Pemindahan eSIM Secara Rasmi Datang ke Android dan Pixel

10
© NextPit

Pertama kali ditemui melalui rentetan kod dalam binaan OS Android 13 yang akan datang, Google kini mengesahkan bahawa Android akan mendapat ciri pemindahan eSIM tidak lama lagi. Gergasi carian itu mengatakan bahawa ia akan dilancarkan akhir tahun ini dan mungkin dilancarkan dengan Android 14.

Memang benar bahawa Apple membantu menjejaki pantas penggunaan eSIM (Modul Identiti Pelanggan terbenam) pada telefon pintar dan boleh pakai. Syarikat Cupertino memperkenalkan eSIM dengan iPhone XS dan iPhone XR. Pada tahun yang sama, Google melancarkan Pixel 3 dengan eSIM. Walau bagaimanapun, ia adalah pembuat iPhone bersama-sama dengan pembawa yang menawarkan pemindahan profil yang lebih mudah, yang tidak tersedia pada Android sejak penulisan ini.

  • Jangan terlepas: Apakah eSIM dan bagaimana ia berfungsi?

Pemindahan eSIM Android dan penukaran SIM

Diumumkan pada MWC 2023, Android akhirnya mendapat ciri pemindahan eSIM untuk membolehkan pengguna memindahkan nombor dan pelan langganan mereka ke peranti baharu tanpa pergi ke pembawa atau servis mereka secara manual. Banyak pembawa di seluruh dunia sudah menyokong pemindahan eSIM pada iPhone, tetapi Google mengatakan bahawa Deutsche Telekom Jerman ialah pembawa pertama yang menyokong ini pada Android.

Satu lagi ciri eSIM yang belum tiba di Android ialah penukaran SIM fizikal kepada eSIM. Petunjuk sebelumnya mencadangkan Google sudah menguji ini, walaupun tidak jelas sama ada ia akan debut bersama dengan pemindahan eSIM akhir tahun ini.

Apple iPhone 14 Plus

Varian iPhone 14 AS Apple dihantar tanpa slot SIM. / © NextPit

Google juga merancang untuk mengeluarkan segelintir peningkatan pada perkhidmatan dan apl Android dan Wear OS. Yang paling ketara ialah Pemadam Ajaib dalam Google Photos yang sebelum ini eksklusif untuk telefon Pixel. Fungsi terbina dalam mengalih keluar objek yang tidak diingini dan pengebom foto daripada foto anda. Di samping itu, terdapat penambahbaikan pada Google Keep dan Fast Pair, antara lain.

Apakah keupayaan iPhone yang anda mahu Google tambahkan pada Android? Kami ingin mendengar cadangan anda.

Sumber:
Google