MicroLED mungkin meletakkan jam tangan Galaxy dan Apple generasi seterusnya pada steroid

10

© NextPit

Galaxy Watch 5 (Pro) tahun ini membawakan hayat bateri yang lebih mengagumkan berbanding pendahulunya. Samsung nampaknya merancang untuk meningkatkan lagi ini pada jam tangan pintar generasi seterusnya dengan memperkenalkan paparan LED mikro. Dan kita mungkin dapat melihat teknologi baharu berkembang seawal tahun depan walaupun pada Apple Watch Ultra 2.

Oleh kerana beberapa kelebihan LED mikro, lebih banyak syarikat termasuk Samsung mula meninggalkan OLED demi panel kecerahan yang lebih cekap dan lebih tinggi. Tetapi bukan sahaja pembuat TV menyedari manfaat jenis paparan baharu itu.

Micro-LED pada Watch Ultra 2 dan Galaxy Watch 7

Dalam laporan baru-baru ini, Apple dikhabarkan akan melengkapkan pengganti Watch Ultra dengan panel LED mikro yang dijangka menambah penambahbaikan dalam beberapa cara kepada yang boleh dipakai. Bagaimanapun, sumber itu menambah bahawa kemas kini kepada barisan jam tangan premium Apple hanya akan berlaku pada 2024, menjadikan kitaran jurang dua tahun.

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra menggunakan paparan OLED / © NextPit

Dan kini, tuntutan baru yang berasal dari Korea Selatan menunjukkan bahawa Samsung mahu meletakkan paparan LED mikro pada jam tangan pintarnya juga. Sehubungan itu, syarikat itu menyasarkan bahawa teknologi itu akan tersedia pada barisan Galaxy Watch 2024. Jika mengikut skema penamaan Samsung, LED mikro akan mula diperkenalkan dengan Galaxy Watch 7.

Kelebihan lain mikro-LED

Selain kecerahan dan penggunaan kuasa, LED mikro adalah sangat tahan lama. Pengeluar paparan menjangkakan jangka hayat yang lebih lama dengan komponen sedemikian berbanding OLED dan mini-LED memandangkan julat suhu operasi yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, masih tidak jelas apakah pertukaran tersembunyi LED mikro atau jika memang ada. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa penggunaan teknologi ini akan menyebabkan harga peranti yang lebih tinggi. Begitu juga, kami ingin mengetahui pendapat anda tentang panel LED mikro? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
SamMobile