One UI 5 Watch: Semua Ciri Baharu Menuju Ke Jam Tangan Samsung Galaxy

17
© NextPit

Samsung telah mengumumkan One UI 5.0 Watch OS untuk jam tangan pintar Galaxynya. Sistem pengendalian boleh pakai baharu menambah ciri baharu dan keupayaan pengesanan kesihatan dan kecergasan yang dikemas kini. Perisian utama itu dirancang untuk tiba untuk model Galaxy Watch 4 dan Watch 5 melalui program beta bulan ini sebelum keluaran versi awam akhir tahun ini.

One UI 5.0 Watch ialah lelaran Samsung seterusnya selepas One UI 4.5 Watch, yang memulakan kerjaya dengan Galaxy Watch 5 dan Watch 5 Pro (ulasan) tahun lepas. Ia masih berdasarkan Wear OS 3.5 Google kecuali fakta bahawa firma Korea itu meningkatkan beberapa fungsi teras.

  • Baca juga: Jam tangan pintar manakah yang akan dikemas kini kepada Wear OS 3.0?

One UI 5 Watch menambah penjejakan tidur yang lebih baik tanpa ciri berasaskan suhu

Samsung menyerlahkan bahawa OS Watch akan datang akan mempunyai penjejakan tidur yang dioptimumkan. Ini termasuk antara muka Sleep Insights yang diperbaharui untuk paparan syot kilat utama serta pada metrik tidur yang berkaitan seperti waktu berdengkur dan fasa tidur. Syarikat itu juga berkata bahawa ciri Sleep Coaching dengan lapan mod kini tersedia sepenuhnya untuk telefon dan jam tangan pintar Samsung Galaxy yang disambungkan.

Pada masa yang sama, Samsung telah menyepadukan lagi jam tangan Galaxy dengan rumah pintar. Sebagai contoh, SmartThings boleh memutuskan sambungan atau melumpuhkan peranti yang disambungkan ini apabila Galaxy Watch mengesan pengguna telah tertidur. Samsung berkata fungsi berasaskan rumah pintar ini dan penggunaan penderia inframerah semasa Mod Tidur akan membantu meminimumkan gangguan dan meningkatkan tabiat tidur untuk pengguna.

Tiada petunjuk sama ada Galaxy Watch 5 dan Galaxy Watch 5 Pro akhirnya akan memanfaatkan penderia suhu terbina dalam semasa menjejak tidur. Sebagai rujukan, Apple dan Fitbit telah menawarkan analisis tidur intensif menggunakan komponen ini pada jam tangan pintar mereka. Samsung kini mempunyai ciri berasaskan suhu tunggal iaitu untuk ramalan dan pemantauan kitaran tempoh.

Kemas Kini Perisian Samsung One UI 5 Watch

Samsung One UI 5.0 Watch memperkenalkan UI Sleep Insights dan Sleep Coach baharu. / © Samsung, Edit oleh NextPit

Laluan diperluas, zon kadar denyutan jantung diperibadikan dan SOS ditingkatkan

Dari segi kecergasan, mereka yang mempunyai model Galaxy Watch Pro kini boleh mengetik Latihan Laluan untuk berlari dan berjalan, yang hanya tersedia untuk mendaki dan berbasikal sebelum ini. Manfaat lain untuk jam tangan Watch Pro ialah visualisasi laluan GPS yang dirakam dalam format fail GPX melalui aplikasi Samsung Health.

Samsung menambah Zon Kadar Jantung Diperibadikan ke dalam alatan berjalan yang berbeza. Ia membolehkan anda mengkategorikan larian anda kepada lima jenis untuk hasil yang lebih tepat dan tersuai. Ciri ini adalah berdasarkan VO2 Max dan ambang aerobik yang direkodkan semasa berlari.

Orang Korea terus meningkatkan ciri keselamatan jam tangan Galaxy. Dalam One UI 5 Watch, lokasi pengguna dan maklumat perubatan dihantar serta-merta kepada responden sebaik sahaja SOS diaktifkan semasa kecemasan, seperti apabila kejatuhan dikesan.

Bilakah anda boleh mengemas kini kepada One UI 5 Watch dan model Galaxy Watch yang manakah serasi?

One UI 5.0 Watch ditetapkan untuk dilancarkan melalui program beta untuk pengguna Galaxy Watch 4 (Klasik) dan Galaxy Watch 5 (Pro) di AS dan Korea Selatan pada akhir Mei. Versi awam akan tersedia lewat tahun ini, walaupun tarikh keluaran yang tepat belum ditentukan.

Galaxy Watch 6 dan Galaxy Watch 6 Pro yang tidak diumumkan dijangka berjalan pada OS One UI 5.0 Watch di luar kotak. Sepasang jam tangan pintar itu dikhabarkan akan menggunakan panel yang lebih melengkung dan bateri yang lebih besar sedikit. Ia juga dikhabarkan bahawa bezel berputar akan kembali pada varian Pro tahun ini.

Antara ciri One UI 5 Watch yang manakah anda fikir akan menjadi yang paling berguna dalam kes anda? Kongsi kepada kami pemikiran anda dalam komen.

Sumber:
Samsung