Masalah biasa Huawei Mate 9 dan penyelesaiannya

35

© NextPit

Huawei Mate 9 adalah peranti yang hebat, tetapi ia bukan tanpa bahagian isunya. Pengguna telah melaporkan masalah dengan responsif skrin sentuh, kawalan kelantangan, kehabisan bateri, kelewatan pemberitahuan dan pelancar pihak ketiga. Jika anda pernah mengalami mana-mana perkara ini, kami akan membantu anda. Semak butiran mengenai masalah Mate 9 yang paling biasa, dan penyelesaiannya, di sini.

  • Kajian Huawei Mate 9: pilihan pertama, bukan alternatif
  • Petua dan kiat Huawei Mate 9: manfaatkan telefon anda sepenuhnya

Masalah Huawei Mate 9

Skrin sentuh tidak bertindak balas Tiada kawalan kelantangan pada skrin kunci
Masalah kehabisan bateri Pelancar pihak ketiga kembali kepada lalai
Pemberitahuan tertunda

Huawei Mate 9: Skrin sentuh tidak bertindak balas

Beberapa pengguna telah melaporkan masalah dengan skrin sentuh Mate 9 mereka. Iaitu, paparan tidak bertindak balas atau mendaftarkan paip secara tidak perlu di sebelah kanan dan kiri. Nasib baik, isu menjengkelkan ini telah dibetulkan oleh kemas kini perisian yang dilancarkan Disember lalu. Jika anda masih mengalami masalah itu, pastikan anda mendapat kemas kini perisian terkini dengan pergi ke Tetapan > Perihal telefon > Kemas kini sistem.

AndroidPIT huawei mate9 0162

Skrin sentuh tidak bertindak balas? Cuba pembaikan ini / © NextPit

Huawei Mate 9: Tiada kawalan kelantangan pada skrin kunci

Jika anda mendengar muzik pada telefon anda, anda menjangkakan dapat mengawal kelantangan menggunakan butang di sisi apabila skrin dikunci. Tetapi, pengguna melaporkan bahawa Mate 9 mereka memerlukan anda membuka kunci skrin untuk melaraskan kelantangan. Atas sebab tertentu, ini berlaku apabila menggunakan Spotify atau beberapa apl muzik lain. Isu ini mungkin ditangani pada masa hadapan dengan kemas kini perisian, tetapi buat masa ini, penyelesaiannya lebih kepada penyelesaian. Huawei telah memberitahu Trend Digital bahawa hanya dua apl yang disokong: Muzik Huawei dan Muzik Google Play. Itu berita buruk untuk pengguna Spotify, yang perlu menukar aplikasi, tetapi sekurang-kurangnya ada cara untuk mengatasi masalah ini.

muzik jilid huawei mate 9

Daripada skrin kunci (kiri), anda sepatutnya boleh melaraskan kelantangan untuk Muzik Huawei (tengah) dan Muzik Google Play (kanan) dengan butang Mate 9. / © NextPit

Huawei Mate 9: Isu kehabisan bateri

Pengguna telah melaporkan bahawa, di sebalik hayat bateri Mate 9 yang baik, peranti tertentu mereka menghabiskan bateri pada kadar yang luar biasa dan bahkan menjadi terlalu panas dalam beberapa kes. Huawei memberitahu Digital Trends bahawa merancang untuk menyediakan peningkatan bagi membetulkan isu ini dalam kemas kini masa hadapan, jadi pastikan anda telah mengemas kini perisian anda. Jika itu tidak menyelesaikan masalah, semak untuk memastikan apl anda dioptimumkan. Pergi ke bahagian Bateri pada Tetapan Mate 9 anda, pergi ke halaman butiran penggunaan Bateri untuk mengetahui sama ada mana-mana apl menggunakan terlalu banyak bateri. Jika terdapat apl yang berkelakuan pelik, buang apl itu atau kemas kini apl itu untuk cuba menyelesaikan masalah. Selain itu, anda perlu menggunakan alat Optimize Mate 9 untuk menjadikan bateri anda tahan lebih lama.

bateri huawei mate 9

Dalam bahagian Bateri Tetapan, anda boleh melihat butiran penggunaan dan mengoptimumkan apl yang menggunakan kuasa. / © NextPit

Huawei Mate 9: Pelancar pihak ketiga berbalik kepada lalai

Terutama menyusahkan mereka yang suka menggunakan pelancar tersuai seperti Nova, Mate 9 cenderung untuk kembali kepada pelancar EMUI lalai setiap kali apl ditutup. Ini bermakna, satu-satunya cara untuk membolehkan pelancar alternatif berfungsi adalah dengan mendayakannya semula berulang kali. Terdapat beberapa penyelesaian apabila anda ingin menggunakan pelancar pihak ketiga, tetapi ia tidak sempurna. Anda boleh cuba mengunci pelancar anda ke senarai Apl Terkini dengan pergi ke menu Tetapan Apl Terkini dan mengetik ikon kunci untuk pelancar – selepas anda membukanya baru-baru ini sudah tentu. Anda juga boleh cuba melumpuhkan Bluetooth pada peranti, atau mendayakan ciri ‘desktop agresif’ pelancar seperti Nova untuk melihat sama ada ia membantu.

Huawei Mate 9: Pemberitahuan tertunda

Ramai pengguna, seperti yang dibuktikan oleh ini secara dramatik panjang Urutan forum XDA Developers, belum menerima pemberitahuan apl seperti yang sepatutnya. Mereka sama ada tidak mendapatnya sama sekali, atau mereka ditangguhkan, walaupun lencana masih muncul pada ikon apl pada skrin utama. Kemas kini telah dikeluarkan untuk menyelesaikan masalah ini, tetapi jika itu tidak cukup untuk anda, banyak lagi yang boleh anda lakukan. Semak untuk memastikan bahawa Jangan Ganggu dilumpuhkan. Seterusnya, cuba pergi ke apl Pengurus Telefon, kemudian ke bahagian Data Mudah Alih. Setelah di sana, tatal ke bawah dan ketik Penjimat Data. Kemudian anda boleh membenarkan akses data tanpa had kepada apl tertentu yang anda ingin dapatkan pemberitahuan daripadanya yang memerlukan sambungan data (seperti e-mel atau WhatsApp).

pemberitahuan data huawei mate 9

Dalam apl Pengurus Telefon, anda boleh membenarkan apl tertentu menggunakan data supaya pemberitahuan tidak ditangguhkan. / © NextPit

Adakah anda pernah mengalami sebarang isu lain dengan Mate 9 anda yang boleh kami bantu? Adakah penyelesaian ini berfungsi untuk anda? Beritahu kami dalam ulasan!

Sumber:
Aliran Digital