Panggilan gagal pada iPhone? 10 Cara untuk menyelesaikan masalah

13
Bagaimana untuk membetulkan isu Panggilan gagal pada iPhone

Membuat panggilan telefon adalah fungsi paling asas telefon pintar anda. Jadi, sudah tentu, ia sangat menjengkelkan apabila anda mendail nombor, dan panggilan gagal pada iPhone anda. Jika ada keselesaan, anda tidak bersendirian. Gangguan ini menjejaskan ramai pengguna dan kami bersedia membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Lihat petua kami di bawah untuk membantu menyelesaikan isu kegagalan panggilan pada iPhone anda.

1. Dail *#31#

Hampir pasti dan cara paling mudah untuk menyelesaikan masalah panggilan gagal pada iPhone anda ialah dengan mendail *#31#.

dail *#31# pada iphone

2. Matikan dan hidupkan Mod Pesawat

Buka apl Tetapan dan ketik ikon untuk Mod Pesawat untuk mendayakannya. Selepas 30 saat, ketik pada togol yang sama untuk melumpuhkannya. Sekarang, cuba buat panggilan telefon. Ia sepatutnya berfungsi.

hidupkan mod kapal terbang pada iphone

3. Mulakan semula iPhone anda

Walaupun selepas mengikuti pembetulan di atas, jika anda menghadapi masalah membuat panggilan telefon, cuba mulakan semula iPhone anda. Cara paling mudah ialah menggunakan butang seperti yang biasa anda lakukan. Anda juga boleh membuka apl Tetapan dan ketik pada Umum. Seterusnya, pilih Matikan. Selepas seminit, hidupkan iPhone anda dan cuba buat panggilan. Isu itu kemungkinan besar akan diselesaikan.

tutup iphone anda

4. Keluarkan dan masukkan semula kad SIM

Semua iPhone moden mempunyai slot kad SIM di sebelah kanan. Gunakan alat ejektor atau pin untuk mengeluarkan kad SIM dengan berhati-hati. Seterusnya, perlahan-lahan dan dengan berhati-hati, gosokkannya pada kain kering yang lembut dan masukkan semula.

5. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Jika anda berpendapat bahawa rangkaian adalah punca kegagalan panggilan pada iPhone, anda boleh pergi untuk Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian. Kebanyakan isu berkaitan rangkaian seperti ketidakupayaan untuk membuat panggilan telefon, kegagalan mesej, isu data selular dibetulkan selepas tetapan semula. Harap maklum bahawa ini tidak akan memadamkan sebarang data peribadi, tetapi perkara seperti sambungan Wi-Fi anda yang disimpan, peranti Bluetooth, konfigurasi VPN akan dipadamkan.

 1. Untuk melakukan tetapan semula Rangkaian, buka apl Tetapan → Umum → Tetapkan Semula.

  ketik pada umum dan kemudian ketik tetapan semula dalam tetapan pada iphone

 2. Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian → Masukkan kod laluan iPhone anda dan sahkan.

  Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian pada iPhone

6. Tetapkan Semula Semua Tetapan

Jika tetapan semula yang kurang teruk di atas tidak berjaya, sila ikuti langkah yang sama seperti di atas dan pilih Tetapkan Semula Semua Tetapan. Akibat daripada ini lebih ketara.

Ia akan memadam atau kembali kepada lalai, semua tetapan yang pernah anda ubah pada iPhone anda. Ini termasuk tetapan papan kekunci, reka letak Skrin Utama, Wi-Fi, Bluetooth, VPN, Tetapan Lokasi dan banyak lagi. Tetapi, ia tidak akan memadamkan sebarang data peribadi seperti foto, video, apl, muzik, dsb.

7. Kemas kini perisian anda

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Umum.

  buka tetapan dan ketik kemudian pada umum pada iphone

 2. Seterusnya, ketik pada Kemas Kini Perisian. Jika anda melihat kemas kini yang belum selesai tersedia, ketik pada Muat Turun dan Pasang.

  Kemas kini iOS pada iPhone atau iPad

Setelah proses selesai, terdapat kemungkinan besar bahawa isu gagal panggilan berjaya ditangani.

8. Semak senarai kenalan yang disekat

Mungkin suatu hari nanti anda telah menyekat kenalan secara sengaja atau tidak sengaja. Untuk memastikan bahawa nombor yang anda cuba hubungi tidak disekat. Untuk ini, buka apl Tetapan dan ketik pada Telefon. Tatal ke bawah dan kemudian ketik pada Kenalan Disekat.

ketik pada telefon dan kemudian ketik kenalan yang disekat dalam tetapan iphone

Jika orang/nombor itu ditambahkan di sini, leret ke kanan ke kiri padanya dan ketik Nyahsekat.

nyahsekat kenalan yang disekat pada iphone

9. Lihat jika Pemajuan Panggilan Dihidupkan

Pemajuan panggilan juga boleh menyebabkan gangguan, dan oleh itu jika anda menghadapi kegagalan panggilan, pastikan anda mematikannya. Untuk ini buka apl Tetapan dan ketik pada Telefon. Seterusnya, ketik pada Pemajuan Panggilan. Tunggu ia dimuatkan. Dan jika ia didayakan, ketik pada togol untuk melumpuhkannya.

pastikan pemajuan panggilan dilumpuhkan pada iphone

10. Hubungi Pembawa Anda

Akhir sekali, jika tiada apa yang membantu, hubungi pembawa mudah alih anda. Anda boleh menghubungi mereka melalui e-mel, Twitter atau menggunakan apl mudah alih mereka. Pastikan tiada bil belum selesai atau caj yang belum dibayar yang mengakibatkan perkhidmatan digantung.

Itu sahaja!

Ini ialah beberapa cara untuk berjaya membetulkan isu kegagalan panggilan pada iPhone. Saya harap salah satu penyelesaian membantu anda keluar dari masalah ini. Akhirnya, cuba juga mengemas kini tetapan pembawa anda.

Video: 7 Cara Membetulkan Panggilan Gagal pada iPhone

Seterusnya, anda mungkin ingin melihat senarai kami:

 • Apl panggilan video terbaik
 • Bagaimana untuk mematikan panggilan menunggu pada iPhone
 • Bagaimana untuk mendail sambungan pada iPhone