Meta Quest Pro: Pelancaran rasmi pada 11 Oktober

7

© Meta Connect

Dengan cermin mata VR kendiri seperti Oculus Quest, Meta Quest 2, Pico Neo 3 Link atau HTC Vive Focus, perniagaan realiti maya telah menerima rangsangan besar dalam sektor pengguna. Dengan Meta Quest Pro, Mark Zuckerberg mahu meneroka tahap seterusnya dalam Metaverse. Pelancaran itu dijadualkan pada 11 Oktober.

TL;DR

  • Cermin mata Meta Quest Pro VR akan diperkenalkan pada 11 Oktober.
  • Pembentangan akan berlangsung di persidangan “Meta Connect” maya.
  • Mark Zuckerberg telah menunjukkan cermin mata VR premium baharu beberapa kali.

Meta Quest Pro akan datang ke Meta Connect 2022.

Pengasas Facebook dan pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg kali terakhir mengumumkan Meta Quest Pro dalam podcast dengan Joe Rogan: set kepala VR seterusnya akan dipamerkan di Meta Connect. Dan lihatlah, yang Blog Oculus telah mengumumkan Selasa, 11 Oktober, sebagai acara di mana peranti ini akan dilancarkan secara maya.

Mark Zuckerberg, tentu saja, mengelak menyebut nama Meta Quest Pro secara terang-terangan. Walau bagaimanapun, pakar bersetuju bahawa pengganti Meta Quest 2 (sekali Oculus Quest 2) – juga dikenali sebagai Project Cambria – hanya boleh dipanggil itu.

Meta Connect pertama kali dilancarkan pada tahun 2014 di bawah nama Oculus Connect. Pada tahun 2020, ia kemudiannya dipanggil Facebook Connect selama setahun, dan kini, selepas penamaan semula Facebook kepada Meta, ia kemudiannya dikenali sebagai Meta Connect. Acara sehari berlangsung dalam persekitaran maya semata-mata dan didedikasikan untuk realiti maya dan tambahan, yang dikenali sebagai VR dan AR.

Mark Zuckerberg zeigt sich auf Facebook mit der neuen Meta Quest Pro.

Mark Zuckerberg menunjukkan Meta Quest Pro baharu di Facebook. / © Mark Zuckerberg

Pemimpin industri akan membentangkan teknologi terkini dan menawarkan bengkel pembangun. Ucaptama pembukaan dijangka berlaku pada jam 2:00 petang EST, di mana Mark Zuckerberg, bersama bekas CTO VR Oculus John Carmack, kemudiannya diharapkan secara rasmi mempersembahkan Meta Quest Pro kepada kami.

Zuckerberg juga telah bergambar dengan cermin mata beberapa kali dalam masa yang sama. Terbaru, dia muncul dengan perkataan “Jumpa di Meta Connect pada 11 Oktober” padanya profil Facebook dengan gogal VR yang tidak diketahui dan hanya sebahagiannya boleh dikenali. Pada masa itu, Joe Rogan sangat kagum dengan penjejakan mata dan mulut yang menjadikan avatarnya dalam “Horizon Workrooms” Meta kelihatan lebih realistik.

Satu ciri yang telah ditambahkan oleh HTC baru-baru ini pada HTC Vive Focus 3. Khabar angin mengatakan bahawa Meta Quest Pro baharu mungkin disertakan dengan mod laluan masuk RGB, yang juga akan membolehkan aplikasi realiti tambahan atau campuran.

Khabar angin tentang harga dan data teknikal Meta Quest Pro

Secara teknikal, pemproses Snapdragon XR2 dengan 12 GB LPDDR5 RAM dan maksimum 256 GB memori program dalaman dijangka. Dua paparan QLED Tianjin-3 dikatakan mempunyai resolusi 2,160 x 2,160 piksel setiap satu (1,920 x 1,800 apabila dipaparkan). Lima kamera menyediakan tindanan lulus (16 MP) dalam warna (RGB), buruj dan penjejakan tangan serta penjejakan muka dan mata.

Cacat terbesar Quest 2—hayat bateri—juga dikatakan akan ditangani dengan jumlah kapasiti 5,000 mAh. Harga yang dijangkakan ialah $1,500. Sama ada itu benar akan didedahkan apabila 11 Oktober akan datang.

Melalui: Blog Oculus
Sumber:
Meta Connect