Mengapa anda perlu menjadi orang gembar-gembur anda sendiri di tempat kerja

15

© Roman Samborskyi/Shutterstock.com

Mengungguli rakan sekerja anda, mencapai sasaran sambil mengurangkan belanjawan dan menyelesaikan, bukan menyerlahkan penyelesaian––apabila digabungkan ini kelihatan seperti laluan pantas untuk promosi bukan? salah.

Ya, mereka pasti akan membantu, tetapi ada satu yang anda hilang. Fikirkanlah, dan mungkin lihat siapa yang baru dinaikkan pangkat dalam kalangan rakan sebaya anda. Apa yang mereka lakukan? Mereka membina mesin gembar-gembur mereka sendiri. Malangnya, hanya melakukan kerja itu tidak mencukupi, anda juga perlu memastikan orang yang betul mengetahuinya, dan satu-satunya cara untuk melakukannya ialah menjadi orang gembar-gembur anda sendiri.

Di luar tempat kerja, orang yang gembar-gembur ialah pelawak atau penghibur yang diupah oleh studio untuk memastikan penonton terhibur di antara adegan––mewujudkan suasana yang menyeronokkan untuk memastikan tetamu terhibur sepanjang masa.

Dalam kapasiti profesional, menjadi orang gembar-gembur anda sendiri bermakna memastikan orang yang betul melihat prestasi anda pada peringkat yang berbeza. Adakah anda telah menghasilkan penyelesaian kepada masalah seluruh syarikat yang kini diuruskan oleh atasan langsung anda? Kemudian anda perlu menjerit mengenainya. Adakah anda mengurangkan kos dan meningkatkan keuntungan dengan pendekatan yang inovatif? Kemudian anda perlu berteriak.

Walau bagaimanapun, bagaimana dan bila anda menjerit mengenainya adalah penting. Berikut ialah tiga cara untuk menjadi orang gembar-gembur anda sendiri di tempat kerja.

Miliki Kemenangan Anda

Kami tidak mengatakan anda mengetuk pintu MD setiap kali anda menang––tetapi mungkin anda bersuara pada mesyuarat seterusnya, menghantar e-mel kepada pasukan atau seluruh syarikat untuk mengumumkan “berita baik” atau membawanya ke kantin . Anda ingin menyampaikan berita kepada orang yang betul tanpa kelihatan seperti anda sedang menunjuk-nunjuk, jadi anda perlu kreatif.

Susun Bulatan Anda

Nak naik pangkat? Kemudian anda perlu membuktikan bahawa anda boleh bekerja secara silang fungsi dan mengambil pandangan 360 darjah perniagaan. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan mula membuat hubungan dengan orang yang mungkin tidak bekerja dengan anda secara langsung, tetapi berkongsi minat bersama.

Sebagai contoh, jika anda bekerja dalam pembangunan perisian? Kemudian anda perlu memahami cara pemasaran menjual produk anda, dan cara reka bentuk menyelesaikannya. Dengan mewujudkan pakatan ini, anda bukan sahaja mendapat sokongan dalam perniagaan untuk meningkatkan pengalaman harian anda, anda juga akan mula mendapat manfaat daripada reputasi sebagai pemain pasukan sejati.

Bingkai Semula Pemikiran Anda

Lihat diri anda secara objektif, dan kemudian nilai prestasi anda seperti yang anda lakukan terhadap rakan sekerja. Apakah bidang yang anda cemerlang, dan apakah bidang yang anda fikir anda mungkin memerlukan sokongan? Jangan menjauhi kawasan tersebut, sebaliknya bersuara dan terangkan bahawa anda memerlukan sokongan. Ini menunjukkan bahawa anda mengenali kelemahan anda sendiri dan tidak takut untuk meminta bantuan––menyatakan diri anda sebagai pekerja yang teliti dan komited.

Terima Fakta

Kadangkala, walaupun semua keputusan dan penyusunan strategi terbaik, kemenangan anda tidak akan diiktiraf atau diberi ganjaran mengikut cara yang anda layak. Dan apabila itu berlaku, anda perlu menerima fakta dan mempertimbangkan langkah––bawa sikap gembar-gembur anda bersama anda ke temu bual dan peranan baharu. Syarikat-syarikat di bawah sedang merekrut merentasi semua sektor, dan boleh menjadi rumah kepada peningkatan kerjaya anda yang seterusnya.

ByteDance

Bagi mereka yang berminat dalam hiburan dan platform media sosial, ByteDance adalah penyelesaian yang sempurna. Syarikat itu, yang diasaskan pada 2012, beribu pejabat di China dan membangunkan perkongsian video dan perisian media sosial yang kemudiannya digunakan oleh platform seperti TikTok. ByteDance kini mengambil pekerja untuk pelbagai peranan global merentas semua jabatan, tetapi peluang yang berpangkalan di AS termasuk Pengurus Perkongsian Jenama. Semak imbas semua peluang yang ada di ByteDance.

Google

Walaupun terdapat laporan bahawa Alphabet, GoogleSyarikat induk merancang untuk memberhentikan kira-kira 6% daripada pekerjanya yang “berprestasi buruk”, pengambilan pekerja diteruskan dengan pantas di gergasi teknologi itu. Dengan pengalaman faedah bertaraf dunia, Google menumpukan pada menyokong kesejahteraan fizikal, kewangan dan emosi pekerjanya. Peranan yang ditawarkan sekarang termasuk a Pengurus Program Teknikal III, Google Cloud, Data Besar dan Analitis pekerjaan dan a Jurutera Perisian III. Atau, anda boleh meneroka semua jawatan terbuka di Google.

Monzo

syarikat Fintech Monzo telah mengubah cara orang ramai mendekati perbankan, dan merancang untuk mengganggu industri pinjaman dengan cara yang sama seperti perbankan peribadi. Dengan komitmen terhadap perbankan dalam talian yang melihat ia menyumbang kepada perisian sumber terbuka dan mengupah pekerja tanpa latar belakang dalam perbankan tradisional, Monzo berada di sini untuk melakukan perkara secara berbeza. Syarikat itu kini mengambil pekerja untuk beberapa peranan yang berpangkalan di AS, termasuk Jurutera iOS. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Monzo.

Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat di NextPit Job Board – temui semua peluang sekarang. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.