Pakai OS 4 untuk Memperbaik Bateri dan Pemindahan Data pada Jam Tangan Android

13
© NextPit

Google melancarkan rangkaian produk Pixel dan mengumumkan ciri Android 14 tambahan pada ucaptama I/O 2023 yang baru sahaja selesai. Selain daripada fokus syarikat pada telefon pintar, ia juga melihat Wear OS 4 dan ciri baharu serta penambahbaikannya. Sistem pengendalian jam tangan pintar yang akan datang yang berasaskan Android 13 dijadualkan akan dikeluarkan lewat tahun ini.

Wear OS 3 dan Wear OS 3.5 masih belum tiba pada semua jam tangan pintar yang dijanjikan untuk menerima kemas kini ini tahun lepas. Walau bagaimanapun, Google telah pun mengusik apa yang akan datang dengan Wear OS 4. Secara kebetulan, Wear OS 4 juga berkemungkinan besar menjanakan Pixel Watch 2 yang dikhabarkan.

  • Baca juga: Ulasan Google Pixel 7a

Ciri Wear OS 4: Hayat bateri yang lebih baik, sandaran data dan pemindahan

Google menumpukan sebahagian besar usahanya untuk meningkatkan hayat bateri jam tangan pintar yang menjalankan Wear OS 4. Untuk mencapai matlamat ini, mereka telah diilhamkan oleh Samsung, memperkenalkan Format Muka Jam baharu yang akan menyelaraskan penciptaan muka jam. Pada masa yang sama, ini juga akan mengoptimumkan prestasi dan kecekapan muka jam (terutamanya yang lebih rumit), seterusnya dicerminkan oleh hayat bateri yang lebih baik.

Menyandarkan data jam tangan dan tetapan akhirnya akan disokong oleh Wear OS 4. Ini bermakna pengguna boleh memulihkan dan memindahkan data dengan cepat daripada jam tangan pintar Android lama kepada yang baharu semasa proses pemindahan. Tambahan pula, Google juga menyebut bahawa keutamaan akaun berkaitan yang dibuat pada telefon pintar yang disambungkan akan digunakan secara automatik pada jam tangan juga.

Google Wear OS 4 dengan muka jam baharu berdasarkan WFF

Muka jam tangan baharu dibina pada Wear OS 4. / © Google, Edit oleh NextPit

Lebih banyak apl pada Wear OS 4: Panggilan WhatsApp, Gmail, Kalendar, dsb.

Bagi apl, Google membawa Gmail dan Kalendar ke Wear OS. Ciri seperti membaca e-mel dan balasan pantas telah disepadukan ke dalam versi Gmail untuk jam tangan pintar. Sementara itu, menyemak atau menyelesaikan tugas yang dibuat dan melihat janji temu tersedia dalam apl kalendar.

Selain panggilan WhatsApp yang datang ke Wear OS, terdapat juga lebih banyak ciri yang disediakan pada apl pihak ketiga seperti Spotify dan Peloton. Sebagai contoh, pengguna akan dapat memilih dan memainkan pilihan podcast atau bertukar kepada senarai main pilihan DJ Spotify dari keselesaan pergelangan tangan mereka sendiri. Begitu juga, Google mempertingkatkan rumah pintar dan integrasi Matter dengan Wear OS 4 melalui kawalan lanjutan dan pintasan pada apl Home.

Pakai keserasian OS 4 dan tarikh keluaran

Google tidak menyatakan bila Wear OS 4 akan dikeluarkan. Tidak disebutkan tentang jam tangan pintar mana yang akan disokong. Kemungkinan besar Pixel Watch yang kami semak akan menerima kemas kini terlebih dahulu, diikuti dengan penghantaran Pixel Watch 2 yang tidak diumumkan dengan OS yang disebutkan di luar kotak.

Di antara banyak pengeluar Android, adalah selamat untuk menganggap Samsung juga akan menghantar Wear OS 4 melalui One UI kepada jam tangan Galaxynya, termasuk Galaxy Watch 5 (ulasan) dan Galaxy Watch 4.

Adakah hayat bateri yang singkat pada jam tangan pintar anda merupakan masalah yang kerap anda hadapi? Kongsi pengalaman anda dengan kami dalam komen.

Sumber:
Blog Google