Model VanMoof S4 dan X4 Baharu: Berbasikal Berkualiti pada a “Bajet”

14
© VanMoof

Umum mengetahui bahawa keadaan tidak begitu meriah di VanMoof sekarang. Namun begitu, detik-detik gelora seperti itu tidak menghalang pengeluar e-basikal itu daripada melancarkan dua motosikal baharu. Model S4 dan X4 diiklankan sebagai alternatif mampu milik kepada S5 dan A5. Kompromi yang dibuat boleh diterima apabila melihat spesifikasi. Walau bagaimanapun, VanMoof masih menetapkan harga motosikalnya di pasaran mewah.

Dengan reputasi sebagai “iPhone di atas roda,” E-basikal VanMoof sememangnya telah mencipta nama untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya, VanMoof S5 terbaharu mengagumkan kami di NextPit, membawa panduan kami kepada e-basikal terbaik pada tahun 2023.

Walau bagaimanapun, ciri premium seperti rangsangan berkuasa dengan menekan butang dan kunci sepakan bersepadu yang disepadukan pada roda belakang telah dijual pada harga setakat ini: Anda perlu membelanjakan sekitar $4,000 untuk S5.

Untuk menawarkan alternatif yang lebih murah kepada model teratasnya seperti S5 dan A5, VanMoof kini memperkenalkan model S4 dan X4 baharu. Akhirnya menjadi jelas mengapa pengeluar Belanda melangkau nombor apabila melompat dari VanMoof S3 (ulasan) ke S5 dan tidak membentangkan model X lain sehingga sekarang.

Dalam perkara berikut, kami membentangkan ciri paling penting bagi motosikal baharu ini dan menyelami tempat pemotongan kos telah berlaku dan sama ada ia memberi impak yang besar atau tidak.

VanMoof S4 dalam empat warna baharu

Mari kita mulakan dengan S4, yang hampir tidak berbeza secara visual daripada S5 yang lebih mahal. Sebagai titik jualan unik pertama, VanMoof memperkenalkan empat warna baharu: Evergreen, Purple Fog, Sunbeam Yellow dan Foam Green. Ini adalah keputusan yang baik, kerana model S5 dan A5 hanya boleh ditempah di sini dalam varian warna kelabu yang agak menjemukan.

VanMoof S4 dalam keempat-empat warna

VanMoof mahu menyegarkan rangkaian produknya dengan warna baharu. / © VanMoof

Secara fungsional, VanMoof juga bergantung pada motor elektrik 250-watt di roda belakang, yang mana anda boleh memujuk 59 Nm—9 lagi kurang daripada pada S5—untuk permulaan pantas atau memotong pantas terima kasih kepada butang rangsangan. Walaupun perbezaannya adalah minimum di sini, saya terkejut melihat VanMoof meningkatkan output bateri bersepadu bingkai sebanyak 15 watt-jam kepada 478 Wh. Ini menghasilkan jarak sasaran 60 hingga 150 km.

Apa kelemahan yang jelas seperti yang dilihat dari spesifikasi ialah bagaimana VanMoof mengehadkan peralihan gear automatik kepada hanya dua gear. Berdasarkan pengalaman saya dengan S5, ini akan memberi kesan pada irama yang lebih tinggi sedikit apabila bergerak dari terhenti. Bagaimanapun, jika VanMoof mengekalkan nisbah gear tertinggi, S4 pun akan selesa dan lancar untuk ditunggang dengan kelajuan tertinggi 25 km/j.

Kedua-dua gear dan motor pintar bergantung pada data daripada penderia putaran dalam kurungan bawah, yang telah digunakan oleh VanMoof pada siri S3. Basikal VanMoof yang lebih mahal menawarkan sensor tork baharu di sini.

VanMoof S4

VanMoof S4 hampir tidak dapat dibezakan daripada S5. / © VanMoof

Ciri VanMoof tipikal lain termasuk lampu terbina dalam, sambungan aplikasi, pelekap telefon pada bar hendal hadapan, gelang LED pada kedua-dua genggaman bar hendal dan perlindungan kecurian yang meluas termasuk pengesanan GPS dan skuadron dalaman “pemburu basikal” yang akan memulangkan basikal yang dicuri kepada anda.

VanMoof juga menyebut mempunyai dua dan bukannya empat butang pada bar hendal basikal serta kunci tendangan yang lebih lama dalam versi 4.0 sebagai perbezaan tambahan. Peminat Apple mungkin terlepas sokongan untuk rangkaian Cari Saya.

VanMoof X4 untuk penunggang yang lebih kecil

VanMoof juga meneruskan reka bentuk bingkainya yang lebih menarik dengan rak hadapan mini dalam X4. Bingkai X sedikit lebih kecil dan ringan, dikatakan sesuai untuk penunggang lelaki dan wanita tinggi antara 155 dan 190 cm, dan dilengkapi dengan roda 24 inci yang lebih kecil. Selain daripada ciri ini, anda tidak perlu berkompromi dengan kefungsian.

VanMoof X4

VanMoof X4 hadir dengan reka bentuk yang luar biasa. / © VanMoof

Sama seperti dalam siri paling mahal, kita melihat pembahagian kepada basikal cruiser untuk orang yang agak tinggi serta basikal bandar untuk orang yang lebih pendek dengan jarak roda yang lebih pendek dan tayar yang lebih kecil. Mengapa VanMoof memutuskan untuk tidak mempunyai bingkai langkah demi model mampu milik, bagaimanapun, adalah sesuatu yang hanya VanMoof tahu.

Harga, ketersediaan dan pemikiran

Seperti yang dinyatakan: VanMoof meletakkan 4 siri baharunya sebagai alternatif yang lebih murah kepada model S5 dan A5. Pengorbanan yang perlu anda lakukan apabila anda menyimpan lebih banyak sekitar $1,300 adalah sangat kecil pada pendapat saya. Ini terutamanya memandangkan model S5 dan A5 nampaknya telah berharga kira-kira $500 lebih sejurus sebelum pelancaran model yang lebih mampu milik.

Pengilang memaklumkan kepada kami bahawa perubahan harga tidak berkaitan dengan pelancaran model baharu, tetapi gagal mengisi kami dengan maklumat yang lebih terperinci. Saya mengesyaki ia akan mengikut garisan “Memandangkan peningkatan kos bahan mentah dan inflasi, bla bla bla…”

Peningkatan sedikit kuasa dalam Boost dan penukaran gear yang lebih kompleks adalah menyeronokkan dalam semakan S5, tetapi seperti kebanyakan kelebihan lain, ia hampir tidak penting dalam berbasikal setiap hari. Dengan S4 dan X4, VanMoof menjadikan e-basikal termahalnya agak gimik pada pandangan pertama.

Sudah tentu, ini kelihatan agak mengelirukan pada mulanya, tetapi jika anda melihat masa penghantaran siri premium yang masih berbulan-bulan lamanya, VanMoof mungkin telah membuat langkah bijak di sini. Walau bagaimanapun, VanMoof mesti boleh menghantar e-basikal baharunya tepat pada masanya dan tanpa sebarang komplikasi. Kami mungkin akan mengetahui sama ada strategi ini berfungsi dari Ogos dan seterusnya, kerana pada masa itulah VanMoof akan mula menyampaikan (!) model baharunya.

Apakah pendapat anda tentang basikal VanMoof baharu? Adakah ia tambahan yang masuk akal pada katalog atau adakah anda rasa tertipu sebagai pembeli S5/A5? Kongsi dengan kami dalam komen!