MacBook Air 15-inci Apple boleh dilancarkan pada bulan April—Tetapi dengan cip M apa?

11
© Apple

Buat pertama kalinya, Apple boleh menawarkan MacBook Air dalam saiz 15 inci. Komputer riba berkuasa M yang akan datang dijangka dilancarkan seawal April tahun ini berdasarkan laporan baharu daripada penganalisis paparan prolifik dengan rekod prestasi yang kukuh. Tetapi tidak diketahui sama ada ini akan dihantar dengan pemproses M2 atau M3.

Syarikat Cupertino baru-baru ini telah memperbaharui barisan MacBook Pro bulan lepas, melengkapkan varian 14-inci dan 16-inci dengan cipset M2 Pro dan M2 Max yang berkuasa, masing-masing. Walau bagaimanapun, Apple mungkin mempunyai satu lagi pengumuman komputer riba yang tidak lama lagi, dan itu adalah model MacBook Air 2023 yang baharu dan lebih besar.

  • Jangan ketinggalan: Manakah model MacBook (Pro) terbaik yang perlu anda beli pada tahun 2023?

Tarikh keluaran MacBook Air 15-inci Apple dan set cip

Perunding paparan Ross Young mencadangkan kepada pengikut supernya di Twitter bahawa Apple sudah bersedia untuk memulakan pengeluaran MacBook Air 15.5 inci, yang menjadikannya pilihan paparan terbesar yang ditawarkan dalam barisan itu. Sumber itu menambah bahawa Apple boleh mengeluarkan MacBook Air 15-inci seawal April, tetapi adalah munasabah bahawa pengumuman rasmi mungkin berlaku lebih awal, seperti pada bulan Mac.

Malangnya, ini adalah satu-satunya maklumat utama yang dikongsi oleh penganalisis, menjadikan pilihan chipset Apple masih dipersoalkan. Sebagai rujukan, cip M2 Pro dan M2 Max biasanya dikhaskan untuk model pro kerana memerlukan sistem penyejukan yang aktif. Dengan nota ini, ia memberi peluang yang lebih tinggi MacBook Air 15-inci akan berakhir dengan cip M2 yang sama seperti model 13-inci.

Apple MacBook Pro 2023

Apple memperkenalkan MacBook Pro yang diperbaharui pada tahun 2023 dengan cipset M2 Pro dan M2 Max. / © Apple

Apple juga mungkin memperkenalkan cipset M3 yang tidak diumumkan berdasarkan proses 3 nm bersama MacBook Air baharu. Bagaimanapun, status pembangunan cipset yang masih dalam fasa pembuatan tidak sejajar dengan masa keluaran komputer riba yang dibentangkan.

Berkenaan dengan spesifikasi dan harga yang lain, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kami boleh mendapatkan panel Retina Cecair 60Hz, kamera Facetime 1080p, dan memori bersatu sehingga 24 GB dikekalkan. Memandangkan bagaimana pilihan port terhad hadir, kami juga mungkin melihat port tambahan di atas dua port Thunderbolt/USB 4.0. Di samping itu, harga sebenar masih tidak diketahui dengan hanya rujukan tersedia kepada kos runcit $1199 untuk MacBook Air 13-inci.

Apakah yang anda ingin lihat pada MacBook Air Apple yang seterusnya? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Twitter/u/dsccross