MWC 2023: HMD Global memperkenalkan Nokia G22, memfokuskan pada kebolehbaikan

9
© Nokia | edit oleh NextPit

HMD Global kembali ke MWC 2023 di Barcelona dengan Nokia G22. Bagaimanapun, pengeluar telefon pintar Finland itu mahu menarik perhatian terutamanya dengan memberi tumpuan kepada kebolehbaikan telefon pintar peringkat permulaannya. Sama seperti konsep Fairphone, telefon pintar peringkat permulaan Nokia boleh dibaiki dengan mudah oleh pengguna.

Nokia G22 memfokuskan pada kebolehbaikan

Syarikat Finland itu mungkin menyedari bahawa telefon bimbit ini tidak akan menarik sesiapa pun dengan spesifikasinya. Malah pada harga $179 yang bertujuan baik untuk varian 4 GB RAM dan memori dalaman 64 GB yang tiba dalam warna Meteor Grey atau Lagoon Blue akan berjaya. Adam Ferguson, Ketua Pemasaran Produk di HMD Global, oleh itu memutuskan untuk mengambil laluan berbeza – dengan menawarkan nilai tambah pelanggannya dengan pendekatan yang mampan dan tahan lama melalui Nokia G22. Telefon pintar peringkat permulaan mudah dibaiki atau mempunyai bahagian yang boleh diganti, terutamanya bateri, paparan dan port pengecasan. Bekerjasama dengan iFixitFinland menawarkan alat ganti, alatan dan arahan pembaikan DIY yang mudah difahami.

  • Paparan gantian berharga $49.95.
  • Bateri gantian akan berharga $24.95.
  • Port pengecasan akan mengembalikan anda sebanyak $19.95.

Nokia G22, yang berukuran 165 x 76.19 x 8.48 mm dan diperbuat daripada 100 peratus plastik kitar semula, menawarkan paparan 6.52 inci dengan resolusi HD+ dan kadar penyegaran maksimum 90 Hz. Ia dikuasakan oleh Unisoc T606, yang masih tidak dikenali di bahagian dunia ini, dengan kadar jam maksimum 1.6 GHz. Semua beban kerja grafik dikendalikan melalui cipset ARM Mali-G57 MP1.

Agensi akhbar itu memberikan kami kapasiti memori 4 GB RAM dan ruang storan dalaman 64 GB. Laman utama Nokia juga menyebut telefon bimbit yang sama tiba dengan memori dalaman 128 GB. Dalam kedua-dua kes, terdapat pilihan pilihan untuk melakukannya tanpa kad SIM kedua dan sebaliknya menggunakan kad mikroSD. Ini membolehkan anda menambah ruang storan anda sebanyak 1 TB lagi.

Nokia G22

HMD Global mahu meyakinkan dunia dengan menggunakan bahan kitar semula dan menawarkan pembaikan QuickFix dalam Nokia G22. / © Nokia | disunting oleh NextPit

Nokia G22 yang diperakui IP52 menawarkan bicu audio 3.5 mm, Komunikasi Medan Dekat, penderia cap jari, sambungan Bluetooth 5.0 dan kamera hadapan 8 MP. Kamera utama 50 MP dipasang di bahagian belakang, serta dua kamera potret dan makro 2 MP. Syarikat Finland itu mempunyai Nokia G22 yang mempunyai masa jalan sehingga 3 hari dengan sekali cas untuk bateri 5,000 mAhnya.

Memandangkan semakin ramai pengguna mendapat maklumat yang lebih baik hari ini, jaminan dua kemas kini sistem Android dan tiga tahun tampung keselamatan Google juga harus disebut di sini. Nokia G22 akan tersedia pada harga $179.90 mulai pertengahan Mac dan seterusnya, dihantar dengan Android 12 terus dari kotak.

  • Berikut ialah satu lagi telefon pintar mesra alam: Kajian Fairphone 4.

Apakah pendapat anda tentang menambah nilai melalui kebolehbaikan telefon pintar Androidnya? Adakah ini sesuatu yang anda akan beri ganjaran dengan pembelian? Pastikan anda menulis pendapat anda kepada kami dalam ulasan.