Pelancaran Terbuka OnePlus Mungkin Ditangguh, Tetapi Atas Sebab Yang Baik

7
nextpit Paparan Hadapan Samsung Galaxy Z Fold 5
© nextpit

Dilaporkan bahawa OnePlus dijadualkan mengumumkan OnePlus Open, telefon pintar boleh lipat pertamanya pada 29 Ogos ini. Kini, sumber yang sama mencadangkan ini mungkin ditarik balik ke tarikh kemudian kerana syarikat itu beralih kepada pembekal paparan baharu.

Berdasarkan paparan dan kebocoran, OnePlus Open sepatutnya menampilkan skrin lipat OLED 7.8 inci dan skrin penutup 6.3 inci, di mana kedua-dua panel memaparkan resolusi 2K dengan BOE sebagai pembekal. Menurut Max Jambor, OnePlus menggantikan jenama China dengan Samsung atas sebab yang tidak diketahui.

  • Baca juga: Telefon pintar boleh lipat terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Tarikh keluaran baharu untuk OnePlus Open

Akaun itu seterusnya menambah bahawa langkah itu adalah sebab di sebalik tarikh pelancaran baharu OnePlus Open. Sebaliknya, OnePlus dijangka akan menangguhkan acara itu, tetapi hanya untuk ‘sementara’. Dalam erti kata lain, ini boleh diterjemahkan kepada beberapa minggu atau lebih, dengan kemungkinan pertengahan hingga akhir September menjadi sasaran yang paling mungkin. Perlu diingat bahawa ini adalah spekulasi kami semata-mata.

Selain spesifikasi paparan ini, OnePlus Open dijangka menampilkan cipset Snapdragon 8 Gen 2 dan bateri 4,800 mAh dengan pengecasan pantas sehingga 100 watt. Chipset ini akan dipadankan dengan 16 GB RAM dan 256 GB storan untuk model asas. Pada masa yang sama, syarikat itu juga boleh menawarkan varian dengan storan yang lebih tinggi.

Gambar OnePlus Open

Paparan janaan komputer OnePlus Open menunjukkan bezel yang lebih nipis di sekeliling paparan dan faktor bentuk yang lebih tinggi. Skrin utama dikatakan berukuran 7.8-inci lebar manakala skrin penutup berukuran 6.3-inci, kedua-duanya dengan kadar penyegaran 120 Hz dan resolusi 2K. / © Smartprix

Apabila bercakap mengenai ciri-ciri lain, persediaan kamera belakang dikatakan diterajui oleh sensor utama 48 MP. Sementara itu, kamera lain terdiri daripada kamera ultralebar 48 MP dan kamera periskop 64 MP. Anehnya, yang terakhir ini hanya mampu mengezum tanpa kehilangan 3x berbanding model periskop lain yang boleh melakukan 5x atau lebih tinggi, seperti pada Galaxy S23 Ultra (semakan) dengan zum optik sehingga 10x.

Tambahan pula, OnePlus Open harus dijalankan pada kulit OS Oksigen yang berasaskan Android 13 di luar kotak, yang dioptimumkan untuk peranti boleh lipat. Tidak jelas sama ada sokongan perisian akan serupa dengan OnePlus 11 (semakan) dengan sehingga empat kemas kini Android utama dan lima tahun tampung keselamatan.

Apabila telefon OnePlus lain boleh diumumkan

Selepas pembukaan OnePlus Open, OnePlus juga dijangka mengeluarkan OnePlus 12 yang akan dilancarkan pertama kali di China pada Disember ini sebelum acara global itu berlaku pada Januari atau Februari 2024. Kapal perdana tidak boleh lipat itu dijadualkan menampilkan Snapdragon 8 Gen 3 pemproses. Selain itu, ia mempunyai reka bentuk lubang tebuk baharu di bahagian tengah dan kamera periskop di salah satu penderia belakang.

Adakah anda merancang untuk menaik taraf kepada OnePlus Open atau OnePlus 12? Antara spesifikasi atau ciri mereka yang manakah yang anda rasa patut ditunggu? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.