Nothing Phone (1): 6 fungsi rahsia antara muka Glyph

5
© NextPit

Salah satu titik jualan utama Nothing Phone (1) ialah antara muka Glyphnya. Sistem mikroLED ini berfungsi sebagai pemberitahuan visual, menawarkan lebih kurang ciri rahsia yang akan saya tunjukkan kepada anda di sini dan dalam video.

Anda mungkin sudah membaca tentangnya dalam salah satu ulasan yang tidak terkira banyaknya dan video lain tentang Nothing Phone (1), telefon pintar paling popular (over?) tahun ini yang mempunyai simbol bercahaya yang menyala setiap kali anda menerima mesej. Ia sedikit seperti melambai sekumpulan kunci di hadapan mata bayi untuk mengalih perhatian si kecil, di mana lampu kecil sepatutnya memikat orang ramai yang tidak sabar-sabar untuk gimik dan kesejukan.

Dan saya dapat melihat sebahagian daripada mereka ketawa, tetapi bukan tanpa kepahitan pada antara muka Glyph ini yang mereka anggap sebagai tidak berguna seperti projek Soli Google pada masa itu (menghidu). Walau bagaimanapun, kami di sini bukan untuk bercakap mengenainya. Antara muka Glyph adalah lebih sedikit daripada nada dering berkelip.

Segerakkan Glyph dengan muzik anda

Anda boleh menyegerakkan Glyph supaya ia menyala mengikut rentak muzik yang keluar daripada pembesar suara Nothing Phone (1). Ia agak seperti visualisasi Windows Media Player sekolah lama bagi mereka yang mengalaminya sebelum ini. Ciri ini berfungsi dengan penstriman muzik melalui Spotify atau aplikasi lain serta lagu yang dimuat naik secara tempatan ke telefon pintar anda.

 1. Buat kenalan yang dipanggil Abra.
 2. Pergi ke tetapan antara muka Glyph dan kemudian ke Nada Dering.
 3. Tambah kenalan Abra.
 4. Kembali ke tetapan Glyph.
 5. Pilihan Visualize muzik harus kelihatan.
 6. Tekan dan aktifkannya.
Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Glyph menyala mengikut irama muzik yang anda sedang dengar dan fungsi ini juga berfungsi untuk nada dering. / © NextPit

Anda boleh memadamkan kenalan Abra dan pilihan akan kekal aktif selepas itu. Tidak perlu menjelaskan kepada pasangan anda (saya tidak menilai sesiapa) siapa Abra yang terkenal ini.

Menggunakan Glyph sebagai kilat untuk foto dan video anda

Nothing Phone (1) jelas mempunyai denyar LED klasik untuk pengguna yang lebih suka mengacaukan foto mereka dalam keadaan cahaya malap daripada menggunakan mod malam khusus. Tetapi anda juga boleh menggunakan Glyph untuk menerangi pemandangan. LED kemudiannya menyala sedikit seperti cincin swafoto yang digunakan oleh influencer untuk menyalakan vlog menarik mereka.

 1. Dalam aplikasi foto, tekan ikon denyar di bahagian atas sebelah kiri skrin.
 2. Tekan 3 kali sehingga anda melihat ikon dengan huruf C yang mewakili Glyph.

Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Anda boleh bertukar dengan cepat antara denyar biasa dan denyar Glyph. / © NextPit

Aktifkan lampu merah apabila anda menangkap video

Seperti pada kamera klasik, Nothing Phone (1) mempunyai lampu merah kecil di bahagian belakang untuk menunjukkan bahawa telefon pintar sedang merakam. Lampu ini boleh menjadi agak berguna jika anda merakam dengan modul kamera belakang dan anda tidak boleh menyemak sama ada telefon pintar merakam dengan betul kerana anda tidak dapat melihat skrin.

 1. Pergi ke aplikasi foto.
 2. Tekan anak panah menghala ke bawah di bahagian atas skrin.
 3. Tekan ikon 2 bulatan sepusat di tengah.
Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Berikut ialah cara untuk mengaktifkan penunjuk merah untuk memastikan Nothing Phone (1) anda sedang dirakam. / © NextPit

Aktifkan bar kemajuan apabila anda mengecas Nothing Phone (1)

Apabila anda memasangkan Nothing Phone (1) ke dalam sesalur kuasa, antara muka Glyph boleh memaparkan bar kemajuan untuk menunjukkan kepada anda tahap pengecasan telefon pintar. Ia mengisi sedikit demi sedikit semasa bateri Nothing Phone (1) dicas.

 1. Pergi ke tetapan antara muka Glyph.
 2. Aktifkan pilihan Meter pengecasan.
Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Berikut ialah cara untuk mengaktifkan bar kemajuan untuk menunjukkan tahap pengecasan telefon pintar. / © NextPit

Tukar antara muka Glyph kepada Sentiasa Di Paparan

Nothing Phone (1) menawarkan ciri yang dipanggil Flip to Glyph yang membolehkan anda meletakkan telefon pintar menghadap ke bawah dan menyiarkan isyarat cahaya apabila anda menerima pemberitahuan. Sedikit seperti Sentiasa Di Paparan, tetapi dengan glif.

 1. Pergi ke tetapan antara muka Glyph.
 2. Aktifkan pilihan Flip to Glyph.
Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Dengan fungsi Flip to Glyph, anda tidak perlu menyemak skrin anda lagi. / © NextPit

Cipta nada dering dan pemberitahuan anda sendiri

Tiada apa-apa yang menawarkan beberapa nada dering dan pemberitahuan secara lalai, tetapi anda juga boleh membuat sendiri daripada fail audio yang dimuat naik. Glyph kemudiannya akan disegerakkan secara automatik dengan nada dering. Anda juga boleh mengaitkan glyph tertentu kepada kenalan pilihan anda.

 1. Pergi ke tetapan antara muka Glyph.
 2. Pergi ke Nada Dering.
 3. Cipta nada dering anda dengan memilih fail audio pilihan anda.
Tiada antara muka Telefon (1) Glyphe

Anda boleh mencipta nada dering tersuai daripada lagu anda sendiri. / © NextPit

Anda boleh memilih untuk melumpuhkan lampu jika anda hanya mahu bunyi nada dering.

Itu sahaja untuk gambaran keseluruhan ciri antara muka Glyph pada Nothing Phone (1). Saya tidak mencuci otak anda untuk mempercayai bahawa ciri ini sangat penting.

Tetapi saya mendapati bahawa ia membawa tahap gamifikasi tertentu kepada pengalaman pengguna, seperti telur paskah yang harus dibuka kuncinya. Dan dalam apa jua keadaan, ia tidak mengganggu dalam apa jua cara, ia hanya bonus yang anda boleh tentukan sama ada untuk digunakan atau tidak.

Apakah pendapat anda tentang antara muka Glyph ini?