Panduan muktamad untuk membuat sandaran data mudah alih anda

7

© NextPit

Saya suka cuti pelik dan nasib baik ia terkumpul sepanjang tahun. Sebagai contoh, tepat 131 tahun yang lalu minggu ini Menara Eiffel dibuka. Kami juga mengadakan Hari Krayon Sedunia minggu ini dan sejak 2011, 31 Mac ialah Hari Sandaran Sedunia. Sudah tiba masanya untuk bertanya kepada diri sendiri lagi minggu ini sama ada data anda disandarkan dengan betul, dan tempat saya meletakkan krayon lilin saya!

Ismail Jadun – tak pernah dengar ke dia? Kemudian saya akan memberi anda sedikit pengajaran sekarang, supaya anda boleh menjadi bijak di hadapan orang lain sepanjang minggu. Lelaki IT dan rakan sekerja yang lain telah memasukkan ke dalam kepala mereka untuk membuat Hari Sandaran Sedunia antarabangsa. Mengapa tidak – selepas semua, cuti adalah haiwan kawanan.

Pengeluar alat sandaran mula-mula menggunakan idea untuk pemasaran mereka. Tetapi Hari Sandaran Sedunia merangkak dari peringkat awalnya dan terus berkembang. Sembilan tahun selepas penubuhannya, kami “meraikannya” sekali lagi dan ketidakpedulian saya sendiri telah menunjukkan kepada saya bahawa ia mungkin bukan idea yang paling teruk di dunia untuk mengingati sandaran – betul-betul di sebelah krayon lilin, sudah tentu.

Hari Sandaran Sedunia: perkara dengan data yang hilang

Kehidupan tanpa sandaran adalah seperti RPG tanpa EXP – bodoh! Saya merasakan ini semasa pengajian saya. Pertama sekali, saya perlu menyebut bahawa saya telah memuat naik cerpen pada platform pada masa itu. Untuk salah satu idea baharu saya, saya telah membuat penyelidikan untuk beberapa waktu dan pada suatu petang saya mendapat idea tentang bagaimana saya mahu melaksanakan segala-galanya.

Perkara berikut adalah bijak: tulis teks dalam dokumen, seret ke kayu sebagai sandaran dan muatkan teks ke platform. Tetapi sudah lewat dan saya mahu mendapatkan teks pada halaman dengan segera. Jadi saya melangkau sandaran dan menulis teks terus ke dalam CMS platform. Semasa saya hanya memfailkan teks, PC saya membeku. Ringkasnya: Saya terpaksa menutupnya, dan teks itu hilang dan saya berada dalam mood yang tidak baik. Sandaran singkat tidak akan mengambil banyak masa.

Sesetengah daripada anda mungkin mengetahui perkara ini, tetapi teks jarang atau tidak boleh diterbitkan semula seperti yang terdapat dalam draf pertama. Sudah tentu saya akan menyelamatkan diri saya banyak kerja dan masalah jika saya hanya membuat sandaran.

Nasib baik, saya tidak bersendirian dengan cerita seram sandaran seperti yang diceritakan oleh rakan sekerja saya Julia:

Rakannya mempunyai iPhone 6 sebagai teman setia setiap hari, tetapi kemalasan sandaran kronik. Saya pasti anda semua tahu cerita bendgate model iPhone ini terkenal dengan. Peranti iOS membongkok menjadi pisang elektrik yang tidak sedap dipandang sejurus selepas waranti tamat tempoh. Selepas beberapa bulan digunakan, paparan nampaknya tidak dapat menahan tekanan lagi dan pecah dua. Akibatnya, sensitiviti sentuhan terganggu dan kod keselamatan tidak dapat dimasukkan dengan betul. Sejak itu, perantinya telah dikunci dan hanya boleh ditetapkan semula kepada tetapan kilang oleh komputer kerana tiada sandaran. Beribu-ribu foto sedang menunggu pemulihan data.

Hari Sandaran Sedunia: storan data untuk semua peranti

Sama ada pada Windows PC atau Mac, anda pastinya tidak mahu kehilangan data anda. Tidak kira jika anda ingin memasang semula sistem pengendalian pada peranti anda untuk menjadikannya lebih pantas sekali lagi, setelah data hilang dan tidak disandarkan, ia jarang kembali.

Supaya anda tidak perlu berasa jengkel, kami telah menyusun beberapa helah untuk anda membuat sandaran. Di sini anda boleh melihat senarai yang sesuai:

  • Cara membuat sandaran semua pada Android
  • Cara membuat sandaran dan memulihkan data aplikasi dengan atau tanpa akar
  • Apl sandaran terbaik: jangan risau tentang kehilangan data apl lagi
  • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp lama ke telefon pintar baharu anda
  • Bagaimana untuk membuat sandaran Apple iPad atau iPhone anda melalui iCloud

Sejak kemalangan menulis saya, saya sekurang-kurangnya sentiasa menyimpan fail PC saya pada kayu. Bagaimana dengan awak? Berapa banyak ruang yang anda perlukan untuk sandaran data anda?


Adakah anda kerap membuat sandaran fail anda?