Pekerjaan Penduduk Kampung Minecraft Terbaik

21

Perkampungan Minecraft membuat penangguhan daripada kehidupan yang biasanya bersendirian untuk berkumpul dan membuat kerajinan dalam permainan. Lebih baik lagi, NPC di kampung boleh mempunyai pekerjaan, yang memberi mereka inventori dan keupayaan untuk berdagang dengan pemain untuk mendapatkan sumber yang lebih baik. Jika anda membuat persediaan berhampiran kampung, anda boleh menikmati pengalaman permainan yang lebih menyeronokkan.

Inilah yang anda perlu tahu tentang pekerjaan untuk penduduk kampung Minecraft dan cara menggunakannya untuk kelebihan anda.

Semua Pekerjaan Penduduk Kampung & Apa Yang Mereka Lakukan

Terdapat tiga kategori penduduk kampung Minecraft dewasa, yang secara langsung mempengaruhi cara mereka menerima pekerjaan:

  • Nitwits – Tugas nitwit adalah pada dasarnya tidak berguna. Tidak seperti orang kampung lain, orang bodoh tidak boleh bertukar kerja. Anda boleh dengan mudah membezakan Nitwits daripada penduduk kampung yang lain melalui jubah hijau mereka. Walaupun nitwits tidak memberikan nilai kerja, ia masih boleh membiak.

  • Menganggur – Mereka tidak mempunyai pekerjaan tetapi boleh mencari pekerjaan di kampung Minecraft. Orang kampung ini berkeliaran mencari blok untuk dituntut. Untuk menyediakan pekerjaan kepada penduduk kampung yang menganggur, anda perlu membuat blok utiliti dan mengalihkannya di sebelah mereka.

  • Bekerja – mereka terlibat secara aktif dalam menyediakan perkhidmatan yang berbeza di kampung Minecraft. Mereka yang bekerja dikategorikan lagi kepada 13 pekerjaan yang berbeza. Penduduk kampung yang bekerja tetapi tidak berdagang dengan pemain juga boleh menjadi penganggur dengan memecahkan blok utiliti mereka.

Terdapat 13 pekerjaan rasmi yang boleh diambil oleh penduduk kampung Minecraft, yang bermaksud penduduk kampung boleh mempunyai salah satu daripada 15 status (hanya satu daripadanya kekal). Berikut ialah butiran lanjut tentang setiap pekerjaan untuk penduduk kampung yang bekerja, perkara yang mereka boleh berikan dan blok utiliti yang anda perlukan untuk mencipta profesion di kampung.

1. Petani

Petani agak biasa ditemui di dalam kampung yang sedia ada.

Petani boleh menyediakan makanan dan bahan tepu tinggi untuk makanan dan ramuan. Seorang petani boleh menjual kek, pai, biskut, epal dan rebus kepada anda, bergantung pada tahapnya. Rebus datang dengan kejutan buff atau debuff. Petani peringkat lebih tinggi akan menawarkan hirisan tembikai berkilauan (digunakan untuk ramuan) dan lobak merah emas (salah satu makanan terbaik).

Jika anda ingin mula berdagang dengan petani, anda boleh menggunakan gandum untuk mendapatkan zamrud, atau zamrud untuk mendapatkan roti.

Petani boleh ditemui oleh blok komposter, yang boleh anda gunakan untuk membuat tepung tulang. Oleh itu, anda boleh mencipta seorang petani di sebuah kampung dengan meletakkan komposter di sebelah penduduk kampung yang menganggur.

2. Penjual daging

Penjual daging ditemui oleh perokok, yang boleh anda gunakan untuk mencium bahan makanan. Ia dua kali lebih pantas daripada relau biasa.

Penjual daging boleh menyediakan daging masak yang jarang ditemui. Anda juga boleh membeli rebusan arnab, daging babi yang dimasak, dan ayam masak (yang boleh digunakan untuk menyembuhkan serigala yang dijinakkan dan membiaknya) daripada penjual daging.

Anda boleh mula berdagang dengan penjual daging dengan menjual daging segar (dari arnab, ayam, atau babi). Ladang ayam kecil — yang tidak memerlukan banyak pemeliharaan — boleh menjadi sumber modal yang hebat jika anda mempunyai penjual daging di kampung berdekatan.

3. Tukang Senjata

Tukang senjata adalah salah satu pekerjaan yang paling dialu-alukan di kampung Minecraft. Mereka terkenal dengan dada tukang senjata yang diutamakan apabila berlari laju, dan menawarkan rangkaian item permulaan yang hebat seperti mineral dan senjata.

Tukang senjata menjual kapak besi, pedang besi terpesona, loceng, dan senjata berlian terpesona pada tahap yang lebih tinggi.

Untuk berdagang dengan tukang senjata, anda memerlukan zamrud untuk mendapatkan senjata. Anda boleh membeli zamrud daripada mereka dengan arang batu, jongkong besi, batu api dan berlian.

Tukang senjata memerlukan batu pengisar, yang juga boleh digunakan untuk membaiki barang atau menghilangkan sihir.

4. Ulama

Ulama menyediakan batu bercahaya, botol pesona, debu Redstone, lapis lazuli, dan mutiara ender.

Jika anda ingin berdagang dengan ulama, anda boleh menggunakan daging busuk, yang boleh didapati sebagai sampah semasa memancing atau sebagai rampasan daripada zombi, untuk mendapatkan zamrud. Mereka boleh menjual barangan pada tahap yang lebih tinggi.

Ulama boleh dibuat di kampung dengan meletakkan tempat pembuatan bir di sebelah penduduk kampung yang menganggur. Blok ini juga berguna untuk membancuh ramuan, yang memberikan pemain kesan masa terhad. Jika seorang Ulama tidak bertelur secara semula jadi, beberapa pengembaraan Nether diperlukan untuk mendapatkan tempat pembuatan bir.

5. Perisai

Perisai ditemui di kampung di relau letupan. Relau letupan mencairkan alatan, logam mentah, bijih dan perisai emas ke dalam jongkong asas atau nuget.

Perisai menjual barang besi seperti topi keledar, plat dada, bingkap dan but, dan anda juga boleh membeli barang berlian terpesona daripadanya.

Jika anda berdagang dengan perisai, anda boleh memberi mereka arang batu, jongkong besi, baldi lava atau berlian untuk zamrud, bergantung pada tahapnya.

6. Mason

Mason dalam Edisi Java adalah setara dengan Mason Batu dalam Edisi Batuan Dasar.

Mason berpangkalan di tukang batu di kampung Minecraft. Selain sebagai blok tapak kerja tukang batu, pemotong batu boleh digunakan untuk membuat barang-barang batu dengan lebih cekap berbanding melalui stesen kerajinan biasa.

Tukang batu mencipta dan menyediakan pelbagai jenis batu, seperti blok batu titisan, batu bata, bata batu pahat, andesit yang digilap, diorit yang digilap dan granit yang digilap.

Anda boleh menaikkan tahap tukang batu dengan menjual bola tanah liat kepada mereka, yang agak sukar untuk dibuat, atau dengan membeli batu bata untuk zamrud.

Di peringkat pakar, anda boleh berdagang dalam zamrud untuk mana-mana terakota berwarna (yang terdapat dalam bioma tanah tandus) atau terakota berlapis. Anda juga boleh mendapatkan terracotta dengan melebur tanah liat. Di peringkat sarjana, anda boleh mendapatkan tiang kuarza dan blok kuarza sebagai pertukaran untuk zamrud.

7. Fletcher

Fletcher jarang ditemui di kampung dan memerlukan meja fletching. Tidak seperti kebanyakan blok kerja, meja fletching tidak boleh digunakan oleh pemain, menjadikannya berguna secara eksklusif dalam kampung.

Fletchers berdagang dalam komponen anak panah (batu api, kayu, dan bulu), dan menyediakan anak panah, batu api, busur, dan busur silang, serta busur dan busur silang yang terpesona.

Anda juga boleh mendapatkan anak panah berujung daripada master fletchers. Anak panah berhujung menjiwai kesan ramuan semasa memukul pemain atau gerombolan. Perlu diingat bahawa ini tidak selalunya kesan negatif, jadi penggunaannya dalam memburu mungkin terhad.

8. Kartografer

Kartografer berguna untuk pemain dengan membantu mereka mencari khazanah, monumen dan rumah agam tersembunyi dalam permainan.

Kartografer menjual peta penjelajah lautan, peta penjelajah hutan, sepanduk dan bingkai item. Peta harta karun menjana dalam bangkai kapal dan runtuhan bawah air. Di peringkat baru, anda boleh menukar dua dozen kertas untuk zamrud dengan kartografer atau membeli peta kosong untuk tujuh zamrud.

Kartografer terdapat pada jadual kartografi yang selain menjadi tapak blok kerja kartografer, boleh digunakan untuk mengunci peta, mengklonkan peta, dan mengezum keluar.

9. Tukang perkakas

Tukang perkakas ditemui di kampung bersebelahan dengan meja pandai besi yang biasa ditemui di rumah mereka.

Tukang perkakas menjual peralatan perlombongan dan pengumpulan yang terpesona — penyodok, pencungkil, kapak dan cangkul. Pada tahap yang lebih tinggi, mereka adalah berlian dan terpesona.

Anda boleh mendapatkan barangan batu atau peralatan terpesona sebagai pertukaran zamrud atau membeli zamrud daripada tukang perkakas menggunakan arang batu.

10. Pustakawan

Pustakawan terletak di lectern, yang juga digunakan untuk penyimpanan buku untuk beberapa pemain dalam berbilang pemain.

Seorang pustakawan menawarkan jam, tanglung, kompas, tanda nama, kaca dan rak buku sebagai pertukaran zamrud. Mereka juga menyediakan buku terpesona yang membolehkan pemain menambah pesona pada beberapa item tertentu menggunakan blok andas.

Seorang pustakawan pengembara boleh menukar kantung dakwat sebagai pertukaran untuk buku terpesona atau mendapatkan gelas sebagai ganti zamrud.

11. Nelayan

Blok utiliti nelayan berada di tong. Tong di kampung Minecraft digunakan untuk penyimpanan dan serupa dengan peti.

Nelayan akan menawarkan anda pelbagai jenis ikan, yang telah dimasak, atau membeli ikan mentah daripada anda. Anda juga boleh membeli baldi penuh ikan kod daripada mereka sebagai pertukaran zamrud.

Biasanya terdapat unggun api di tong dan mereka boleh menjual unggun api tambahan untuk zamrud. Sesuatu yang boleh ditawarkan oleh nelayan ialah pancing yang terpesona.

12. Gembala

Gembala berbeza daripada semua pekerjaan penduduk kampung Minecraft yang lain kerana mereka hanya menawarkan satu item kelangsungan hidup – katil, dan hanya pada tahap yang lebih tinggi.

Utiliti utama pengembala dalam permainan awal ialah mendapatkan gunting tanpa menggunakan besi. Gunting boleh mendapatkan bulu daripada biri-biri tanpa membunuhnya, memberikan anda sumber bulu yang tetap untuk kegunaan masa hadapan.

Mereka juga berdagang dalam lukisan, sebarang katil warna, permaidani berwarna, sepanduk kosong, gunting, dan bulu dicat yang digunakan untuk hiasan. Sebagai pertukaran, anda boleh memberi mereka zamrud, sebarang warna pewarna atau bulu.

Gembala ditemui di mesin tenun di mana seseorang boleh melukis corak yang luar biasa pada sepanduk menggunakan editor dalam permainan. Ramai pemain biasanya lebih berminat dengan blok utiliti daripada mereka dalam gembala kerana aspek lukisan.

13. Pekerja kulit

Leatherworks menyediakan perisai kulit, yang tidak begitu berguna, tetapi bagus untuk bermula.

Di peringkat tuan, anda boleh mendapatkan pelana kuda dan topi kulit sebagai pertukaran untuk zamrud. Sebaliknya, orang baru boleh menukar kulit dengan zamrud.

Tukang kulit ditemui di kawah. Kuali boleh menyimpan air, salji, atau lava, dan juga boleh menyimpan air yang dicelup dan ramuan. Kuali juga boleh berguna di kampung terkurung daratan untuk mengumpul air hujan.

Berdagang Dengan Penduduk Kampung Minecraft

Komoditi perdagangan utama di kampung Minecraft ialah zamrud. Zamrud agak mudah ditemui dalam permainan jika anda cukup berminat, dan boleh dilombong. Penduduk kampung yang bekerja akan memberikan anda zamrud jika anda memberi mereka barangan asas yang berkaitan dengan profesion mereka secara bergilir-gilir.

Jika anda memerlukan komoditi jarang yang tidak dijual oleh mana-mana pekerjaan penduduk kampung Minecraft, maka anda boleh mencari peniaga yang mengembara. Secara teknikalnya, peniaga yang mengembara tidak dianggap sebagai ahli perkampungan Minecraft, tetapi boleh dibiakkan berhampiran satu.

Mereka berkelakuan seperti orang kampung dan boleh berdagang dengan pemain. Mereka tidak mempunyai senarai item yang pasti untuk didagangkan dan blok pemijahan mereka biasanya terhad kepada radius 48 blok. Ini bermakna setiap ketul 48 blok boleh mempunyai seorang peniaga di dalamnya.

Soalan Lazim

Adakah pekerjaan Minecraft sama dalam edisi Bedrock dan Minecraft Java?

Ya, pekerjaan penduduk kampung Minecraft adalah sama dalam kedua-dua edisi Bedrock dan Minecraft Java.

Bagaimanakah penduduk kampung Minecraft diberikan pekerjaan?

Penduduk kampung Minecraft diberikan pekerjaan bergantung pada blok utiliti yang berdekatan dengan mereka.

Tugas Kami Selesai

13 pekerjaan penduduk kampung Minecraft yang disenaraikan di atas tersedia pada Edisi Java dan Edisi Bedrock. Kami berharap anda telah memperoleh beberapa cerapan tentang pekerjaan penduduk kampung Minecraft dan perkara yang mereka lakukan.

Bagaimanakah anda lebih suka berurusan dengan penduduk kampung Minecraft? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.