Model Xbox One yang Berbeza – Panduan

8

Xbox One pada mulanya dikeluarkan pada 2013, tetapi pada 2016 dan 2017, barisan itu berkembang kepada tiga model utama. Dua model yang lebih baharu ialah Xbox One S dan Xbox One X. Walaupun ketiga-tiga model utama boleh memainkan permainan yang sama, terdapat banyak perbezaan di antara mereka.

Jika anda ingin tahu tentang perbezaan konsol, anda telah datang ke tempat yang betul. Model yang anda akan dapat bergantung pada fokus anda, sama ada permainan 4K atau menonton 4K Netflix dan 4K Ultra HD Blu-ray. Teruskan membaca untuk butirannya.

Panduan Model Xbox One

Seperti yang dinyatakan di atas, kini terdapat tiga konsol yang mempunyai nama Xbox One. Kami akan bermula dengan model Xbox One yang terawal dan merangkumi butiran utamanya. Selepas itu, anda akan mengetahui apa yang dibawa oleh dua orang lagi ke meja.

Xbox One Asal

Yang pertama Konsol Xbox One telah dihantar pada tahun 2013 dan bersaing secara langsung dengan konsol PlayStation 4 Sony. Xbox One pada asalnya dihantar dengan sistem Kinect, membenarkan pengguna bermain permainan tertentu dan mengawal kotak kabel atau perkhidmatan TV mereka.

Walau bagaimanapun, ia adalah $100 lebih mahal daripada PS4 dengan perkakasan yang sedikit perlahan, jadi PS4 berkuasa. Sejak itu, Microsoft telah menukar gear dan menyesuaikan diri. Konsol Xbox One yang lebih baharu tidak lagi disertakan dengan Kinect, dan ia mempunyai pengurangan harga untuk dipadankan dengan PS4.

Malah, sistem Kinect telah pun dihapuskan secara senyap-senyap. Microsoft tidak lagi mengeluarkan alat tambah Kinect, walaupun anda masih boleh membelinya dalam talian dan menyambungkannya ke Xbox One anda untuk menghidupkan kembali hari-hari lama yang indah.

Xbox One pertama tidak boleh bermain permainan video dalam 4K dan anda juga tidak boleh menonton Blu-ray UHD 4K. Walau bagaimanapun, anda boleh menonton filem HD Blu-ray biasa tanpa pengubahsuaian.

Perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh konsol ini ialah 1080p60 dan kami tidak mengesyorkan untuk mendapatkannya pada tahun 2021. Melainkan anda menemui tawaran hebat, anda lebih baik menggunakan model yang lebih baharu.

Xbox One S

Antara Xbox One dan Xbox One X adalah Xbox One S, yang boleh anda pertimbangkan di tengah-tengah pek. Ia diperkenalkan pada 2016, menawarkan beberapa peningkatan kepada konsol Xbox One asal. Terutama, ia mempunyai perkakasan yang lebih baik dan perubahan kualiti hidup baharu.

Xbox One S adalah sekitar 40% lebih kecil, terima kasih kepada reka bentuk semula yang pintar berbanding yang asal. Walaupun dengan saiz yang lebih kecil, konsol adalah kira-kira 7% lebih pantas daripada pendahulunya. Xbox One S juga berwarna putih, berbanding konsol hitam lama.

Memainkan beberapa permainan pada konsol ini juga boleh menghasilkan sedikit peningkatan kualiti.

Sama seperti Xbox Ones yang lebih baharu, One S tidak disertakan dengan Kinect. Ia juga melampaui ini, kerana anda tidak boleh memasangkan peranti Kinect ke dalamnya sama sekali. Jika anda berkeras untuk menggunakan alat tambah, anda perlu membeli penyesuai khusus untuk kegunaan Kinnect.

Pengawal disertakan dengan Xbox One S putih juga. Ia mempunyai beberapa penambahbaikan, terutamanya menggunakan sambungan Bluetooth. Walaupun begitu, anda boleh menggunakan mana-mana model pengawal Xbox One dengan mana-mana konsol dalam barisan.

Selain memainkan cakera Blu-ray 4K UHD, Xbox One S juga boleh meningkatkan beberapa permainan kepada 4K UHD dan menggunakan warna HDR. Anda memerlukan TV atau monitor 4K untuk ini, sudah tentu. Walau bagaimanapun, skrin perlu menyokong HDR-10 dan bukannya hanya Dolby Vision HDR, jadi pastikan anda memilih yang sesuai untuk tugas itu.

Konsol tidak cukup kuat untuk permainan 4K, itulah sebabnya anda tidak sepatutnya membelinya jika anda serius untuk bermain pada resolusi itu.

Xbox One S Edisi Digital Semua

Versi ini Xbox One S adalah unik kerana ia tidak mempunyai pemacu cakera. Sebaliknya, satu-satunya cara untuk bermain permainan ialah memuat turunnya ke pemacu keras dalaman atau peranti storan luaran. Konsol ini ialah alternatif yang sangat baik kepada Xbox One S asal untuk pemain yang tidak menyukai salinan fizikal.

Berbanding dengan Xbox One S yang pertama, anda tidak boleh mendapatkan konsol ini dengan memori kurang daripada 1TB. Keperluan ini adalah logik, memandangkan permainan anda akan disimpan secara digital.

The Xbox One S Edisi Digital Semua telah dikeluarkan pada 2019, menjadikannya edisi terbaharu kepada keluarga Xbox One. Walau bagaimanapun, ia tidak dianggap sebagai konsol talian utama, kerana ia lebih kepada varian.

Konsol ini disertakan dengan tiga permainan prapasang percuma: Minecraft, Forza Horizon 3 dan Sea of ​​Thieves.

Dari segi perkakasan, cip pemproses dan bahagian lain adalah sama dengan Xbox One S. Perbezaan utama adalah semata-mata kekurangan pembaca cakera optik. Jika tidak, anda boleh mengharapkan perkara yang sama seperti rakan sejawatan asalnya.

Xbox One X

Daripada semua konsol dalam Xbox One keluarga, yang Xbox One X adalah yang paling berkuasa. Ia boleh bermain permainan dalam 4K berkat perkakasan yang unggul. Pemain telah dapat membeli Xbox One X mereka sendiri sejak 7 November 2017. Terutamanya, pemain mengenalinya sebagai Project Scorpio sebelum keluaran dan pengumuman globalnya.

Konsol ini boleh menyokong permainan 4K UHD sebenar dan bukannya keupayaan peningkatan Xbox One S. Permainan ini dipaparkan dalam 4K sebenar untuk pengalaman visual terbaik. Ia juga boleh menonton kandungan 4K di Netflix atau daripada cakera Blu-ray 4K UHD, sama seperti pendahulunya.

Seperti tiga konsol lain yang kami bincangkan, Xbox One X boleh memainkan permainan yang sama. Walau bagaimanapun, banyak permainan mempunyai peningkatan yang lebih baik. Selain daripada menggunakan HDR, sesetengah permainan boleh mendapat rangsangan FPS sehingga 120 FPS dan bukannya menggunakan standard industri 60 FPS.

Port Kinect dan add-on juga tiada, yang dijangkakan. Lagipun, Kinect telah dihentikan untuk masa yang lama apabila Xbox One X dikeluarkan.

The Xbox One X adalah sekitar 4.5 kali lebih berkuasa daripada Xbox One asal, yang merupakan sumber resolusi asli yang tinggi dan keserasian 60 FPS dengan semua permainan. Ia juga merupakan konsol terkuat dalam keluarga model.

Walaupun ia mempunyai kelajuan pemprosesan yang luar biasa sebanyak 1,172 MHz dan ruang storan yang mencukupi sebanyak 1 TB, ia merupakan konsol Xbox terkecil sekarang. Saiz benar-benar tidak penting apabila ia datang kepada Xbox One X.

Pada masa ini, tiada konsol lain boleh menjalankan permainan VR kesetiaan tinggi. Dari satu segi, Xbox One X ialah satu-satunya konsol yang boleh menjalankan permainan VR, dan malangnya, Microsoft tidak banyak menumpukan pada permainan VR untuk konsol sekarang.

Yang Mana Perlu Saya Beli?

Dengan tiga konsol utama dan satu varian dalam keluarga Xbox One, sesetengah pemain mungkin tidak tahu yang mana satu paling sesuai dengan keperluan mereka. Berikut ialah panduan pembeli ringkas kami untuk membantu anda membuat keputusan terbaik antara kesemuanya.

Xbox One asal agak ketinggalan zaman, walaupun grafiknya masih bertahan dengan baik. Walau bagaimanapun, melainkan anda menemui tawaran yang bagus, anda harus menggunakan Xbox One S atau X. Kedua-dua ini lebih berkuasa dan boleh menjalankan permainan dengan lebih baik.

Jika anda tidak mampu membeli Xbox One X, Xbox One S ialah pilihan yang bagus. Ia mungkin tidak menawarkan peningkatan yang ketara dalam prestasi, tetapi ia masih lebih baik daripada konsol asal. Anda juga boleh menonton media 4K padanya jika anda memiliki atau menstrimnya.

The Xbox One S Edisi Digital Semua ialah alternatif yang mengejutkan untuk pemain yang tidak menyukai timbunan cakera dan kulit. Ia tidak benar-benar menggantikan Xbox One S yang pertama, tetapi anda tidak perlu risau tentang salinan media fizikal dengannya.

Walau bagaimanapun, jika anda menghargai mempunyai cakera untuk kebolehkumpulan, anda tidak seharusnya membelinya. Tiada cara untuk menjadikan Edisi Semua Digital menjalankan permainan fizikal dan anda terperangkap dengan 1 TB ruang storan.

Xbox One X mudah menjadi raja bagi konsol sebelum konsol generasi seterusnya diperkenalkan pada tahun 2020. Ia boleh bermain permainan dalam 4K secara asli dan malah meningkatkan tajuk lama kepada 120 FPS jika disokong. Lebih-lebih lagi, ia mempunyai hampir semua yang dimiliki oleh konsol lama.

Jika anda menggunakan alat tambah yang betul, setiap satu daripada empat konsol dalam keluarga Xbox One boleh memainkan tajuk Kinect. Walau bagaimanapun, anda memerlukan penyesuai untuk tiga konsol terkini.

Secara keseluruhan, Xbox One S dan X adalah pilihan terbaik antara empat.

Konsol Berkuasa Microsoft

Permainan anda boleh kelihatan hebat dengan mana-mana konsol siri Xbox One, dan Xbox One X ialah pilihan yang menarik jika anda belum bersedia untuk beralih ke konsol generasi seterusnya. Model asal perlahan-lahan akan dimansuhkan, menjadikan konsol yang lebih baru pilihan yang lebih baik walaupun harga Xbox One X lebih rendah.

Mana antara konsol ini yang anda miliki? Adakah anda fikir mengalih keluar port Kinect adalah idea yang bagus di pihak Microsoft? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.