‘cache’. Dalam istilah yang paling mudah, cache ialah ruang storan tersimpan yang menyimpan data sementara. Data ini digunakan terutamanya untuk membantu apl, penyemak imbas dan tapak web dimuatkan dengan lebih pantas. Cara lain untuk mengingatinya ialah memikirkan cache sebagai alat untuk mempercepatkan dan menawarkan pengalaman yang lebih pantas. Selain daripada menawarkan pengalaman pengguna yang lebih pantas dan lancar, cache juga membantu anda mengurangkan jumlah data yang diproses dan digunakan.

Biar saya cuba membantu anda memahami perkara ini menggunakan contoh.

Selepas memulakan semula telefon anda, pernahkah anda perasan betapa lambatnya apl kamera anda dibuka pada mulanya, manakala setiap percubaan berikutnya adalah lebih pantas? Peningkatan kelajuan selepas pelancaran awal aplikasi adalah berkat data cache ini. Begitu juga, anda mungkin mendapati tapak web dimuatkan dengan lebih pantas pada lawatan kedua. Ini kerana fail seperti imej telah disimpan sebelum ini dalam cache.

 • Manfaatkan sepenuhnya telefon Xiaomi anda dengan tetapan MIUI ini

Apakah maksud ‘Kosongkan cache apl’?

Kini setelah anda memahami maksud ‘cache’ sebenarnya, lebih mudah juga untuk memahami istilah ‘clear app cache’. Apabila anda melakukan langkah ini, apa yang sebenarnya berlaku ialah semua data sementara yang berkaitan dengan apl dipadamkan secara manual.

Kini, selalunya tidak perlu mengurus data cache secara manual pada telefon pintar Android kerana sistem ini sangat mampu melakukan ini sendiri tanpa anda sedari. Walau bagaimanapun, jika apl mula berkelakuan salah atau berhenti berfungsi, maka anda mungkin dikehendaki mengambil langkah ini sebagai sebahagian daripada penyelesaian masalah.

Apabila anda mengosongkan data cache apl, anda mengalih keluar fail sementara yang diletakkan di sana dan anda akan terkejut betapa kerap langkah mudah ini berfungsi. Walau bagaimanapun, anda harus ambil perhatian bahawa ia tidak menjamin prestasi yang lebih baik, malah apl itu mungkin menjadi lebih perlahan buat sementara waktu apabila ia digunakan seterusnya.

 • Sesuaikan pengalaman OnePlus anda dengan petua & kiat OxygenOS ini

Apakah maksud ‘kosongkan data aplikasi’ atau ‘kosongkan storan aplikasi’?

Jika anda masih belum perasan, ‘kosongkan cache aplikasi’ dan ‘kosongkan data apl’ (‘kosongkan storan aplikasi’ pada telefon yang lebih baharu) ialah dua langkah yang berbeza. Walau bagaimanapun, perkara yang perlu anda perhatikan ialah mengosongkan data apl adalah langkah yang lebih teruk. Walaupun cache boleh dikosongkan dengan sedikit risiko terhadap tetapan apl, pilihan dan keadaan yang disimpan, mengosongkan data apl akan memadam/mengalih keluar ini sepenuhnya.

Mengosongkan data pada asasnya menetapkan semula apl kepada keadaan lalainya: ia menjadikan apl anda bertindak seperti semasa anda mula-mula memuat turun dan memasangnya. Sebagai contoh, katakan anda membuat perubahan pada tetapan apl kecergasan kegemaran anda. Anda menukar tempoh latihan dan tetapan bunyi.

Mengosongkan cache tidak akan menjejaskan tetapan yang disimpan ini. Mengosongkan data yang disimpan mungkin, dan berkemungkinan akan.

Skrin pilihan storan apl untuk apl Facebook

Membersihkan data apl kini dikenali sebagai ‘kosongkan storan’. Ambil perhatian bahawa langkah ini akan memadamkan semua pilihan dan tetapan dalam apl anda / © NextPit

Bilakah ia perlu digunakan?

Terdapat beberapa keadaan di mana anda mungkin ingin mengosongkan apl atau data cache.

 • Pertama, untuk menjimatkan ruang simpanan. Sesetengah apl boleh menyimpan beberapa GB data yang anda tidak perlukan lagi (apl podcast sering melakukan perkara ini). Dalam kes ini, anda mungkin ingin mengosongkan data mereka.
 • Alasan lain dan lebih biasa ialah untuk menetapkan semula apl kepada keadaan lalai jika ia menjadi bermasalah, buggy atau sebaliknya mengganggu.

Bagaimana untuk mengosongkan data apl atau data cache?

Pada Android 11 dan ke atas ikut langkah ini untuk mengosongkan data apl atau data cache.

 1. Buka apl Tetapan.
 2. Ketik pada Storan.
 3. Pilih Apl atau Apl Lain.

Ini akan membuka senarai apl yang sedang dipasang pada telefon anda. Secara lalai, ia akan menunjukkan kepada anda apl dengan paling banyak data yang digunakan di bahagian atas. Pada versi Android yang lebih lama, anda juga mendapat pilihan untuk mengisih apl mengikut saiz.

 1. Pilih apl yang anda mahu kosongkan cache/data.
 2. Anda akan melihat dua pilihan: Kosongkan storan dan Kosongkan cache.
 3. Bergantung pada niat anda, pilih antara salah satu daripada pilihan ini.
 4. Sekali lagi, sila ambil perhatian bahawa ‘kosongkan data aplikasi’ atau ‘kosongkan storan apl’ adalah yang lebih drastik daripada dua pilihan dan hanya boleh digunakan jika anda mempunyai masalah besar dengan aplikasi atau jika anda benar-benar kehabisan ruang storan.
Langkah untuk mengosongkan cache pada Android 13

Sejak Android 11, langkah untuk mengosongkan cache atau storan kebanyakannya kekal sama seperti di atas / © NextPit

Jika anda menggunakan versi Android yang lebih lama, anda mempunyai pilihan untuk mengosongkan semua fail cache dengan satu klik. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu pergi ke Tetapan > Storan > Data cache dan pilih Kosongkan Cache. Pilihan ini tidak lagi tersedia pada versi Android yang lebih baharu termasuk Android 10 dan 11.

Kosongkan semua pemberitahuan data cache pada Android Marshmallow

Pada versi Android yang lebih lama, pergi ke Tetapan > Storan > Data cache memberi anda penyelesaian satu ketik untuk mengalih keluar semua data cache / © NextPit

Satu perkataan tentang apl “meningkatkan prestasi”.

Terdapat banyak apl yang mendakwa “meningkatkan prestasi peranti” tetapi selalunya ini tidak benar. Dalam kebanyakan kes, apl ini hanya menyediakan butang satu sentuhan untuk menamatkan proses dan mengosongkan cache, kedua-duanya tidak diperlukan pada platform Android hari ini.

Anda boleh, dan harus, melakukan ini secara manual jika ia diperlukan, tetapi jangan jadikan ia sebagai kebiasaan.

 • 5 aplikasi yang perlu anda alih keluar daripada telefon anda dengan segera
 • 7 petua untuk mempercepatkan telefon anda

Jadi, membersihkan apl anda apabila telefon anda berjalan perlahan atau memori penuh mungkin kelihatan seperti pilihan terbaik dalam jangka pendek, tetapi ia boleh membawa akibat dalam jangka panjang, itulah sebabnya anda tidak perlu melakukannya terlalu kerap.

Fikiran akhir

Tiada pilihan “lebih baik” atau “lebih teruk” apabila ia datang untuk mengosongkan cache dan mengosongkan data apl. Kedua-dua proses mempunyai tujuan mereka.

 • Masalah dengan Gedung Google Play? Begini cara untuk memasangnya semula
 • Ketahui cara membetulkan ralat Gedung Google Play yang paling biasa

Langkah pertama anda untuk membetulkan apl yang bermasalah hendaklah mengosongkan cache, kerana ini adalah kaedah yang paling tidak mengganggu untuk membetulkan apl dengan cepat. Jika itu gagal, atau jika anda ingin mengosongkan volum ruang storan yang lebih besar, kemudian kosongkan data. Ingatlah bahawa apa-apa sahaja yang disimpan atau disimpan dalam apl, termasuk fail audio, video atau imej, juga akan dialih keluar.

Adakah itu telah menyelesaikan kebimbangan anda tentang data apl dan data cache? Jika tidak, beritahu kami dalam komen.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Mei 2022. Komen lama telah dikekalkan.