Mengapa Snapchat Tidak Beralih ke Kamera Depan?

4

Adakah anda bersedia untuk mengambil swafoto untuk mempamerkan potongan rambut baharu anda di Snapchat apabila apl itu memutuskan sebaliknya? Snapchat mempunyai beberapa isu yang telah menimbulkan soalan pengguna untuk beberapa waktu, termasuk: “Mengapa Snapchat tidak beralih ke kamera hadapan?”

ia boleh menjadi masalah yang mengecewakan, terutamanya bagi mereka yang menggunakan apl untuk promosi peribadi. Bagaimanakah anda boleh membetulkannya dan menyelamatkan coretan titik peluh anda? Baca terus untuk mengetahui.

Masalah Bertukar ke Kamera Depan

Julai 2022 bukanlah bulan yang hebat untuk Snapchat. Isu berleluasa memberi pening kepada pengguna merentas peranti, termasuk tidak membenarkan mereka beralih ke kamera hadapan peranti mereka. Berikut ialah beberapa kemungkinan punca dan penyelesaian jika kamera hadapan anda tidak berfungsi dalam apl.

Anda Mempunyai Sambungan yang Lemah

Snapchat memerlukan sambungan internet untuk berfungsi dengan baik. Jika anda mempunyai sambungan yang lemah, anda mungkin mengalami pelbagai isu – termasuk yang berkaitan dengan kamera. Sebelum mencuba mana-mana kaedah penyelesaian masalah yang lebih rumit, pastikan anda mempunyai sambungan yang boleh dipercayai dan cuba hidupkan kamera anda sekali lagi.

Perkhidmatan Mungkin Kurang

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Snapchat telah mengalami masalah. Jadi, jika apl anda mula tidak berfungsi tanpa sebab yang jelas, anda harus mempertimbangkan bahawa masalah itu mungkin bukan masalah anda. Sebelum kecewa dan memasang semula apl, cuba ketahui sama ada orang lain mungkin mengalami masalah yang sama seperti anda.

Semak Snapchat dihidupkan Pengesan bawah atau tapak web serupa yang memantau status tapak web popular. Atau anda boleh merujuk kepada Snapchat Twitter suapan untuk mendapatkan maklumat terkini. Jika perkhidmatan tidak berfungsi, tiada apa yang boleh anda lakukan selain menunggu Snapchat menyelesaikan isu tersebut.

Anda Perlu Mulakan Semula Apl

Jika masalahnya bukan pada penghujung Snapchat, anda mungkin mahu mencuba dan menghapuskan sebarang pepijat sementara yang boleh menghalang anda daripada menggunakan kamera anda. Mulakan dengan memulakan semula apl. Pastikan anda menutupnya sepenuhnya dan kemudian melancarkannya semula untuk melihat sama ada anda boleh mengakses kamera hadapan anda sekarang. Jika ini tidak berjaya, log keluar dan kemudian masuk semula mungkin membantu.

 1. Buka Snapchat dan tekan ikon di sudut kiri atas.
 2. Ketik butang gear untuk membuka tetapan.
 3. Tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan “Log Keluar”.
 4. Tutup apl, kemudian buka semula.
 5. Log masuk semula.

Kosongkan Cache Anda

Jika log keluar dan masuk semula tidak membawa sebarang perbezaan, anda mungkin perlu mengosongkan cache apl anda untuk menghapuskan pepijat. Pada iPhone, anda perlu memasang semula Snapchat untuk melakukan ini.

 1. Tekan lama Snapchat pada skrin utama anda.
 2. Pilih “Alih Keluar Apl.”
 3. Pergi ke App Store dan muat turun semula Snapchat.

Anda boleh mengosongkan cache Snapchat anda pada peranti Android dengan cara berikut:

 1. Buka Tetapan anda dan navigasi ke “Apl.”
 2. Cari Snapchat pada senarai apl.
 3. Pilih pilihan “Kosongkan Cache”.

Buka apl dan log masuk semula untuk melihat sama ada ini menyelesaikan isu tersebut.

Kebenaran Kamera Tidak Diberikan

Setiap kali anda tertanya-tanya, “Mengapa Snapchat tidak beralih kepada kamera hadapan?”, anda harus mengesahkan bahawa apl itu telah menerima semua kebenaran yang diperlukan untuk berfungsi dengan betul. Keizinan anda mungkin telah ditetapkan semula, menghalang Snapchat daripada mengakses kamera hadapan anda. Berikan kebenaran kamera Snapchat pada peranti Android dengan cara berikut.

 1. Pergi ke “Tetapan” anda kemudian “Apl”.
 2. Pilih Snapchat pada senarai apl anda.
 3. Ketik “Kebenaran.”
 4. Jika akses kamera dimatikan, hidupkannya. Jika ia sudah dihidupkan, matikan ia.
 5. Kembali ke Snapchat dan buka kamera anda.
 6. Tunggu tetingkap timbul untuk meminta kebenaran anda dan berikan apl itu akses kepada kamera anda.

Prosesnya serupa pada iPhone juga.

 1. Buka “Tetapan” anda dan tatal ke bawah untuk mencari Snapchat.
 2. Togol akses kamera supaya ia dihidupkan. Jika sudah dihidupkan, matikan.
 3. Buka kamera Snapchat anda dan berikan akses apl itu.

Versi Apl Sudah Lapuk

Jika pepijat kamera Snapchat telah menjejaskan ramai pengguna, mungkin mereka sudah menangani isu tersebut dan akan mengeluarkan (atau telah mengeluarkan) kemas kini untuk menambalnya. Jadi, semak Stor aplikasi atau Gedung Google Play untuk kemas kini Snapchat dan pasangkannya jika tersedia.

Perisian Anda Memerlukan Kemas Kini

Ramai pengguna mula mengalami masalah Snapchat selepas mengemas kini Samsung Galaxy S22 mereka. Oleh itu, perisian anda mungkin dipersalahkan jika anda juga menggunakan model ini. Semak sama ada kemas kini perisian tersedia yang mungkin membetulkan isu tersebut. Di sinilah tempat untuk melihat pada peranti Android.

 1. Buka apl “Tetapan” anda dan cari “Kemas Kini Perisian” atau “Kemas Kini Sistem.” Ia mungkin berada di bawah “Sistem”.
 2. Ketik “Semak Kemas Kini Sistem.”
 3. Jika terdapat kemas kini yang tersedia, tekan butang Muat turun.

Snap Jauh

Snapchat biasanya bertindak balas dengan cepat terhadap isu yang menjejaskan pangkalan pengguna, jadi masalah kamera anda mungkin telah diatasi. Tetapi jika anda masih tertanya-tanya mengapa Snapchat tidak beralih kepada akses kamera hadapan, cuba penyelesaian di atas. Anda pasti dapat mencari kaedah yang sesuai untuk anda.

Pernahkah anda mengalami masalah seperti ini di Snapchat sebelum ini? Bagaimanakah anda berjaya menyelesaikan masalah tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.