Lebih murah dan lebih pantas: Apple Watch SE 2 dilancarkan

3

© Apple / Tangkapan skrin oleh NextPit

Apple telah mengumumkan Watch Series 8 dan model Watch Ultra baharu hari ini. Ia juga memperkenalkan Watch SE 2 yang menawarkan pemproses yang lebih pantas dan harga permulaan yang lebih rendah. Jam tangan termurah Apple mengambil reka bentuk Watch SE asal yang dilancarkan dua tahun lalu.

TL;DR

  • Apple Watch SE 2022 mendapat pemproses baharu dengan reka bentuk yang sama.
  • Pengesanan Kemalangan Kereta muncul dengan Watch SE dan Siri 8.
  • Watch SE 2022 berharga bermula pada $249.

Tonton SE 2 adalah 20 peratus lebih pantas

Paparan Watch SE (2022) ialah skrin OLED Retina yang sama seperti pendahulunya. Ia masih tidak mempunyai ciri mod sentiasa hidup, tetapi anda mendapat pilihan saiz 40mm atau 44mm yang diperbuat daripada 100 peratus bahan kitar semula. Ini diterjemahkan kepada paparan 1.78 inci untuk varian yang lebih besar dengan berat keseluruhan dikurangkan beberapa gram. Perlindungan termasuk rintangan air 50m dan kaca yang diperkukuh.

Apple berkata S8 SiP (sistem-dalam-cip) adalah 20 peratus lebih pantas daripada jam tangan Apple yang lebih lama. Anehnya, ini adalah cip yang sama dengan pemproses dwi-teras dan grafik PowerVR yang menguatkan Watch Ultra yang lasak. Bahagian dalaman lain yang terdapat di dalamnya ialah 1 GB RAM dan storan 32 GB.

Ciri SOS pada Watch SE generasi ke-2

Selain itu, terdapat penderia giroskop dan pecutan yang dipertingkatkan yang mendayakan fungsi Pengesanan Ranap. Ia menghubungkan pengguna secara automatik ke talian kecemasan (antarabangsa untuk model selular) apabila jam tangan pintar telah mengesan kemalangan kereta. Ini berfungsi seiring dengan SOS Kecemasan yang turut ditoreh oleh ciri Pengesanan Kejatuhan.

Apple Watch SE 2022

Apple Watch SE 2022 menampilkan pemproses baharu, Apple Pay melalui NFC dan fungsi pengesan ranap / © Apple

Dari segi penjejakan kesihatan dan kecergasan, pengguna akan mendapat manfaat daripada penderia denyutan jantung dengan pemberitahuan irama yang tidak teratur. Malangnya, kedua-dua oksigen darah dan apl ECG masih tiada serta ciri penderiaan suhu yang muncul dengan Siri Watch 8 dan Watch Ultra hari ini. Sebaliknya, apl penjejakan kitaran tersedia untuk memantau kesihatan wanita bersama-sama dengan apl Kompas baharu.

Mod kuasa rendah dan harga Apple Watch SE 2

Apple Watch SE (2022) GPS sahaja dijual pada harga $249 dan ia tersedia untuk prapesanan di banyak negara, manakala versi selular berharga $299. Ia dihantar pada 16 September bersama-sama dengan langganan Fitness+ percuma selama 3 bulan dan tersedia dalam warna perak, emas dan hitam.

Apple tidak membisu tentang hayat bateri Watch SE baharu. Sebaliknya, jam tangan pintar bajet generasi pertama datang dengan penarafan 18 jam pada satu caj. Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kami mendapat nombor yang setanding pada yang boleh pakai terkini. Tambahan pula, Apple telah memperkenalkan mod kuasa rendah yang sepatutnya menyediakan penggunaan lanjutan. Apple Watch Series 4 dan model yang lebih baru akan menerima kemas kini akhir tahun ini.