Pembersih PC Terbaik

7

Jika komputer anda tiba-tiba kelihatan menjadi lebih perlahan, fikiran pertama anda mungkin bahawa RAM terlalu kecil atau ia telah dijangkiti virus. Walau bagaimanapun, komputer mungkin hanya menjadi bersepah dengan fail sampah, dan perkara lain yang tidak diperlukan yang memperlahankan prestasinya.

Pembersih PC Terbaik

Fail sampah tidak diumumkan sendiri dan tidak merosakkan sistem dengan sengaja, tetapi kekal dalam penyemak imbas, fail dan aplikasi untuk menyumbat memori kerja anda. Itulah sebabnya pengguna perlu mencari dan mengalih keluar fail ini, dan itulah yang dilakukan oleh pembersih PC.

Dalam artikel ini, kami akan melihat beberapa pembersih PC percuma terbaik untuk komputer Mac dan Windows.

Pembersih PC Windows Percuma Terbaik

Kebanyakan pembersih PC datang dengan pelbagai ciri yang berfungsi bersama-sama untuk mengoptimumkan prestasi komputer anda. Mereka boleh:

  • Alih keluar fail sampah untuk mengelakkan beban RAM.
  • Padamkan tetapan lama dan lapuk yang telah disimpan oleh sistem untuk menghalangnya daripada mengganggu program.
  • Alih keluar program yang tidak digunakan untuk menjimatkan ruang pada cakera keras anda.
  • Pastikan permulaan yang lebih pantas dengan melumpuhkan beberapa apl sistem yang dilancarkan secara automatik sebaik sahaja sistem dihidupkan.

Kebanyakan pembersih PC menawarkan fungsi asas secara percuma, manakala yang lain dibuka dengan pembelian atau yuran langganan.

1. Pembersih CC

CC Cleaner mungkin pembersih PC freemium yang paling popular untuk sistem Windows.

Pada terasnya, perisian menganalisis PC anda dan mencadangkan pembetulan pantas yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan prestasi sistem anda. Ia boleh ditetapkan untuk menyemak imbas pelbagai jenis fail, seperti fail usang, program yang tidak digunakan, daftar sisa, fail daripada apl yang dipadamkan dan banyak lagi.

Apabila apl lapuk ditinggalkan pada komputer anda, ia menimbulkan risiko keselamatan yang serius kerana kelemahannya boleh dieksploitasi dengan mudah oleh penjenayah siber. CC Cleaner boleh mengemas kini apl secara automatik untuk mengelakkan isu keselamatan.

CC Cleaner juga mengalih keluar fail yang tidak digunakan, tetapan dan pemacu lapuk yang telah ditulis ganti. Ia boleh membekukan apl yang tidak digunakan, dengan itu memudahkan anda mendapat pengalaman yang lancar pada komputer anda.

Versi percuma CC Cleaner menyediakan kebanyakan kemudahan pembersihan asas yang anda perlukan: ia membersihkan fail sementara, cache penyemak imbas dan data yang tidak diperlukan daripada komputer anda. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh mengakses beberapa ciri seperti pembersihan berjadual dengan mendapatkan versi berbayar.

Muat turun CC Cleaner secara percuma di sini.

2. IObit Penjagaan Sistem Lanjutan

Advanced SystemCare ialah pilihan lain yang perlu dipertimbangkan apabila ia berkaitan dengan pengoptimuman atau pembersihan PC Windows. Ia dibangunkan oleh IObit untuk mengoptimumkan dan meningkatkan prestasi sistem Windows, serta melindunginya daripada ancaman keselamatan.

Advanced SystemCare mengoptimumkan PC anda dengan mengimbas dan membersihkan fail sampah dan pintasan tidak sah. Ini membebaskan lebih banyak ruang untuk program yang diperlukan dan meningkatkan tindak balas PC anda.

Ia juga mempunyai ciri yang dipanggil Turbo Boost. Dengan ciri ini, ia menutup fail latar belakang dan apl yang tidak diperlukan yang sering menyebabkan komputer anda menjadi perlahan.

Ia juga dilengkapi dengan ciri yang meningkatkan keselamatan komputer dan melindungi komputer anda daripada semua jenis perisian hasad dan perisian pengintip.

Dengan Advanced SystemCare, anda boleh mengakses kebanyakan ciri yang diperlukan untuk pembersihan asas tanpa membayar sepeser pun. Versi berbayar menawarkan beberapa ciri pembersihan yang lebih mendalam. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan perisian yang cuba menjual barangan yang anda tidak perlukan.

Muat turun Advanced SystemCare secara percuma di sini.

3. BleachBit

BleachBit ialah perisian sumber terbuka dan, oleh itu, ia adalah percuma sepenuhnya. Ia membantu mengoptimumkan komputer anda dengan menganalisisnya untuk fail yang tidak diperlukan, seperti fail pendua dan fail log sementara.

BleachBit amat terkenal dengan pelbagai aplikasi yang disokongnya. Ini bermakna ia boleh mengakses aplikasi yang berbeza seperti Chrome, Safari, program Microsoft Office Suite, Adobe Reader dan banyak lagi, untuk membersihkan cache dan fail yang tidak diperlukan.

BleachBit juga membolehkan anda mengecualikan set fail, folder atau jenis fail daripada proses pembersihan. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memastikan fail penting tidak tersilap dibuang ke dalam tong sampah.

Muat turun BlechBit secara percuma di sini.

Pembersih PC Percuma Terbaik untuk Mac

Secara amnya, Mac tidak perlu dibersihkan sekerap komputer Windows, tetapi adakah rumah yang tidak pernah menjadi tidak kemas, walaupun sekali-sekala?

Untuk membersihkan Mac anda dan menjadikannya berjalan lebih pantas, berikut ialah beberapa pilihan percuma terbaik.

1. AppCleaner

AppCleaner mengoptimumkan sistem Mac anda dengan memudahkan proses menyahpasang – proses yang biasanya tidak begitu lancar pada Mac. Aplikasi ini membolehkan anda menyahpasang sepenuhnya program dan semua fail dan folder yang berkaitan.

Biasanya, apabila anda memasang aplikasi, ia mengedarkan tetapan dan failnya secara meluas ke seluruh pemacu keras anda, dan oleh itu, walaupun selepas anda memadamkan aplikasi utama, fail kecil yang tidak diperlukan terus berlarutan. Apabila fail ini terkumpul, ia akan menyebabkan masalah serius untuk PC anda.

Dengan AppCleaner, anda boleh menyahpasang aplikasi sedemikian secara percuma dengan hanya menyeret aplikasi yang tidak diingini ke dalam tetingkap AppCleaner.

Muat turun AppCleaner secara percuma di sini.

2. Onyx

Onyx dibangunkan oleh Titanium Software dan dilengkapi dengan beberapa alat pengoptimuman dan penyesuaian sistem.

Onyx bukan sekadar pembersih sistem, walaupun, ia adalah alat yang lebih umum yang memudahkan proses memberikan arahan mudah kepada komputer anda untuk melaksanakan tugas yang memerlukan arahan yang sangat kompleks jika anda menggunakan antara muka terbina dalam.

Onyx membolehkan anda membersihkan cache sistem, log, fail sementara dan fail sistem lain yang tidak diperlukan. Ia membantu mengosongkan ruang cakera, mengoptimumkan prestasi sistem dan meningkatkan kestabilan sistem secara keseluruhan.

Aplikasi ini menyediakan pilihan untuk mengoptimumkan pelbagai parameter dan tetapan sistem. Anda boleh menyesuaikan parameter yang berkaitan dengan Finder, Dok, Safari, permulaan sistem dan banyak lagi. Ia juga membolehkan anda membina semula pangkalan data sistem dan indeks untuk prestasi yang lebih baik.

Perkara penting yang perlu diperhatikan dengan Onyx ialah untuk setiap versi baharu sistem pengendalian Mac, versi baharu Onyx dikeluarkan. Jangan tersilap menggunakan versi apl yang tidak sesuai.

Muat turun Onyx secara percuma di sini.

3. Dr Cleaner

Dr. Cleaner ialah pembersih dan pengoptimum Mac percuma yang boleh meningkatkan prestasi komputer anda dengan membuang fail yang tidak diperlukan dan mengoptimumkan pelbagai aspek komputer anda.

Pada asasnya, apl mengimbas Mac anda untuk pelbagai jenis fail sampah, termasuk fail sementara, cache, log dan perduaan aplikasi yang tidak digunakan. Ia membantu mengosongkan ruang cakera dengan mengalih keluar fail ini dengan selamat.

Walau bagaimanapun, Dr. Cleaner juga boleh menjejaki dan menambah baik penggunaan dan prestasi memori Mac anda dengan mengenal pasti dan menamatkan proses intensif memori.

Program ini dilengkapi dengan ciri penyahpasang aplikasi yang dengannya anda boleh memadamkan aplikasi yang tidak diingini dan fail “sisa” dari Mac anda dengan mudah. Ia membantu memastikan pembersihan lengkap apabila anda memadamkan aplikasi.

Dr. Cleaner juga boleh mengenal pasti dan mengalih keluar fail pendua pada Mac anda. Ciri ini boleh membantu mengosongkan ruang storan dengan menghapuskan pendua fail yang tidak diperlukan yang sebaliknya akan hilang tanpa disedari.

Dr. Cleaner termasuk pengimbas fail besar yang membantu anda mencari dan memadam fail besar yang mungkin menggunakan ruang cakera yang berharga. Dalam satu klik, anda boleh melihat fail terbesar pada komputer anda dan memutuskan fail mana yang perlu dihapuskan untuk mengoptimumkan prestasi komputer anda.

Tidak seperti beberapa alat pembersihan Mac yang lain, antara muka Dr. Cleaner lebih mesra pengguna.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun Dr. Cleaner boleh mengoptimumkan sistem anda secara automatik, adalah lebih baik untuk menyemak secara manual fail dan data yang dipilih untuk pemadaman sebelum meneruskan untuk mengelak daripada mengalih keluar fail penting secara tidak sengaja.

Ingat untuk kerap membuat sandaran data penting anda untuk memastikan anda boleh memulihkannya sekiranya berlaku sebarang isu yang tidak dijangka.

Muat turun Dr. Cleaner secara percuma di sini.

Bersihkan Desktop Anda

Komputer yang perlahan boleh mengecewakan, tetapi tidak mendapatkan pembersih yang sesuai untuk komputer anda boleh menyebabkan lebih banyak masalah. Selidik pilihan anda dengan teliti dan baca ulasan pelanggan sebelum memuat turun sebarang perisian pihak ketiga ke PC anda. Ia akan membantu anda mengelakkan perisian hasad dan memastikan anda mendapat hasil yang terbaik.

Jika anda menghadapi sebarang masalah atau mempunyai cadangan lain, sila maklumkan kepada kami dengan meninggalkan ulasan.