Muka, jari atau iris? Kaedah buka kunci yang manakah paling selamat?

26

© NextPit

Saya pasti anda perasan bahawa Android mempunyai beberapa pilihan yang bertujuan untuk menjadikan peranti anda lebih selamat. Salah satunya ialah kaedah yang berbeza untuk membuka kunci skrin: corak, PIN, kata laluan, imbasan iris dan cap jari, hanya untuk menyebut beberapa. Di bawah, kami akan menerangkan matlamat di sebalik setiap satu dan kemudian anda boleh memilih kaedah buka kunci yang paling praktikal dan selamat untuk anda.

  • Menghadap ke hadapan pengecaman: cara ia berfungsi pada pelbagai telefon
  • Ini adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi telefon anda

Pengecaman muka

Pengecaman muka bukanlah sesuatu yang baru. Ia mula-mula tiba di Android dengan versi Ice Cream Sandwich, juga dikenali sebagai Android 4.0. Ciri ini menggunakan kamera hadapan peranti untuk mengambil foto wajah anda dan kemudian ia menggunakan foto itu sebagai garis dasar untuk membuka kunci peranti anda. Ia mempunyai tahap keselamatan yang boleh dipersoalkan, dengan lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Salah satu masalah terbesar ialah pencahayaan harus sesuai untuk kamera hadapan untuk dapat mengambil gambar wajah anda. Ini semua bergantung pada kualiti kamera dan cara wajah anda diletakkan di hadapannya. Terdapat ciri serupa pada iPhone X, dipanggil Face ID, walaupun teknologi di sebalik cara ia berfungsi dengan sedikit berbeza.

  • Buka kunci muka Huawei Mate 20 Pro nampaknya tidak tepat
buka kunci buka kunci muka

Pengecaman muka / © NextPit

Pengimbas cap jari

Ini adalah pilihan kegemaran saya dan yang saya gunakan pada telefon saya pada masa ini. Jelas sekali, sejauh mana ia berfungsi bergantung pada beberapa faktor, seperti kualiti penderia dan peletakannya. Kualiti, dalam kes ini, bermaksud kelajuan penderia membaca jari anda. Ini sangat berbeza antara peranti, serta permukaan kalis calarnya. Terdapat mekanisme pengesahan biometrik tertentu yang menjadi lebih pantas apabila anda menggunakannya.

buka kunci cap jari

Cap jari / © NextPit (tangkapan skrin)

Bagi peletakan, saya lebih suka pada bahagian hadapan bahagian bawah paparan, di sebelah butang kuasa, seperti pada talian Xperia lama, yang pada saya, sangat praktikal. Saya bukan peminat yang di belakang, yang lebih biasa hari ini tetapi semuanya subjektif di sini.

Bagi keselamatan, ini mungkin kaedah paling selamat setakat ini. Itu kerana agak sukar untuk pembaca cap jari mudah digodam. Tambahan pula, penderia dibangunkan untuk mengenali haba badan dan pergerakan darah pengguna, yang bermaksud anda tidak boleh menggunakan jari “mati” untuk membuka kunci Android.

Pengimbas iris

Seperti pengecaman muka, saya masih tidak yakin tentang menggunakan pengimbas iris untuk membuka kunci peranti. Ia pada asasnya melakukan perkara yang sama seperti pembaca cap jari, dan ia memerlukan peranti mempunyai kata laluan berdaftar kedua sekiranya anda tidak dapat membuka kunci telefon anda. Dengan Galaxy S9 dan Note9, cap jari dan pengimbas iris tidak boleh diaktifkan pada masa yang sama. Dalam erti kata lain, kaedah buka kunci kedua perlu PIN atau kata laluan alfanumerik.

Pengecaman berbeza mengikut keadaan pencahayaan dan di mana mata pengguna diletakkan. Pembaca yang lebih baik tidak akan perlahan apabila mengenali mata pengguna, walaupun dalam keadaan cahaya malap.

Sistem yang mengimbas iris anda juga perlu disepadukan sepenuhnya ke dalam pembaca supaya ia bertindak balas dengan cepat dan tidak boleh digodam. Secara teknikalnya, sistem ini setanding dengan pembaca cap jari dari segi keselamatan tetapi rugi apabila melibatkan kebolehgunaan.

buka kunci iris

Pengimbas iris / © NextPit (tangkapan skrin)

Kunci Pintar

Smart Lock telah diperkenalkan pada Android 5.0 Lollipop, dan ia telah dikemas kini sepanjang versi terkini. Saya tidak benar-benar melihatnya sebagai kaedah untuk membuka kunci peranti anda sebaliknya sebagai pujian kepada peranti yang telah anda pilih. Perkara yang dilakukan oleh Smart Lock adalah sangat mudah, ia membuka kunci – atau lebih baik dikatakan, memastikan peranti anda tidak berkunci – mengikut tempat anda berada, suara anda, peranti atau kehadiran.

Pilih lokasi yang dipercayai anda, seperti rumah atau tempat kerja anda dan apabila anda sampai ke tempat tersebut, peranti anda akan dibuka kunci tanpa perlu menggunakan mana-mana kaedah ini. Anda juga boleh menggunakan peranti Bluetooth sebagai lokasi yang dipercayai.

buka kunci pintar

Smart Lock / © NextPit (shot skrin)

Pada masa ini, Smart Lock juga boleh disediakan supaya telefon anda tidak berkunci walaupun ia berada di dalam poket anda. Seperti yang saya katakan, ini bukan kaedah untuk membuka kunci telefon anda, sebaliknya pujian kepada satu. Perlu diingat bahawa sesiapa sahaja boleh mengakses telefon anda apabila anda berada di salah satu lokasi yang dipercayai anda, atau malah disambungkan ke peranti Bluetooth.

PIN

PIN ialah gabungan nombor tradisional dan panjangnya bergantung pada versi Android yang anda miliki. Ia mungkin pilihan keselamatan utama, berbeza daripada pilihan lain yang dibentangkan di sini. PIN juga terhad dalam pemulihannya jika anda terlupa. Anda mungkin perlu menghabiskan masa berjam-jam mencuba untuk membuka kunci peranti anda. Saya menggunakan PIN pada Android saya sebagai pujian kepada pengimbas cap jari.

buka kunci PIN

PIN / © NextPit (tangkapan skrin)

Corak

Corak, atau reka bentuk, ialah ciri unik pada telefon Android dan ia telah wujud sejak sekian lama. Anda boleh menggunakannya digabungkan dengan PIN jika anda mahu, tetapi ia benar-benar sistem keselamatan yang baik dengan sendirinya. Terdapat hanya beberapa kali tertentu anda boleh mencubanya sehingga ia mengunci anda keluar selama beberapa saat. Walau bagaimanapun, pada sesetengah antara muka, beberapa percubaan yang salah boleh menyebabkan peranti memadamkan data pengguna.

corak buka kunci

Corak / © NextPit (tangkapan skrin)

Perkara lain yang ingin tahu tentang corak itu, dan mungkin dilihat sebagai masalah, ialah jari anda meninggalkan corak pada paparan, yang memudahkan sesiapa sahaja untuk mengesannya. Gabungan jari yang berminyak dan filem matte akan memberitahu dunia kata laluan anda.

Kata laluan

Kata laluan ialah kaedah buka kunci tertua yang ada, dan ia dilihat sebagai yang paling selamat oleh ramai pengguna. Anda boleh menggunakan mana-mana kombo nombor dan huruf untuk membuka kunci peranti anda. Sistem pemulihan sangat berbeza-beza tetapi, secara amnya, ia boleh menjadi sama sukar untuk memulihkan kata laluan kerana ia adalah PIN.

Kaedah manakah yang terbaik untuk membuka kunci Android anda?

Pengimbas iris, Smart Lock dan pengecaman muka semuanya adalah kaedah keselamatan percuma atau sekunder, dan pada masa ini, ia tidak cukup baik untuk digunakan sebagai kaedah tunggal melindungi telefon anda. Ini bermakna anda perlu mendaftar PIN, corak atau kata laluan sebagai pilihan utama anda. Pengimbas iris mempunyai ciri lain yang memburukkan juga: sekatan dan ketersediaan. Hanya terdapat beberapa model di pasaran sekarang yang disertakan dengan ciri ini.

Pembaca cap jari juga merupakan ciri percuma, tetapi ia adalah ciri yang tersedia pada kebanyakan model jarak pertengahan, dan kebolehgunaannya sangat menarik. Ia juga mempunyai lebih sedikit ralat pengecaman. Namun begitu, anda boleh bergantung pada pilihan yang lebih tradisional, yang juga paling selamat, kerana ia tidak memerlukan perlindungan lapisan kedua. Dari segi kepraktisan dan keselamatan, saya akan tetap menggunakan PIN, kata laluan atau corak jika saya adalah anda.

Pilihan manakah yang anda gunakan pada Android anda? Mana yang anda rasa paling selamat?